ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Ζητούν χαμηλότερες τιμές και επίσπευση ένταξης φαρμάκων από ΟΑΥ

30 Νοεμβρίου 2022, 16:30

images

Χαμηλότερες τιμές και επίσπευση ένταξης καινοτόμων φαρμάκων στον κατάλογο που αποζημιώνει ο Οργανισμός Ασφάλισης Υγείας (ΟΑΥ) συστήνει η Ελεγκτική Υπηρεσία (ΕΥ).

Σύμφωνα με την ειδική έκθεση για έλεγχο του ΟΑΥ, οι σχετικές εγκύκλιοι που αφορούν τις διαδικασίες καταρτισμού καταλόγων ιατροτεχνολογικών προϊόντων και υγειονομικών ειδών, μεταξύ των οποίων και ο κατάλογος στον οποίο περιλαμβάνονται τα ενδονοσοκομειακά αναλώσιμα και το κόστος αποζημίωσής τους (Κατάλογος Ζ) στο πλαίσιο εφαρμογής του ΓεΣΥ, δεν εκδόθηκαν εντός εύλογου χρονικού διαστήματος, αλλά ούτε έχουν υποβληθεί εγκύκλιοι και σχετικοί κανονισμοί στην ΕΥ.

Ακόμη, η ΕΥ επισημαίνει ότι ο ΟΑΥ θα μπορούσε να εξασφαλίσει χαμηλότερες τιμές για τα είδη του υπό Καταλόγου Ζ, προς όφελος των ασφαλιζομένων του, διατηρώντας ταυτόχρονα και τα επιθυμητά επίπεδα ποιότητας.

Προστίθεται ότι με βάση τα στοιχεία/έγγραφα τα οποία παρέθεσε ο Οργανισμός στην ΕΥ, η διαδικασία που ακολούθησε για τον καταρτισμό του Καταλόγου Ζ, συγκρινόμενη και με το τί εφαρμόζουν άλλες ευρωπαϊκές χώρες τις οποίες ο ίδιος ο Οργανισμός επικαλείται, χαρακτηρίζεται απολύτως ατεκμηρίωτη και αδιαφανής, γεγονός το οποίο την καθιστά απαράδεκτη.

Ως εκ τούτου, η ΕΥ συστήνει στον ΟΑΥ να μελετήσει το ενδεχόμενο σύστασης ειδικής επιτροπής, η οποία να λειτουργεί στα πρότυπα άλλων ευρωπαϊκών χωρών, στην οποία να συμμετέχουν ειδικοί – αναλόγως του αντικειμένου - εκτός ΟΑΥ, ως ανεξάρτητα μέλη και η οποία να ενεργεί ως επιτροπή αξιολόγησης τόσο για τα υφιστάμενα αναλώσιμα του Καταλόγου Ζ.

Επίσης, για νέα αιτήματα που θα υποβάλλονται για συμπερίληψη σε αυτόν νέων αναλωσίμων, να διαπραγματεύεται τις τιμές και το είδος της σύμβασης που θα υπογράφεται ανάλογα με την περίπτωση και να προβαίνει στην υποβολή ολοκληρωμένων εισηγήσεων προς το Διοικητικό Συμβούλιο του ΟΑΥ, το οποίο θα λαμβάνει την τελική απόφαση ως το αρμόδιο προς τούτο όργανο.

Καθυστέρηση στην ένταξη καινοτόμων φαρμάκων

Μεταξύ άλλων, η ΕΥ διαπίστωσε καθυστέρηση στην ένταξη καινοτόμων φαρμάκων στον Κατάλογο Ζ που αποζημιώνει ο Οργανισμός, τα οποία μέχρι την ένταξή τους τυγχάνουν χειρισμού/έγκρισης από την Επιτροπή Ονομαστικών Αιτημάτων (ΕΟΑ).

Η ΕΥ σημειώνει ότι «η καθυστέρηση φαίνεται να ευνοεί τις φαρμακευτικές εταιρείες εφόσον, όπως μας πληροφόρησε ο ίδιος ο Οργανισμός, καθυστερούν να επανέλθουν με αναθεωρημένες προτάσεις μετά την αρχική πρόταση που τους υποβάλλει ο Οργανισμός στο πλαίσιο επικαιροποίησης των πρωτοκόλλων από τη Συμβουλευτική Επιτροπή Φαρμάκων (ΣΕΦ)».

Συγκεκριμένα, αυτό αφορά κυρίως σε προϊόντα τα οποία χρησιμοποιούνται ήδη από μεγάλο αριθμό ασθενών, εφόσον οι εταιρείες δεν είναι διατεθειμένες να παρέχουν σημαντικές εκπτώσεις ή να δώσουν τη δυνατότητα να επιτευχθούν τιμές που να συγκρίνονται ευνοϊκά μεταξύ θεραπειών, οι οποίες με βάση το επικαιροποιημένο πρωτόκολλο βρίσκονται στην ίδια γραμμή θεραπείας.

Συνεπώς, υπογραμμίζει ότι ο Οργανισμός έχει υποχρέωση να κοινοποιήσει την απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου του στον αιτούντα για συμπερίληψη φαρμακευτικού προϊόντος στον κατάλογο φαρμακευτικών προϊόντων, εντός προθεσμίας 90 ημερών από την ημερομηνία υποβολής της αίτησης.

Με βάση τα παραπάνω, η Ελεγκτική Υπηρεσία προτρέπει τον ΟΑΥ να επισπεύσει την αναθεώρηση των πρωτοκόλλων των φαρμάκων, όπου απαιτείται, για να ενταχθούν τα καινοτόμα φάρμακα στον κατάλογο, βασιζόμενος σε πρακτικές που χρησιμοποιούν χώρες με πολύ μεγαλύτερη εμπειρία στην εφαρμογή εθνικών σχεδίων υγείας.

Ακόμη, προτείνει όπως μελετηθούν οι ισχύοντες σχετικοί με το θέμα Ευρωπαϊκοί Κανονισμοί, ώστε να διαπιστωθεί η δυνατότητα συνεργασίας με άλλα κράτη μέλη στο πιο πάνω θέμα, με σκοπό την επίσπευση των διαδικασιών.

Της Ουρανίας Στυλιανού

Σχετικά Άρθρα