ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Ζητούν τροποποίηση της πληρωμένης γονικής άδειας

03 Μαΐου 2022, 15:17

images

Την τροποποίηση του νέου νομοσχεδίου που αφορά την πληρωμένη γονική άδεια ζητά ο Σύνδεσμος για Άτομα με Αυτισμό Κύπρου (ΑμεΑ), ούτως ώστε να καλύπτει και τις ανάγκες των γονέων που έχουν παιδιά με αυτισμό.

Συγκεκριμένα, σε επιστολή της προς την Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Ζέτα Αιμιλιανίδου και προς την Κοινοβουλευτική Επιτροπή Εργασίας, η Πρόεδρος του Συνδέσμου για Άτομα με Αυτισμό Κύπρου (ΑμεΑ) Τασούλα Γεωργιάδου, κατέθεσε μερικές εισηγήσεις και σημεία τα οποία θα είναι προς όφελος των γονέων με παιδιά με αυτισμό στο πλαίσιο της πληρωμένης γονικής άδειας.

Συγκεκριμένα, ανέφερε ότι στη νομοθεσία αυτή δεν συμπεριλαμβάνεται πρόνοια για τους γονείς παιδιών AμέA, οι οποίοι όπως αναφέρει «έχουν πολλές φορές απολυθεί ή και χάσει την δουλειά τους λόγω του ότι αναγκάζονταν πολύ συχνά να παίρνουν άδεια για τα παιδιά τους (λόγω ιατρικών ραντεβού, λόγω κρίσεων στο σχολικό χώρο, λόγω αλλαγής ρουτίνας των παιδιών τους ή και περιβάλλοντος, λόγω αλλαγής φαρμακευτικής αγωγής, λόγω επεμβάσεων κ.α.)».

Αξίζει να αναφερθεί ότι πολλοί γονείς παιδιών ΑμεΑ είναι μονογονιοί και το βάρος της ευθύνης πέφτει αποκλειστικά σε αυτούς.

Η κ. Γεωργιάδου, σημείωσε ότι για την καλύτερη εφαρμογή της πληρωμένης γονικής άδειας θα ήταν ορθότερο να μην υπάρχει ηλικιακός περιορισμός στο χρονικό όριο των παιδιών ή και ενηλίκων ΑμεΑ, γιατί πολλές φορές στα ΑμεΑ, οι γονείς είναι κηδεμόνες των παιδιών τους εφ' όρου ζωής.

Καθώς το δικαίωμα στη γονική άδεια θα έχουν όσοι γονείς είναι μισθωτοί, σύμφωνα με τη νέα νομοθεσία, η κ. Γεωργιάδου εισηγήθηκε να λαμβάνουν το επίδομα φροντίδας οι γονείς, «ειδικά όταν αφιερώνουν τη ζωή τους στη φροντίδα, περίθαλψη και ανατροφή των παιδιών τους και εγκαταλείπουν την καριέρα τους ή την όποια επαγγελματική τους στέγη, γιατί η πρόσληψη φροντιστή ή φροντίστριας είναι δύσκολη και να τους πιστώνονται και οι κοινωνικές ασφαλίσεις από το Κράτος, ως αναγνώριση της προσφοράς τους», συμπλήρωσε.

Σημείωσε ακόμη ότι πολλοί γονείς του συνδέσμου αναγκάστηκαν να μείνουν σπίτι, γιατί τα παιδιά τους αντιμετώπιζαν καθημερινές δυσκολίες και υπήρχε διαρκής ανάγκη να παίρνουν άδειες από τους εργοδότες τους και τους απέλυαν.

Έκανε επίσης αναφορά στις καταγγελίες που υπάρχουν ακόμη και για τις υπηρεσίες και τα τμήματα της Δημόσιας Υπηρεσίας, «που δεν δείχνουν κατανόηση οι προϊστάμενοι και πολλές φορές οι γονείς κατέφυγαν στην Επίτροπο Διοικήσεως, για να υπάρξει κάποια ηθική τουλάχιστον ικανοποίηση στην μη τήρηση των εύλογων προσαρμογών λόγω των δυσκολιών που αντιμετωπίζουν τα παιδιά τους».

Τόνισε ότι «αυτό για τους γονείς παιδιών ΑμεΑ, αποτελεί ίσως την σημαντικότερη απόδειξη ότι η Πολιτεία κατανοεί και συμπαραστέκεται πλήρως στις οικογένειες παιδιών με Αυτισμό ή και άλλες αναπηρίες», ζητώντας όταν θα συζητείται το παραπάνω θέμα στην Βουλή να κληθούν για να τοποθετηθούν αναλόγως.

Της Ουρανίας Στυλιανού

Σχετικά Άρθρα