ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Ζητούν σεβασμό στα οροθετικά άτομα

01 Δεκεμβρίου 2021, 10:25

images

Το Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών αναμένει από την πολιτεία να χειριστεί τα οροθετικά άτομα με σεβασμό και να προστατεύσει πλήρως τα ανθρώπινα τους δικαιώματα.

Σε ανακοίνωσή του με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά του AIDS, το κίνημα αναφέρει ότι βρίσκεται διαχρονικά στο πλάι των οροθετικών ατόμων και υπενθυμίζει πως η πρόληψη, προφύλαξη, η σωστή ενημέρωση αλλά και η εξέταση σώζουν ζωές.

«Οι ασθενείς με HIV στην Κύπρο λαμβάνουν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη στη Γρηγόριο Κλινική του Γενικού Νοσοκομείου Λάρνακας, εφόσον είναι η μόνη εξειδικευμένη κλινική σε όλο το νησί. Ασθενείς από όλη την Κύπρο δηλαδή, αναγκάζονται να μεταβαίνουν στη Λάρνακα εφόσον δεν έχουν άλλη επιλογή και αυτό είναι κάτι που το Υπουργείο Υγείας θα έπρεπε ήδη να έχει λύσει», σημειώνεται.

Πέραν τούτου, προστίθεται, η έλλειψη προσωπικού είναι ένα από τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η κλινική. «Έχουν μόνο δύο γιατρούς εκ των οποίων ο ένας ασκεί καθήκοντα διευθυντή με αυξημένες υποχρεώσεις. Επιπλέον, επίκειται η αφυπηρέτηση του διευθυντή της κλινικής και υπάρχει η ανάγκη έγκαιρης επαρκούς στελέχωσης και τροχοδρόμηση της αντικατάστασής του».

«Οι αναλύσεις που γίνονται κάθε βδομάδα για έλεγχο του ιικού φορτίου, είναι προγραμματισμένες για κάθε Πέμπτη, με αποτέλεσμα να γίνεται συνωστισμός. Θα έπρεπε τουλάχιστον να γίνονται δυο φορές τη βδομάδα. Ακόμα, ενημερωνόμαστε ότι ενώ υπάρχουν νέα φάρμακα που δεν παρέχονται, με αποτέλεσμα να ταλαιπωρούνται οι ασθενείς ακόμα περισσότερο», επισημαίνεται.

Σχετικά Άρθρα