ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Ζητούν παροχή χορτοφαγικών γευμάτων σε ιδιωτικούς και δημόσιους χώρους

18 Οκτωβρίου 2022, 17:44

images

Τη θέσπιση νόμου που να προβλέπει την υποχρέωση να προσφέρεται μια εναλλακτική δυνατότητα επιλογής αμιγώς χορτοφαγικών γευμάτων (vegan) στους ιδιωτικούς και δημόσιους χώρους πώλησης τροφίμων και ποτών στην Ευρώπη, ζητά η Ευρωπαϊκή Πρωτοβουλία Πολιτών.

Σύμφωνα με ανακοίνωση, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή καταχώρισε σήμερα την πρωτοβουλία αυτή με τίτλο «Ευρωπαϊκή πρωτοβουλία πολιτών για αμιγώς χορτοφαγικά γεύματα» σκοπός της οποίας είναι η ευαισθητοποίηση του κοινού σχετικά με τα δικαιώματα των ζώων, η οποία θα συμβάλει , τόσο στην καταπολέμηση της κλιματικής κρίσης με την αύξηση της κατανάλωσης τροφίμων φυτικής προέλευσης, όσο και στη μείωση του κόστους των τροφίμων.

Παρόλα αυτά, η Επιτροπή δεν έχει εξετάσει ακόμα την ουσία της πρότασης στο παρόν στάδιο. Εντούτοις, δεδομένου ότι η εν λόγω Ευρωπαϊκή Πρωτοβουλία Πολιτών πληροί τις τυπικές προϋποθέσεις, η Επιτροπή κρίνει ότι είναι παραδεκτή από νομική άποψη.

Σημειώνεται ότι μετά τη σημερινή καταχώριση, οι διοργανώτριες και οι διοργανωτές της Πρωτοβουλίας, έχουν προθεσμία έξι μηνών για να ξεκινήσουν τη συγκέντρωση υπογραφών.

Διευκρινίζεται ότι αν μια Ευρωπαϊκή Πρωτοβουλία Πολιτών συγκεντρώσει σε διάστημα ενός έτους ένα εκατομμύριο δηλώσεις υποστήριξης από τουλάχιστον επτά διαφορετικά κράτη μέλη, η Επιτροπή υποχρεούται να λάβει θέση.

Στη συνέχεια, η Επιτροπή μπορεί να αποφασίσει είτε να δώσει συνέχεια στο αίτημα, είτε όχι, και θα πρέπει να αιτιολογήσει το σκεπτικό της.

 

Σχετικά Άρθρα