ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Ζητούν νέα νομοθεσία τα άτομα με αναπηρίες - Απαιτούν σεβασμό των δικαιωμάτων τους

15 Ιανουαρίου 2024, 11:02

images

To θέμα της μεταρρύθμισης της υφιστάμενης νομοθεσίας για την αναπηρία, συζήτησαν εκπρόσωποι της Κυπριακής Συνομοσπονδίας Οργανώσεων Αναπήρων (ΚΥΣΟΑ) με την Υφυπουργό Κοινωνικής Πρόνοιας, Μαριλένα Ευαγγέλου σε πρόσφατη συνάντηση.

Όπως σημειώνεται σε σχετική ανακοίνωση της Συνομοσπονδίας, τα μέλη της έθεσαν ενώπιον της Υφυπουργού ολοκληρωμένο πλαίσιο μιας νέας νομοθεσίας, η οποία θεωρούν ότι είναι αυτονόητο να υιοθετεί στην πράξη τη φιλοσοφία, το γράμμα και το πνεύμα της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για τα Δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρίες.

Παράλληλα, όπως τονίζουν, ζητούν όπως  τα δικαιώματα τους να τυγχάνουν σεβασμού σε ότι αφορά εισοδήματα, περιουσία, συμμετοχή και κοινωνικοπολιτιστική ενσωμάτωση, δικαίωμα στη ζωή, ανεξάρτητη διαβίωση, αποκατάσταση, βιοτικό επίπεδο, κοινωνική προστασία κ.ά.

Περεταίρω, ζήτησαν όπως στη νέα νομοθεσία περιληφθούν επιδόματα, παροχές και χορηγίες που να υπολογιστούν με βάση το πραγματικό κόστος της αναπηρίας και να λαμβάνουν σοβαρά υπόψη τα τεράστια ελλείμματα σε υποστηρικτικές υπηρεσίες για τα άτομα με αναπηρίες.

 «Δόθηκε ιδιαίτερη έμφαση στο πρώτο κεφάλαιο της νέας νομοθεσίας, το οποίο σύμφωνα με την ΚΥΣΟΑ, θα πρέπει να υιοθετεί τους ορισμούς, όπως αυτοί προβλέπονται στις διεθνείς συμβάσεις που κύρωσε η χώρα μας και στις σύγχρονες επιστημονικές προσεγγίσεις της αναπηρίας, και στο κεφάλαιο που αφορά την αύξηση και επέκταση των κοινωνικών παροχών, επιδομάτων και άλλων οικονομικών ωφελημάτων ανεξάρτητα από τη μορφή, το βαθμό της αναπηρίας, τα εισοδήματα και την ηλικία των ατόμων με αναπηρίες», υπογραμμίζουν.

Βασικός στόχος της ΚΥΣΟΑ, διευκρινίζουν είναι ο απεγκλωβισμός των πολιτών με αναπηρίες από τη φιλανθρωπία και τη φιλοσοφία του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος, που σύμφωνα με τους ίδιους. απέτυχε παταγωδώς να καταπολεμήσει τη φτώχεια, τον κοινωνικό αποκλεισμό και την εξαθλίωση που βιώνουν οι πολίτες με αναπηρίες.

«Με την πληθώρα των αναχρονιστικών διατάξεων στην υφιστάμενη νομοθεσία που παραβιάζουν ανθρώπινα δικαιώματα και τις εξευτελιστικές διαδικασίες αξιολόγησης της αναπηρίας, τίθενται εκτός κράτους πρόνοιας και κοινωνικής προστασίας χιλιάδες πολίτες με αναπηρίες, που παρά τη δεινή κοινωνικοοικονομική θέση στην οποία έχουν περιέλθει, δεν καταφέρνουν να περάσουν το κατώφλι της απόλαυσης των δικαιωμάτων τους και καταδικάζονται ως πολίτες δεύτερης κατηγορίας να ζουν πλήρως αποκλεισμένοι από την υπόλοιπη κοινωνία», αναφέρουν.

Όπως προσθέτουν, «για πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια, τα άτομα με αναπηρίες νιώθουν ότι τα ζητήματα της κοινωνικής συμπερίληψης, αποκατάστασης, συμμετοχής και κοινωνικοοικονομικής ενσωμάτωσης τους στην κοινότητα τυγχάνουν πλήρους σεβασμού και λαμβάνονται σοβαρά υπόψη».

Τέλος, εκφράζουν την αισιοδοξία ότι υπό την καθοδήγηση της Υφυπουργού, Μαριλένας Ευαγγέλου, θα υπάρξουν πολύ σύντομα χειροπιαστά αποτελέσματα όσον αφορά την ετοιμασία μιας σύγχρονης νέας νομοθεσίας για τη συμμετοχή, την αποκατάσταση και ενσωμάτωση των ατόμων με αναπηρίες στην κοινότητα.

Μ.Μ.

Σχετικά Άρθρα