ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Ζητούν νέα διαβούλευση ένταξης εργοθεραπευτών στο ΓεΣΥ

20 Φεβρουαρίου 2023, 06:00

images

Νέα διαβούλευση με ουσιαστικό διάλογο και αναθεωρημένη πρόταση από τον ΟΑΥ ζητούν οι εργοθεραπευτές για την ένταξη των υπηρεσιών τους στο ΓεΣΥ, με στόχο μία κοινή αποδεκτή λύση προς όφελος, τόσο των ασθενών αλλά και των επαγγελματιών υγείας.

Ο πρόεδρος του Οργανισμού Ασφάλισης Υγείας (ΟΑΥ), Σταύρος Μιχαήλ, σε δηλώσεις στο YgeiaWatch, ανέφερε ότι «τόσο ο ΟΑΥ όσο και ο Παγκύπριος Συλλόγος Εργοθεραπευτών (ΠΣΕ) θα πρέπει να ξανακαθίσουν στο τραπέζι για να διαβουλευτούμε και να βρούμε μία κοινή αποδεκτή λύση προς όφελος των ασθενών».

«Σέβομαι τις απόψεις οποιουδήποτε επαγγελματία υγείας και μας ενδιαφέρουν και οι ασθενείς και παρόχοι ταυτόχρονα», σημειώνει.

Για το λόγο αυτό, σημειώνει, «έχω δώσει οδηγίες στους λειτουργούς του ΟΑΥ να μιλήσουν ξανά μαζί τους και αν είναι έτοιμοι όλοι να ξανασυναντηθούμε, ίσως και με τη δική μου παρουσία, να δούμε πώς θα μπορέσουμε να βελτιώσουμε την υπηρεσία αυτή προς τους ασθενείς, έχοντας πάντα υπόψη μας ότι η προσπάθεια γίνεται μέσα στο πλαίσιο των δυνατοτήτων μας για να δώσουμε το καλύτερο που μπορούμε», προσθέτει.

Το αντίκτυπο στους ασθενείς

Από την πλευρά τους οι εργοθεραπευτές, χαρακτηρίζουν την πρόταση που τους είχε παρουσιάσει ο ΟΑΥ για την ένταξη τους στο ΓεΣΥ ως ελλιπή, αφού όπως τονίζουν, θα έχει σοβαρές επιπτώσεις στο επάγγελμα τους και κυρίως στους δικαιούχους του ΓεΣΥ - πολλοί εκ των οποίων είναι χρόνιοι ασθενείς – για τον λόγο ότι οι προϋποθέσεις δεν έχουν ως επίκεντρο τις ανάγκες των ασθενών.

Σε δηλώσεις στο YgeiaWatch, η πρόεδρος του ΠΣΕ, Δέσποινα Καΐμη, υποδεικνύει ότι ο προϋπολογισμός του ΟΑΥ για τις υπηρεσίες υγείας των εργοθεραπευτών στο ΓεΣΥ, κρίνεται επικίνδυνα ελλειμματικός για να καλύψει τις πραγματικές ανάγκες των δικαιούχων.

Όπως αναφέρεται στο δελτίο Τύπου του ΠΣΕ, ο ΟΑΥ προτείνει προϋπολογισμό ύψους €12,8 εκατ., ενώ με βάση υπολογισμούς και αναλύσεις των επιστημονικών συμβούλων του ΠΣΕ, τα απαραίτητα κονδύλια για κάλυψη ενός ικανοποιητικού ποσοστού ασθενών, κυμαίνονται στα €30 εκατ.

Σύμφωνα με την κ. Καΐμη, η πρόβλεψη του ΟΑΥ είναι ότι μόνο το 40% των ενήλικων δικαιούχων και μόνο το 80% των παιδιών θα ζητήσουν υπηρεσίες εργοθεραπείας, χωρίς όμως να υπολογίζονται και οι εξαιρέσεις.

Τονίζει ότι «αυτός που θα έχει το μεγαλύτερο τίμημα στην πράξη είναι ο δικαιούχος», και ότι «με αυτά τα δεδομένα και με τον τρόπο αντιμετώπισης μας από το 2020 μέχρι σήμερα από τον Οργανισμό, θεωρούμε ότι είναι η διαβούλευση που στερείται ουσίας».

«Ζητούμε πραγματικά να έρθει με νέα αναθεωρημένη πρόταση και να ανοίξει ξανά ένα ειλικρινή και ουσιαστικό διάλογο», σημειώνει.

Δεν θα ικανοποιηθούν όλες οι ανάγκες

Ο διευθυντής του ΟΑΥ, Ανδρέας Παπακωνσταντίνου, ανέφερε στο YgeiaWatch ότι δεν είναι η πρώτη φορά που ο ΟΑΥ αναθεώρησε μια πρόταση ως μία προσπάθεια καλής θέλησης.

«Δεν θα ικανοποιηθούν όλες οι ανάγκες, όπως και σε άλλες ειδικότητες. Εμείς είπαμε να μπουν στο ΓεΣΥ με στοχευμένες υπηρεσίες που είναι οι πιο ουσιαστικές για κάποιους ασθενείς που το χρειάζονται», δήλωσε, καθώς επίσης «αυτό που δώσαμε ήταν παραπάνω από αυτό που μπορούσαμε να δώσουμε».

«Τα εξετάζουμε συνέχεια, αλλά για να αναθεωρήσουμε και να βάλουμε άλλο προϋπολογισμό δεν πάει έτσι, γιατί δεν έχουμε και εμείς τα περιθώρια», υποδηλώνει.

ΟΣΑΚ: Οι προτάσεις ΟΑΥ είναι προς τη σωστή κατεύθυνση

Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συνδέσμων Ασθενών Κύπρου (ΟΣΑΚ), Μάριος Κουλούμας, δήλωσε στο YgeiaWatch ότι οι προτάσεις του ΟΑΥ είναι προς τη σωστή κατεύθυνση και ότι ο ΟΑΥ έχει τη βούληση και τη θέληση για ένταξη των εργοθεραπευτών.

Παρόλα αυτά, το θέμα ένταξης των εργοθεραπευτών και των υπηρεσιών τους στο ΓεΣΥ «είναι ένα πρόβλημα πάρα πολύ σοβαρό που θα πρέπει να δούμε πώς επιλύεται», σημειώνει.

«Από εδώ και πέρα πρέπει να δούμε πώς πείθουμε τους εργοθεραπευτές να ενταχθούν στο σύστημα. Το να λέμε ότι ο προϋπολογισμός δεν είναι επαρκής και να μην δίνουμε πρόσβαση στους ασθενείς, τότε νομίζω δεν είναι σωστή προσέγγιση», υπογραμμίζει.

Της Ουρανίας Στυλιανού



Σχετικά Άρθρα