ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Ζητούν να παραμείνει η Βιολογία εξεταζόμενο μάθημα στην Α’ Γυμνασίου

31 Μαΐου 2023, 14:44

images

Έπειτα από πρόταση του Υπουργείου Παιδείας για να αφαιρεθεί το μάθημα της Βιολογίας από τις εξετάσεις στην Α΄ Γυμνασίου, ο Σύνδεσμος Βιολόγων της ΟΕΛΜΕΚ και η Βιολογική Εταιρεία Κύπρου καλούν την Κοινοβουλευτική Επιτροπή Παιδείας να αναδιαμορφώσει την πρόταση ώστε να παραμείνει η Βιολογία εξεταζόμενο μάθημα στην Α΄ Γυμνασίου.

Σύμφωνα με υπόμνημα που απέστειλε η Βιολογική Εταιρεία Κύπρου στην Επιτροπή, η πρόταση αυτή δεν εξυπηρετεί την ομαλή μετάβαση από το Δημοτικό στο Γυμνάσιο και οδηγεί στην οπισθοδρόμηση του εκπαιδευτικού συστήματος.

Σύμφωνα με τη Βιολογική Εταιρεία Κύπρου, η πρόταση ουσιαστικά υποβαθμίζει τη Βιολογία της Α’ Γυμνασίου και οι μαθητές θα συνεχίζουν λανθασμένα να θεωρούν ότι τα κύρια μαθήματά τους είναι τα Ελληνικά και τα Μαθηματικά, κάτι που δεν ισχύει στη Μέση Εκπαίδευση.

Επίσης, εξηγεί ότι «η ομαλή μετάβαση των παιδιών από το Δημοτικό στο Γυμνάσιο θα εξυπηρετηθεί πολύ καλύτερα εάν τα εξεταζόμενα μαθήματα στην Α΄ Γυμνασίου είναι τρία δηλαδή Ελληνικά, Μαθηματικά και Βιολογία (Φυσική Επιστήμη), καθότι στη Β΄ και Γ΄ Γυμνασίου θα εξεταστούν και τις τρεις Φυσικές Επιστήμες (Βιολογία,  Φυσική και Χημεία)».

Τις ίδιες θέσεις υποστηρίζει και ο Σύνδεσμος Βιολόγων της ΟΕΛΜΕΚ, που σε επιστολή προς την υπουργό Παιδείας, Αθηνά Μιχαηλίδου, επιβεβαιώνει ότι θα είναι καλύτερη η μετάβαση των μαθητών στη Β’ Γυμνασίου αν έχουν εξετάζονται μια από τις τρεις φυσικές επιστήμες στην Α’ Γυμνασίου.

Παρόλα αυτά, ακόμα και εάν δεν εισακουστούν οι θέσεις τους, ο Σύνδεσμος παρακαλεί το υπουργείο όπως οι στηρίξεις στο μάθημα της Βιολογίας να μην σταματήσουν για να μην μείνουν κενά σε μαθητές σε ένα μάθημα στο οποίο θα εξετάζονται τα επόμενα ακαδημαϊκά έτη, καθώς επίσης αυτό θα λειτουργήσει ως μεγάλη διάκριση εναντίον ομάδας μαθητών μας.

Η Βιολογία είναι απαραίτητη για τους διεθνείς διαγωνισμούς μαθητών

Όπως αναφέρει η Βιολογική Εταιρεία Κύπρου «τα παιδιά της Α΄ Γυμνασίου, εάν έχουν ως εξεταζόμενο μάθημα τη Βιολογία, θα μπορέσουν να αντιληφθούν καλύτερα το μάθημα, πώς αυτό εξετάζεται και θα έχουν μεγαλύτερη εμπειρία και δεξιότητες για τη Διεθνή Εξέταση PISA».

Προσθέτει ότι «είναι πολύ σημαντικό να κατανοήσουμε γιατί η Διεθνής εξέταση PISA έχει περιλάβει στις εξετάσεις της, τις Φυσικές Επιστήμες. Αντιλαμβανόμενοι αυτούς τους λόγους από την Α΄ Γυμνασίου θα πρέπει να παραμείνει η Βιολογία ως εξεταζόμενο μάθημα στην Α΄ Γυμνασίου και κατά τη γνώμη μας θα πρέπει να είναι τρία τα εξεταζόμενα μαθήματα της Α΄ Γυμνασίου, αυτά της PISA, δηλαδή Ελληνικά, Μαθηματικά και Βιολογία».

Σημειώνει, ακόμη, ότι «οι επιδόσεις μας στις Φυσικές Επιστήμες, στη Διεθνή Εξέταση PISA είναι πολύ χαμηλές σε σχέση με τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες και η επίδοση της Κύπρου στις Φυσικές Επιστήμες χρειάζεται ενίσχυση και όχι υποβάθμιση. Επιπλέον, η ύλη της Βιολογίας  Α΄ Γυμνασίου είναι εν πολλοίς ύλη που εξετάζονται στη Διεθνή Εξέταση PISA (αλλά και στη TIMSS). Συνεπώς, θα προετοιμαστούν πολύ καλύτερα τα παιδιά μας για τη Διεθνή εξέταση εάν παραμείνει ως εξεταζόμενο μάθημα η Βιολογία Α΄ Γυμνασίου».

Ο.Σ.



Σχετικά Άρθρα