ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Ζητούν να απολογηθεί ο ΥΠΕΣ για δηλώσεις που αφορούν τον HIV

04 Νοεμβρίου 2022, 11:42

images

Να απολογηθεί άμεσα και δημόσια ζητά η Κίνηση Συμπαράστασης για το Aids από τον Υπουργό Εσωτερικών Νίκο Νουρή, έπειτα από δηλώσεις που έκανε στην κρατική τηλεόραση που αφορούσαν τη συσχέτιση των ανθρώπων που αιτούνται για διεθνή προστασία με μεταδοτικές ασθένειες.

Σύμφωνα με σχετικό δελτίο Τύπου, η Κίνηση καλεί κ. Νουρή όπως απολογηθεί άμεσα και δημόσια για τις δηλώσεις του και για το σοβαρό δυσμενή αντίκτυπο που αυτές έχουν προκαλέσει.

Συγκεκριμένα, στην εκπομπή του ΡΙΚ "Πρώτη Ενημέρωση”, την Πέμπτη 2 Νοεμβρίου 2022 έγινε συσχέτιση από τον κ. Νουρή των ανθρώπων που αιτούνται για διεθνή προστασία με μολυσματικές ασθένειες, με τη φράση «είναι γνωστό από υγειονομικούς ελέγχους ότι (…) κουβαλούν μαζί τους κάποιες μεταδοτικές ασθένειες».

Όπως αναφέρει η Κίνηση, «η ρητορική αυτή παρουσίασε τους ανθρώπους αυτούς ως κουβαλητές ασθενειών που είναι επικίνδυνοι για τη δημόσια υγεία, με τον κ. Υπουργό να αναφέρει “(…) αυτές είναι ασθένειες πραγματικά οι οποίες είναι ξένες προς εμάς, γιατί πολύ απλά δεν ευδοκιμούν στο δικό μας πληθυσμό”».

Επιπλέον, «η ρητορική αυτή μόνο ως απαράδεκτη μπορεί να χαρακτηριστεί αφού συντηρεί και συμβάλλει στη διαιώνιση της ξενοφοβίας και του ρατσισμού, ενώ παράλληλα στιγματίζει  ομάδες ανθρώπων που βρίσκονται ήδη σε θέση ευαλωτότητας, όπως επίσης και ανθρώπους  με χρόνιες ασθένειες».

Υπογραμμίζεται ότι «ειδικά για τον HIV, για περισσότερα από 30 χρόνια γνωρίζουμε ότι ο HIV δεν μπορεί να μεταδοθεί με την κοινωνική επαφή, τη συγκατοίκηση, την αγκαλιά, το φιλί ή το σάλιο, την κοινή χρήση οικιακών συσκευών - τουαλέτας - πισίνας - μπάνιου κ.λπ.».

Προστίθεται ότι «σήμερα γνωρίζουμε πέραν πάσης αμφιβολίας ότι οι άνθρωποι που ζουν με HIV και έχουν μη-ανιχνεύσιμο φορτίο δεν μπορούν να μεταδώσεις τον ιό ούτε με σεξουαλική επαφή, ακόμα και χωρίς τη χρήση προφυλακτικού ή της PrEP (Προφυλακτική αγωγή πριν την έκθεση στον HIV). Τα ανωτέρω καθιστούν την όποια διάκριση με βάση το HIV Status εντελώς αβάσιμη».

«Θεωρούμε ότι η HIV λοίμωξης δεν μπορεί να χρησιμοποιείται ως εργαλείο για τη καλλιέργεια του φόβου και του ρατσισμού», τονίζει η Κίνηση.

Ο κ. Νουρής, αναφέρθηκε επίσης σε αριθμούς που του δημοσιοποιήθηκαν και φέρονταν να αφορούν συγκεκριμένα σε αιτούντες για διεθνή προστασία που διαμένουν στο Κέντρο Προσωρινής Φιλοξενίας "Πουρνάρα", οι οποίοι είναι εντελώς λανθασμένοι.

Όπως αναφέρει η Κίνηση, «σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία της Κυπριακής Δημοκρατίας που δημοσιοποιούνται μέσω του ECDC, το σύνολο των ανθρώπων που ζουν με HIV, Κυπρίων και μη-Κυπρίων, που παρακολουθούνται στη Γρηγόρειο Κλινική σήμερα, δεν υπερβαίνει τους 1100. Κατά την τελευταία δε διετία, οι νέες συνολικές διαγνώσεις για όλο τον πληθυσμό της χώρας κυμαίνονται περίπου μεταξύ 150 και 170 για κάθε έτος».

Η Κίνηση εκφράζει κατανόηση ότι το έργο που επιτελείται από το Υπουργείο Εσωτερικών, όπως και από όλους τους φορείς, αλλά και άτομα που σχετίζονται με τη διαδικασία ασύλου, αποτελεί μια πρόκληση.

Παρόλα αυτά, είναι όμως ζωτικής σημασίας για όλους να λαμβάνουν πολύ σοβαρά υπόψη τους την ευαλωτότητα αλλά και την αξία της κάθε ανθρώπινης ζωής, έτσι ώστε να μην  προβαίνουν σε ενέργειες που συμβάλουν σε περαιτέρω στιγματισμό των ανθρώπων και επανατραυματοποίηση τους.

«Το γεγονός ότι οι δηλώσεις του κ. Υπουργού έτυχαν αυτόματης και άμεσης αναπαραγωγής από όλα τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, αναδεικνύει ένα πρόβλημα το οποίο θα πρέπει να προβληματίσει τα ΜΜΕ μιας και διαδραματίζουν ουσιαστικό ρόλο στη καλλιέργεια, διαιώνιση και συντήρηση του ρατσισμού και της ξενοφοβίας», καταλήγει.


Σχετικά Άρθρα