ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Ζητούν κατάργηση «πέναλτι» για πρόωρη σύνταξη σε ΑμεΑ

19 Ιουλίου 2023, 17:46

images

Την κατάργηση της αναλογιστικής μείωσης (πέναλτι) 12% σε περίπτωση πρόωρης συνταξιοδότησης εργαζομένων με αναπηρίες, ζητά η Συνομοσπονδία Οργανώσεων Αναπήρων (ΚΥ.Σ.Ο.Α)  με επιστολή της προς τον Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων

Χαρακτηρίζει το μέτρο αυτό άδικο και ισοπεδωτικό για όσους συνταξιοδοτήθηκαν ή θα επιλέξουν να συνταξιοδοτηθούν πρόωρα και συγκεκριμένα στο 63ο έτος της ηλικίας τους, που πλήττει κυρίως τους πολίτες με αναπηρίες.

Η ΚΥ.Σ.Ο.Α. μέσω της επιστολής καλεί το Υπουργείο όπως κατά τη λήψη οποιασδήποτε απόφασης , λάβει υπόψη τη δραματική κατάσταση που βρίσκονται οι πολίτες με αναπηρίες αλλά και οι οικογένειές τους όσον αφορά το ποσοστό των δαπανών για το κράτος πρόνοιας, σημειώνοντας ότι οι κρατικές δαπάνες για τα άτομα με αναπηρίες δεν ξεπερνούν το 0,4% του ΑΕΠ.

Παράλληλα, αναφέρεται ότι οι δαπάνες που αφορούν την κοινωνική προστασία δεν ξεπερνούν το 12,5% του ΑΕΠ και οι συντάξεις γήρατος το 6,3%.

Όπως επισημαίνει η ΚΥ.Σ.Ο.Α, η  χώρα μας κατατάσσεται στις τελευταίες θέσεις ανάμεσα στις χώρες κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης όσον αφορά το ύψος των κοινωνικών παροχών, το βιοτικό επίπεδο,τη διάθεση των απαραίτητων πόρων για αξιοπρεπή διαβίωση των ατόμων με αναπηρίες και των οικογενειών αλλά και τη συμμετοχή και τη συμπερίληψή τους στην κοινότητα.

Όπως αναφέρουν, η Κύπρος βρίσκεται στην τελευταία θέση ανάμεσα στις χώρες κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης όσον αφορά τη στεγαστική πολιτική για άτομα με αναπηρίες (στεγαστικά σχέδια, δάνεια και επιδόματα), αφού οι δαπάνες υπολογίζονται από την Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία ως 0%.

Σημειώνουν επίσης ότι το έτος 2013 καταργήθηκαν όλα τα σχέδια στέγασης που λειτουργούσαν προς όφελος των πολιτών με αναπηρίες.

Τέλος υπογραμμίζουν ότι  η επαναφορά του 12% στις συντάξεις των πολιτών με αναπηρίες, που αφυπηρετούν στο 63ο έτος της ηλικίας τους, θα συμβάλει ουσιαστικά στις προσπάθειες που καταβάλλει η Συνομοσπονδία για μια αξιοπρεπή διαβίωση των ατόμων αυτών μετά τη συνταξιοδότησή τους.

 Μ.Μ.

Σχετικά Άρθρα