ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Ζητούν κάλυψη άμβλωσης από ΓεΣΥ για όλες τις γυναίκες

11 Ιουλίου 2022, 06:00

images

Το δικαίωμα του να καλύπτεται η άμβλωση και η αντισύλληψη από το ΓεΣΥ για όλες τις γυναίκες ανεξαιρέτως θα συζητηθεί σήμερα στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και Ίσων Ευκαιριών μεταξύ Ανδρών και Γυναικών.

Μιλώντας στο YgeiaWatch, o βουλευτής του ΑΚΕΛ Γιώργος Κουκουμάς, δήλωσε ότι με δική του εισήγηση θα ξεκινήσει η συζήτηση για αυτό το θέμα.

Ανέφερε επίσης ότι η συνεδρία θα έχει θέμα την ενημέρωση των μελών της Επιτροπής αναφορικά με την κατοχύρωση των σεξουαλικών και αναπαραγωγικών δικαιωμάτων της γυναίκας, εστιάζοντας κυρίως στο δικαίωμα να καλύπτεται η άμβλωση και η αντισύλληψη από το ΓεΣΥ για όλες τις γυναίκες ανεξαρτήτως των εξαιρέσεων που αναφέρει η σχετική νομοθεσία, και ειδικότερα για τις γυναίκες που δεν έχουν την οικονομική ευχέρεια.

Ο κ. Κουκουμάς πρόσθεσε ακόμη ότι θα τεθεί υπό συζήτηση και ο χειρισμός των γυναικών αυτών που ζητούν άμβλωση στα δημόσια νοσηλευτήρια και κατά πόσο τους παρέχεται ψυχολογική στήριξη κλπ.

Στη σημερινή συνεδρία της Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, θα παρευρεθούν ως καλεσμένοι η Επίτροπος Ισότητας των Φύλων, εκπρόσωποι του Υπουργείου Υγείας, ο Γενικός Εκτελεστικός Διευθυντής του Οργανισμού Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας (ΟΚΥπΥ), εκπρόσωποι του Οργανισμού Ασφάλισης Υγείας (ΟΑΥ), του Παγκύπριου Ιατρικού Συλλόγου, της Παγκύπριας Γυναικολογικής και Μαιευτικής Εταιρείας, του Κυπριακού Συνδέσμου Οικογενειακού Προγραμματισμού, της Γυναικείας Οργάνωσης Δημοκρατικού Συναγερμού (ΓΟΔΗΣΥ), της Παγκύπριας Ομοσπονδίας Γυναικείων Οργανώσεων (ΠΟΓΟ), της Γυναικείας Οργάνωσης Δημοκρατικού Κόμματος (ΓΟΔΗΚ), της Σοσιαλιστικής Γυναικείας Κίνησης και της Γυναικείας Κίνησης Οικολόγων (ΓΥΚΟ).

Τι ισχύει σήμερα στην Κύπρο 

Σύμφωνα με τον κ. Κουκουμά, η νομοθεσία από το 2018 επιτρέπει νομικά το δικαίωμα της άμβλωσης σε όλες τις γυναίκες μέχρι της 12 εβδομάδες κύησης.

Εντούτοις, μόνο σε κατ’ εξαίρεση περιπτώσεις μπορεί να παρέχεται άμβλωση σε μία έγκυο γυναίκα στο πλαίσιο του Γενικού Συστήματος Υγείας (ΓεΣΥ).

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τη νομοθεσία για την άμβλωση, το ΓεΣΥ καλύπτει τις εξής περιπτώσεις: α) όταν η εγκυμοσύνη είναι αποτέλεσμα βιασμού ή σεξουαλικής κακοποίησης ή αιμομιξίας και επιτρέπεται μέχρι τις 12 εβδομάδες κύησης, β) όταν υπάρχει γνωμοδότηση ιατρού για ανωμαλία του εμβρύου και γ) όταν ο γιατρός κρίνει ότι κατά την εγκυμοσύνη τίθεται σε κίνδυνο η ζωή της εγκύου γυναίκας, είτε σωματικά είτε ψυχικά.

Το ΓεΣΥ δεν καλύπτει την αντισύλληψη 

Όσον αφορά την αντισύλληψη, ο Γενικός Διευθυντής του ΟΑΥ Άθως Τσινωντίδης, μιλώντας στο YgeiaWatch, ανέφερε ότι τα αντισυλληπτικά αναλώσιμα δεν καλύπτονται από το πλαίσιο του ΓεΣΥ, προσθέτοντας ότι «επί του παρόντος δεν υπάρχει κάποιο ενδεχόμενο ένταξης των αντισυλληπτικών αναλώσιμων στο ΓεΣΥ, καθώς οι παροχές που επικεντρώνεται ο ΟΑΥ είναι οι ιατρικά αναγκαίες».

Η Ανώτερη Λειτουργός του Οργανισμού Ασφάλισης Υγείας (ΟΑΥ) Μόνικα Κυριάκου, δήλωσε επίσης στο YgeiaWatch, ότι στο πλαίσιο του ΓεΣΥ καλύπτεται η ενδομήτρια συσκευή (coil) η οποία παρέχεται μόνο για ιατρικούς λόγους και για κάποιες εξαιρέσεις στο πλαίσιο ενδονοσοκομειακής φροντίδας. Πρόσθεσε ότι αποζημιώνεται μόνο ο γιατρός για την ιατρική πράξη.

Αναφορικά με την ψυχολογική στήριξη των γυναικών που οδηγήθηκαν σε άμβλωση, καλύπτεται από το ΓεΣΥ μόνο όταν κριθεί ιατρική αναγκαιότητα και αυτό εξαρτάται από τη συμπτωματολογία που θα παρουσιάσει η συγκεκριμένη γυναίκα, ούτως ώστε να αποταθεί σε κλινικό ψυχολόγο, δήλωσε η κ. Κυριάκου.

Επίσης, σημείωσε ότι μία γυναίκα που έχει υποβληθεί σε άμβλωση μπορεί να αποταθεί και σε ψυχίατρο μέσω του προσωπικού της γιατρού ή γυναικολόγου με παραπεμπτικό εάν το χρειάζεται, επίσης στο πλαίσιο του ΓεΣΥ.

Της Ουρανίας Στυλιανού

Σχετικά Άρθρα