ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Ζητούν ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό για τους διαβητικούς

16 Μαρτίου 2022, 06:00

images

Την παραχώρηση σύγχρονου ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού για τους διαβητικούς όλων των ηλικιών και όχι μόνο στα παιδιά, ζητούν οι διαβητικοί.

Η Ειδική Επιστήμονας και εκπαιδευτικός Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης Στυλιάνα Πηλείδη Κόνιζου, όντας διαβητική η ίδια,  σε τηλεοπτική παρέμβαση της στον ANT1, επεσήμανε την ανάγκη παραχώρησης σύγχρονων συσκευών μέτρησης και χορήγησης ινσουλίνης (εκ των οποίων έχουν την μορφή αυτοκόλλητου) όταν την χρειάζονται οι ασθενείς, χωρίς να είναι αναγκαίο να τρυπούν το δάκτυλο τους και να βάζουν ενέσεις.

Όπως ανέφερε, αυτές οι συσκευές είναι προσβάσιμες στις πιο μικρές ηλικίες και όχι στους ενήλικες.

Έφερε ένα παράδειγμα ότι ένας ασθενής που κοιμάται οκτώ ώρες δεν είναι σε θέση να γνωρίζει πότε έχει ανάγκη την ινσουλίνη εκτός και αν ξυπνά κάθε δύο ώρες. Αναφέρθηκε ακόμη η περίπτωση εκπαιδευτικών οι οποίοι είναι διαβητικοί και κατά τη διάρκεια του μαθήματος ίσως χρειαστεί να λάβουν ινσουλίνη.

Τόνισε ότι οι συσκευές αυτές θα διευκολύνουν αρκετά τους ασθενείς με διαβήτη καθώς επίσης θα τους βοηθήσουν να μην έχουν επιπλοκές στην υγεία τους.

Κληθείς να απαντήσει πόσοι είναι οι διαβητικοί στην Κύπρο, είπε ότι «αυτό είναι ένα τεράστιο ερώτημα που δεν έχει απαντηθεί ποτέ από κανένα. Δεν υπάρχει καν μητρώο. Έχουν ερωτηθεί οι αρμόδιοι, αλλά δεν έχουμε λάβει απάντηση».

Στοιχεία για τον διαβήτη

Σύμφωνα με τη Διεθνή Ομοσπονδία Διαβήτη (International Diabetes Federation – IDF), το 2021 περίπου 537 εκατομμύρια ενήλικες (20-79 ετών) καταχωρήθηκαν ότι ζουν με διαβήτη.

Στην Ευρώπη ο αριθμός ασθενών με διαβήτη για το 2021 ανέρχεται στα 61 εκατομμύρια.

Ο συνολικός αριθμός των ατόμων που ζουν με διαβήτη προβλέπεται να αυξηθεί σε 643 εκατομμύρια έως το 2030 και 783 εκατομμύρια έως το 2045.

Επίσης, 3 στους 4 ενήλικες με διαβήτη ζουν σε χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος, ενώ σχεδόν 1 στους 2 (240 εκατομμύρια) ενήλικες που ζουν με διαβήτη είναι αδιάγνωστοι.

Όπως αναγράφεται στη σελίδα του IDF, o διαβήτης προκάλεσε 6,7 εκατομμύρια θανάτους και τουλάχιστον 966 δισεκατομμύρια δολάρια σε δαπάνες για την υγεία (9% των συνολικών δαπανών για ενήλικες).

Ακόμη, περισσότερα από 1,2 εκατομμύρια παιδιά και έφηβοι (0-19 ετών) ζουν με διαβήτη τύπου 1.

Αξίζει να σημειωθεί ότι 1 στις 6 γεννήσεις επηρεάζεται από διαβήτη κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και 541 εκατομμύρια ενήλικες διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο να αναπτύξουν διαβήτη τύπου 2.

Της Ουρανίας Στυλιανού

Σχετικά Άρθρα