ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Ζητούν έργο στέγασης ευάλωτων στη Λεμεσό

14 September 2023, 15:40

images

Tο κράτος θα πρέπει να προχωρήσει άμεσα και αποφασιστικά με το έργο για στέγαση ευάλωτων οικογενειών στη Λεμεσό το οποίο θα αποτελέσει ουσιαστική ανακουφιστική λύση για εκατοντάδες οικογένειες, αναφέρει σε γραπτή του δήλωση ο Πρόεδρος του ΕΤΕΚ Κωνσταντίνος Κωνσταντή.

«Η στέγη αποτελεί εκ των βασικότερων αγαθών και ως τέτοιο πρέπει να αντιμετωπίζεται», σημειώνει.

Προσθέτει ότι το κόστος απόκτησης ή ακόμα και ενοικίασης στέγης, ένεκα πολλών και διαφορετικών παραγόντων, έχει εκτοξευτεί, με αποτέλεσμα να αποτελεί για τους περισσότερους άπιαστο όνειρο.

Ο Πρόεδρος του ΕΤΚΕ εκφράζει ανησυχία για τις πληροφορίες που καταγράφονται στον Τύπο για κωλυσιεργία ή/και προσκόμματα που τίθενται αναφορικά με την κατασκευή έργου στη Λεμεσό που στόχο έχει τη στέγαση 600 ευάλωτων οικογενειών από χαμηλά εισοδηματικά στρώματα στις περιοχές που βρίσκονται σήμερα οι πεπαλαιωμένες και υπό κατεδάφιση εργατικές πολυκατοικίες σε Άγιο Νικόλαο και Άγιο Ιωάννη.

«Το έργο συζητείται εδώ και αρκετά χρόνια, βρίσκεται ήδη σε ώριμο στάδιο, ωστόσο, η υλοποίησή του δεν έχει ακόμα προχωρήσει από πλευράς κυβέρνησης. Με τις επικρατούσες συνθήκες, οι οποίες έχουν καταστήσει την απόκτηση ή ενοικίαση στέγης εξαιρετικά δύσκολη έως αδύνατη, είναι αδιανόητο να μπαίνουν στον πάγο έργα όπως αυτό στη Λεμεσό. Η υλοποίηση του έργου αποτελεί επιτακτική ανάγκη για την τοπική κοινωνία», αναφέρει.

Σημειώνει ότι είναι υποχρέωση του κράτους έναντι των πολιτών του, να προχωρήσει, στοχευμένα, στην αύξηση της προσφοράς οικιστικών μονάδων που να εξυπηρετούν τις ανάγκες της ζήτησης και των πολιτών, ιδιαίτερα σε περιοχές όπου υπάρχει πραγματική ανάγκη.

«Δεν νοείται άνθρωποι να αναγκάζονται να μετακομίζουν από την πόλη τους επειδή δεν μπορούν να αντέξουν την ακρίβεια των ενοικίων ή να προχωρήσουν με την αγορά διαμερίσματος / οικίας», αναφέρει.

Εκφράζει την πεποίθηση του ΕΤΕΚ πως το στεγαστικό πρόβλημα θα πρέπει να τύχει ολιστικής προσέγγισης, καθώς πρόκειται για πολυδιάστατο πρόβλημα που σαφώς δεν μπορεί να επιλυθεί εν μια νυκτί. Αποτελεί αδήριτη ανάγκη, προσθέτει, η δημιουργία ενός Κεντρικού Φορέα που θα σχεδιάζει, θα συντονίζει και θα ελέγχει τα ζητήματα που άπτονται της κρατικής στεγαστικής πολιτικής. Ωστόσο, αναφέρει ότι στη συγκεκριμένη περίπτωση, το κράτος θα πρέπει να παρέχει άμεσα όλη την απαραίτητη στήριξη στον Κυπριακό Οργανισμό Αναπτύξεως Γης, έτσι ώστε να επιτελέσει τον κοινωνικό του ρόλο.

Αναφέρεται επίσης σε δέσμη μέτρων για την προσιτή κατοικία που κατέθεσε το ΕΤΕΚ στον αρμόδιο Υπουργό.

Τα μέτρα εστιάζονται σε τρεις πυλώνες: στην ενίσχυση της προσφοράς οικιστικού προϊόντος το οποίο απευθύνεται στο μέσο νοικοκυριό με έμφαση στην αξιοποίηση υφιστάμενου οικιστικού αποθέματος, στην στοχευμένη οικονομική ενίσχυση της ζήτησης αφού προηγηθούν σοβαρές προσπάθειες ενίσχυσης της προσφοράς και στη μείωση του κόστους κατασκευής.

Στα μέτρα που προτείνει το Επιμελητήριο, μεταξύ άλλων, περιλαμβάνεται η εισήγηση για παραχώρηση στοχευμένων πολεοδομικών κινήτρων στους επιχειρηματίες ανάπτυξης γης, χωρίς να αλλοιώνεται ο πολεοδομικός χαρακτήρας της περιοχή, ώστε να ενθαρρυνθεί ο ιδιωτικός τομέας να ανεγείρει ένα μεγάλο αριθμό οικιστικών μονάδων είτε για σκοπούς αγοράς είτε για σκοπούς ενοικίασης.

Σχετικά Άρθρα