ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Ζητούν επιμήκυνση της περιόδου στήριξης νοσηλευτηρίων

03 Ιανουαρίου 2024, 16:50

images

Τα δημόσια νοσηλευτήρια αποτελούν τη ραχοκοκαλιά του ΓεΣΥ και γενικότερα του συστήματος υγείας, είναι η σύμφωνος γνώμη ΑΚΕΛ και ΠΑΣΥΚΙ, δήλωσε ο ΓΓ του κόμματος μετά από συνάντηση με αντιπροσωπεία της συντεχνίας με επικεφαλής τον Πρόεδρο, Σωτήρη Κούμα.

Ο Στέφανος Στεφάνου είπε ότι είναι αδήριτη ανάγκη, όπως υπάρξει έμπρακτη, ουσιαστική στήριξη, έχοντας υπόψη ότι φέτος ολοκληρώνεται η περίοδος στήριξης από μέρους του κράτους στα δημόσια νοσηλευτήρια.

Εκφράζοντας την θέση του ΑΚΕΛ είπε ότι θα πρέπει να επιμηκυνθεί η περίοδος της οικονομικής στήριξης. «Πρώτα από όλα γιατί με ευθύνη της προηγούμενης κυβέρνησης είχε καθυστερήσει η όλη διαδικασία της αυτονόμησης και της υιοθέτησης μιας σειράς από μέτρα και διαδικασίες για να μπορούν τα δημόσια νοσηλευτήρια να λειτουργήσουν σε συνθήκες ανταγωνισμού και επιπλέον τα δημόσια νοσηλευτήρια ουσιαστικά είχαν αναλάβει το καθοριστικό βάρος αντιμετώπισης της πανδημίας», είπε.

«Λαμβάνοντας λοιπόν υπόψη αυτή την περίοδο, θα πρέπει να επιμηκυνθεί η περίοδος της οικονομικής στήριξης των δημόσιων νοσηλευτηρίων και την ίδια ώρα να ληφθούν εκείνες οι απαραίτητες αποφάσεις, να ακολουθηθούν εκείνες οι απαραίτητες διαδικασίες έτσι ώστε τα νοσηλευτήρια να μπορούν να λειτουργήσουν σε συνθήκες ανταγωνισμού», πρόσθεσε.

Ο ΓΓ του ΑΚΕΛ σημείωσε ότι είναι αδήριτη ανάγκη να γίνει ένα capacity plan, να καθοριστούν οι ανάγκες που υπάρχουν στον τομέα της υγείας στην Κύπρο, να υιοθετηθούν πρωτόκολλα και κριτήρια για να μπορέσει να λειτουργεί και ο ανταγωνισμός, που μέχρι σήμερα είναι κατ’ ευφημισμό ανταγωνισμός, γιατί σε πολλές περιπτώσεις τα δημόσια νοσηλευτήρια λειτουργούν με δυσμενείς όρους σε σχέση με τον ανταγωνισμό.

«Το δεύτερο που θα πρέπει να γίνει είναι να στηριχθεί -πέρα από το capacity plan- να γίνει και ο κεντρικός σχεδιασμός από μέρους του οργανισμού εκείνου που έχει ευθύνη για τα δημόσια νοσηλευτήρια, που είναι ο ΟΚΥπΥ», πρόσθεσε.

«Είχαμε ζητήσει από τον ΟΚΥπΥ να μάθουμε και εμείς ποιος είναι αυτός ο κεντρικός σχεδιασμός, δυστυχώς είμαστε στο σκοτάδι. Όπως και να έχει όμως το πράγμα, αυτός ο κεντρικός σχεδιασμός πρέπει να υπάρξει, να δούμε και τον οδικό χάρτη έτσι ώστε να γίνουν και οι απαραίτητες αλλαγές και όσα πρέπει να γίνουν για να μπορέσουμε να δούμε σε ποια κατεύθυνση πηγαίνουν», ανέφερε περαιτέρω.

Οι κυβερνητικοί γιατροί και συνολικά το προσωπικό στα δημόσια νοσηλευτήρια, συνέχισε, θα πρέπει να στηριχθούν, στην προσπάθεια που καταβάλουν εντός των Δημόσιων Νοσηλευτηρίων. Θα  δουν, είπε, αυτά τα ζητήματα με τον ΟΚΥπΥ σε συνάντηση η οποία έχει καθορισθεί.

Ανησυχίες για μέλλον νοσηλευτηρίων

Στο πλαίσιο των ανησυχιών της για το μέλλον και τη βιωσιμότητα των δημοσίων νοσηλευτηρίων η ΠΑΣΥΚΙ άρχισε διάλογο με όλα τα κοινοβουλευτικά κόμματα, δήλωσε ο Πρόεδρος της. Ο κ. Κούμας συμφώνησε με τον κ. Στεφάνου ότι το 2024 είναι ένα κρίσιμο έτος για τα δημόσια νοσηλευτήρια, αφού σε πέντε μήνες τελειώνει η κρατική χορηγία και θα πρέπει να δουν με ποιο μοντέλο οδεύουν παρακάτω τα δημόσια νοσηλευτήρια.

Τους καλύπτει, πρόσθεσε, η θέση του ΑΚΕΛ πως τα δημόσια νοσηλευτήρια θα πρέπει να παραμείνουν η ραχοκοκαλιά του συστήματος υγείας και «σε αυτή την έννοια πρέπει να μπει περιεχόμενο». Ως γιατροί του δημοσίου, είπε, «δεν σημαίνει ότι ζητούμε περισσότερα, για να μην κατηγορούμαστε. Αυτό που ζητούμε είναι το δημόσιο νοσηλευτήριο στα πλαίσια του ρόλου και του χαρακτήρα που του αρμόζουν να είναι μπροστά στην πρώτη γραμμή για το σύστημα υγείας». Συμφώνησε επίσης με την άποψη ότι τα δημόσια νοσηλευτήρια είναι αυτά που διασφαλίζουν τη βιωσιμότητα του ΓεΣΥ, όπως έχει ψηφιστεί με την φιλοσοφία που εφαρμόζεται.

Ο κ. Κούμας μίλησε για προσπάθεια κάποια οικονομικά αποτελέσματα του Οργανισμού να μεταφερθούν στις πλάτες των εργαζομένων και είπε ότι έλαβαν στήριξη από το ΑΚΕΛ ότι «αυτό το πράγμα δεν μπορεί να συμβεί».

Σχετικά Άρθρα