ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Ζητούν ένταξη εξοπλισμού για διαβήτη στο ΓεΣΥ

08 Ιουνίου 2022, 16:00

images

Την ένταξη σύγχρονου και διεθνώς αναγνωρισμένου ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού για τη διαχείριση του Ινσουλινοεξαρτώμενου Διαβήτη στους χορηγούμενους καταλόγους του ΓΕΣΥ ζητά το Παγκύπριο Οργανωμένο Σύνολο Γονέων και Ενηλίκων για τον Διαβήτη T1.

Εκ μέρους του Παγκύπριου Οργανωμένου Συνόλου Γονέων & Ενηλίκων για τον Διαβήτη T1 στάληκε επιστολή προς την Κοινοβουλευτική Επιτροπή Υγείας, το Υπουργείο Υγείας και τον Οργανισμό Ασφάλισης Υγείας ζητώντας την εν λόγω ένταξη.

Συγκεκριμένα, αναφέρεται ότι έχουν γίνει πολυάριθμες προσπάθειες το τελευταίο διάστημα, τόσο από σωματεία και συλλόγους, όσο κι από το οργανωμένο σύνολο ενηλίκων πασχόντων, αλλά και γονέων με παιδιά που πάσχουν από Διαβήτη T1.

«Ο διαβήτης τύπου 1 είναι μια μη αναστρέψιμη αυτοάνοση νόσος, μια μόνιμη αναπηρία, κατά την οποία το πάγκρεας δεν παράγει καθόλου ινσουλίνη και όσα άτομα διαγνωστούν με αυτήν, στηρίζουν τη ζωή τους στις ενέσεις ινσουλίνης και στον διαρκή έλεγχο των τιμών του ζαχάρου στο αίμα, σε μια προσπάθεια να ρυθμιστούν», σημειώνεται. Ακόμη, «αυτή η συμβίωση με τον διαβήτη δεν είναι καθόλου εύκολη υπόθεση, αφού απαιτούνται δεκάδες καθημερινά τρυπήματα στα δάχτυλα για τον έλεγχο των επιπέδων ζαχάρου και ενέσεις στο σώμα για την ινσουλίνη. Αυτό, πέρα από τη μειωμένη ποιότητα ζωής, επιφέρει και πόνο. Στιγμιαίο μεν αλλά πόνο».

Συγκεκριμένα, ένας μέσος όρος τρυπημάτων στα δάκτυλα ανά ημέρα μπορεί να είναι μεταξύ 10 και 15 ενώ, οι ενέσεις ινσουλίνης κυμαίνονται μεταξύ 6-10 και ποικίλουν ανάλογα με την ηλικία, τη διατροφή, τις συνθήκες ζωής, το βάρος, κλπ.

Όπως αναφέρεται, η μη σωστή ρύθμιση του διαβήτη μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρές επιπλοκές υγείας οι οποίες έχουν τεράστιο ψυχικό και σωματικό κόστος για το άτομο με διαβήτη και τις οικογένειές τους, ενώ το αντίστοιχο οικονομικό κόστος για την διαχείρισή τους είναι εξίσου μεγάλο για το σύστημα υγείας της Χώρας.

Παρόλα αυτά, αναφέρεται ότι «η τεχνολογία όμως έχει προχωρήσει βοηθάει τους πάσχοντες να διαχειριστούν καλύτερα τον διαβήτη Τύπου 1 άρα να αποφύγουν και μελλοντικές σοβαρές επιπλοκές, αλλά και να μη πονούν, άρα να έχουν οι ίδιοι και οι οικείοι τους ποιότητα ζωής».

Συνεπώς, η τεχνολογία αυτή συνοψίζεται στις έξυπνες συσκευές συνεχούς καταγραφής ζαχάρου, (CGM) σε μέγεθος κέρματος του ενός (1) ευρώ, κολλούν στο δέρμα, καταγράφουν διαρκώς το ζάχαρο και στέλνουν τα στοιχεία σε πραγματικό χρόνο, ασύρματα, ακόμη και σε συσκευές τηλεφώνου. Έτσι, αποφεύγονται πλέον τα άπειρα τρυπήματα στα δάκτυλα. Προστατεύουν ακόμα τους ασθενείς από τις απειλητικές υπογλυκαιμίες.

Θέσεις Υπουργού Υγείας

Η πρόεδρος της Βουλής Αννίτα Δημητρίου, είχε αποστείλει επιστολή προς τον Υπουργό Υγείας για τα ζητήματα που αφορούν σε παιδιά τα οποία διαγιγνώσκονται με Σακχαρώδη Διαβήτη Τύπου 1, και για τα οποία όπως είχε ήδη ενημερωθεί, έχει δρομολογηθεί η επίλυση τους με συγκεκριμένες ενέργειες εκ μέρους του Υπουργείου Υγείας.

Η κ. Δημητρίου είχε ζητήσει από τον Υπ. Υγείας Μιχάλη Χατζηπαντέλα, απαντήσεις σχετικά με τα ζητήματα που αφορούν το στάδιο υλοποίησης της διαδικασίας προμήθειας ανέπαφων αισθητήρων μέτρησης γλυκόζης με την προκήρυξη ανοιχτού διαγωνισμού, δεδομένου ότι η σχετική πρόνοια έχει ήδη περιληφθεί στον κρατικό προϋπολογισμό του 2022 και οι εισηγήσεις της Συμβουλευτικής Επιτροπής Φαρμάκων έχουν ήδη τύχει αξιολόγησης σε συνεδρία της, ημερομηνίας 22 Οκτωβρίου 2021.

Επίσης, ζητήθηκε το ακριβές στάδιο του προκηρυχθέντος ανοικτού διαγωνισμού για την προμήθεια αντλιών ινσουλίνης (νέου τύπου) με τα αναλώσιμά τους, καθώς και για την προμήθεια αντλιών υποδόριας έγχυσης ινσουλίνης ως νέου είδους επίσης αξιολογηθέντος από τη Συμβουλευτική Επιτροπή Φαρμάκων στην ίδια συνεδρία.

Σημείωσε ότι το αίτημα αυτό αφορά ένα πολύ μικρό αριθμό παιδιών, περίπου 350 παιδιά κάτω των δεκαοχτώ ετών.

Ο κ. Χατζηπαντέλας σε προηγούμενη απάντηση του προς τη Βουλή των Αντιπροσώπων, ανέφερε ότι σύμφωνα τον Οργανισμό Ασφάλισης Υγείας και τους αρμόδιους λειτουργούς του Υπουργείου Υγείας, η παρεχόμενη από το Σύστημα φροντίδα υγείας περιλαμβάνει μεταξύ άλλων τα αναγκαία ιατροτεχνολογικά προϊόντα και υγειονομικά είδη που χορηγούνται με βάση συνταγή που εκδίδει ιατρός ή οδοντίατρος και τα οποία περιλαμβάνονται στον κατάλογο ιατροτεχνολογικών προϊόντων και υγειονομικών ειδών.

Ακόμη, σύμφωνα με το άρθρο 35Α του Νόμου ο Οργανισμός συντάσσει κατάλογο ιατροτεχνολογικών προϊόντων και υγειονομικών ειδών. Περαιτέρω, η Συμβουλευτική Επιτροπή Φαρμάκων που διορίζεται δυνάμει του εδαφίου (3) του άρθρου 34, εξετάζει τις αιτήσεις που υποβάλλονται από ιατρούς, και συμβουλεύει το Συμβούλιο για τη συμπερίληψη ή την αφαίρεση ιατροτεχνολογικών προϊόντων και υγειονομικών ειδών από τον κατάλογο ιατροτεχνολογικών προϊόντων και υγειονομικών ειδών.

Αναφέρει επίσης ότι ο Οργανισμός, με την ανάληψη της ευθύνης κάλυψης των ιατροτεχνολογικών προϊόντων τον Σεπτέμβριο του 2020, συμπεριέλαβε στον κατάλογο όλα τα είδη τα οποία, μέχρι εκείνη τη στιγμή, κάλυπτε το Υπουργείο Υγείας (ΥΥ) μέσω υφιστάμενων συμβάσεων για να μην υπάρξει διακοπή στην παροχή αυτών. «Είδη τα οποία δεν κάλυπτε το ΥΥ θεωρούνται ως νέα και, κατόπιν αιτήματος από ιατρούς, εξετάζονται από τη Συμβουλευτική Επιτροπή Φαρμάκων (ΣΕΦ) και προωθείται σχετική εισήγηση προς το Διοικητικό Συμβούλιο (ΔΣ) για λήψη απόφασης», πρόσθεσε.

Σημείωσε ακόμη ότι οι ανέπαφοι αισθητήρες μέτρησης της γλυκόζης, δεν καλύπτονταν από το ΥΥ και, ως νέο είδος, έτυχαν αξιολόγησης από τη ΣΕΦ στη συνεδρία της στις 22/10/21. «Οι εισηγήσεις της ΣΕΦ θα προωθηθούν στο ΔΣ σε επόμενη συνεδρία που αναμένεται να πραγματοποιηθεί εντός Δεκεμβρίου για λήψη απόφασης και σε περίπτωση έγκρισης, θα προκηρυχθεί ανοιχτός διαγωνισμός. Όσο αφορά πρόνοια στον προϋπολογισμό για κονδύλι αναφορικά με νέα είδη (όπως στην περίπτωση των ανέπαφων αισθητήρων), αυτή έχει περιληφθεί και αναμένεται να ολοκληρωθεί η διαδικασία μέχρι τα μέσα του 2022», συμπλήρωσε.

Για την παροχή αντλίας υποδόριας έγχυσης ινσουλίνης περιλαμβάνεται στον προϋπολογισμό πρόνοια για δαπάνη αναφορικά με αντλίες, ενώ έχουν δρομολογηθεί διαδικασίες για προκήρυξη νέου ανοιχτού διαγωνισμού για αντλίες ινσουλίνης (συμπεριλαμβανομένου νέου τύπου) με τα αναλώσιμα τους. Ο Ανοικτός διαγωνισμός για αντλίες ινσουλίνης αναμένεται να ολοκληρωθεί μέσα του 2022.

Ο κ. Χατζηπαντέλας, δήλωσε ότι έχει διαφοροποιηθεί ο περιορισμός για ταινίες σακχάρου μεταξύ διαβητικών τύπου Ι (συμπεριλαμβανομένων παιδιών με τύπου 11) και ενηλίκων διαβητικών τύπου II, με κάθετη αύξηση για την πρώτη ομάδα. Συγκεκριμένα έχει προωθηθεί η αύξηση μέχρι 10 συσκευασίες/δίμηνο για διαβήτη τύπου Ι και διαβήτη κύησης και μείωση μέχρι 3 συσκευασίες/δίμηνο για διαβήτη τύπου Η (μη ινσουλινοεξαρτώμενο διαβήτη).

Υπέδειξε ότι ο Οργανισμός έχει πλήρη αντίληψη των αναγκών των διαβητικών ασθενών και ιδίως των παιδιών και εργάζεται για την κάλυψη των αναγκών αυτών. «Πέραν των επαγγελματιών υγείας (φαρμακοποιών και νοσηλευτών) με τους οποίους στελεχώνεται η συγκεκριμένη ομάδα, οι οποιεσδήποτε αποφάσεις λαμβάνουν υπόψη ή/και συμβουλεύονται τα οργανωμένα σύνολα των ασθενών, τις Επιστημονικές Εταιρείες των συναφών ειδικοτήτων και τη Συμβουλευτική Επιτροπή Φαρμάκων του Οργανισμού», καταλήγει.

Της Ουρανίας Στυλιανού

Σχετικά Άρθρα