ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Ζητούν εκπροσώπηση γιατρών από τον ΠΙΣ σε θέματα στη βουλή

18 Μαΐου 2023, 09:00

images

Την εκπροσώπηση των γιατρών από τον Παγκύπριο Ιατρικό Σύλλογο (ΠΙΣ) ζητά ο πρόεδρος του Συλλόγου, Δρ Πέτρος Αγαθαγγέλου, σε θέματα που τους αφορούν και τίθενται ενώπιον της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Υγείας. 

Συγκεκριμένα, σε επιστολή προς τον Πρόεδρο, Αντιπρόεδρο και μέλη της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Υγείας, ο Δρ Αγαθαγγέλου αναφέρει ότι παρά τις επισημάνσεις του ΠΙΣ σε επιστολή που έχει αποστείλει την 8η Ιουνίου 2022, διαπιστώνει ότι η επιτροπή δεν έλαβε υπόψιν της τα όσα με σοβαρό προβληματισμό είχε διατυπώσει.

Ειδικότερα, επισημαίνει ότι «έχουμε παρατηρήσει ότι σε κάποιες συνεδρίες της επιτροπής απευθύνεται πρόσκληση σε συνάδελφο ως εκπροσώπου ομάδας ιατρών που επονομάζεται «ΣΙΣ-ΓΕΣΥ», η οποία δεν υφίσταται ως νόμιμη οντότητα».

Προσθέτει ότι «ουδένα πρόβλημα θα υφίστατο εάν η επιτροπή ήθελε να ακούσει προσωπικές θέσεις ενός συναδέλφου και σεβόμαστε πλήρως το δικαίωμα της να προσκαλεί όποιους κρίνει απαραίτητο. Εντούτοις στην προκειμένη περίπτωση δεν μπορεί να θεωρηθεί ότι τέτοιες απόψεις εκπροσωπούν το οποιοδήποτε σύνολο ιατρών».

Σύμφωνα με τον Δρ Αγαθαγγέλου, οι γιατροί εκπροσωπούνται θεσμικά και βάσει νόμου από τον ΠΙΣ ο οποίος βρίσκεται σε διαρκή διαβούλευση με τις επιστημονικές εταιρείες.  

«Κρίναμε απαραίτητο να σας επισημάνουμε εκ νέου τα πιο πάνω, με αφορμή και την ατζέντα της συνεδρία της 18ης Μαΐου 2023 στην οποία και πάλι έχει προσκληθεί οργάνωση που δεν υφίσταται νόμιμη οντότητα και δεν έχουν προσκληθεί οι εμπλεκόμενες επιστημονικές εταιρείας που υφίστανται ως νόμιμες οντότητες και οι οποίες εκπροσωπούν επίσημα την ιατρική κοινότητα. Παρακαλούμε όπως αυτό καταγραφεί εκ νέου», σημειώνει.

Παρόλα αυτά, ο ΠΙΣ τονίζει τον πλήρη σεβασμό του στους κανονισμούς της Βουλής και στη διακριτική εξουσία των αρμόδιων επιτροπών ως προς τη σύνθεση των προσκεκλημένων. 

Η επιστολή που απέστειλε ο ΠΙΣ, έχει ως στόχο την όσο το δυνατό καλύτερη και πιο αποτελεσματική εκπροσώπηση της ιατρικής κοινότητας στις συνεδρίες της Βουλής των Αντιπροσώπων και την υποβοήθηση του έργου του κοινοβουλίου. 

Η επιλογή των καλεσμένων γίνεται από το προεδρείο

Για το εν λόγω θέμα, αναφορικά και με την επιστολή του ΠΙΣ, η γραμματέας των Κοινοβουλευτικών Επιτροπών, Ελβίρα Παλλήκαρου, διευκρινίζει ότι οι επιτροπές δύνανται να καλούν σε συνεδρία τους φορείς που επιθυμούν είτε έχουν νομική προσωπικότητα είτε όχι. 

Σύμφωνα με σχετικό Κανονισμό «κάθε Κοινοβουλευτική Επιτροπή έχει δικαίωμα να καλεί οποιοδήποτε ενδιαφερόμενο όργανο, αρχή, οργανισμό, σωματείο, σύνδεσμο προσώπων, συντεχνία ή φυσικό ή νομικό πρόσωπο, για να παράσχει πληροφορίες και στοιχεία ή να εκφράσει και να αναπτύξει απόψεις ή γνώμες για οποιοδήποτε υπό συζήτηση νομοσχέδιο ή θέμα».

Προστίθεται ότι η επιλογή των καλεσμένων επαφίεται στο προεδρείο.

Όπως αναφέρει σχετικός κανονισμός «για τον καθορισμό της ημερήσιας διάταξης συνεδρίας Επιτροπής, ο Πρόεδρος αυτής διαβουλεύεται με τα μέλη της και συνυπολογίζει τις απόψεις τους τόσο για τα θέματα που θα συζητηθούν, όσο και για τα πρόσωπα που θα κληθούν να εκφέρουν απόψεις επ’ αυτών, σύμφωνα με τις πρόνοιες του Κανονισμού 42(4)».

Σημειώνεται ότι αντίστοιχο θέμα είχε εγείρει ο ΠΙΣ και τον Ιούνιο του 2022 οπότε και η γραμματεία είχε ενημερώσει την Επιτροπή σχετικά.

Σε ανακοίνωσή του ο ΠΙΣ, σημειώνει ότι η εμμονή της ΟΣΑΚ να προκαλεί διαρκώς αντιπαραθέσεις με τον ΠΙΣ, υποσκάπτει, δυστυχώς, την ιατρική, τη σχέση ιατρών – ασθενών και την εμπιστοσύνη που είναι απαραίτητη για τη σχέση τους, την υγεία των πολιτών και το ίδιο το ΓεΣΥ.

Της Ουρανίας Στυλιανού




Σχετικά Άρθρα