ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Ζητούν εγχειρίδιο με τα δικαιώματα των ασθενών

16 Μαρτίου 2023, 16:58

images

Εγχειρίδιο που να περιέχει τα δικαιώματα των ασθενών ζητούν οι γιατροί από τον ΟΑΥ.

Ο πρόεδρος των Προσωπικών Ιατρών, Δρ Ανδρέας Πολυνείκης, ανέφερε στο YgeiaWatch ότι οι προσωπικοί γιατροί θα συγκλεισθούν απόψε γύρω στις 7:30 το απόγευμα, για να συζητήσουν την νέα εγκύκλιο του Οργανισμού Ασφάλισης Υγείας (ΟΑΥ) προς τους ιατρούς αναφορικά με τις νέες οδηγίες για τα παραπεμπτικά και τις εργαστηριακές αναλύσεις.

Όπως ανέφερε, σε επόμενο στάδιο πρόκειται να διεξάγουν μία δημοσιογραφική διάσκεψη για να ενημερώσουν τον κόσμο για τα πράγματα τα οποία ζητούν και πρέπει να γίνουν.

Ειδικότερα, «ζητήσαμε να υπάρχει ένα εγχειρίδιο για τους ασθενείς το οποίο να γράφει μέσα τι δικαιούνται και τι δεν δικαιούνται. Το ζητήσαμε εδώ και τρία χρόνια, για να μην μας φωνάζουν επειδή δεν τους εξυπηρετούμε», είπε.

Εξήγησε ότι οι ασθενείς έχουν αυτό το εγχειρίδιο/βιβλιάριο που θα το δώσει ο οργανισμός και θα έχει όλες τις πληροφορίες μέσα.

«Είχαμε ζητήσει όταν ένας πολίτης θέλει να αλλάξει τον γιατρό του, να το κάνει γραπτώς και να υπάρχει μία μικρή επιτροπή για να δει τους λόγους του πολίτη, δηλαδή εάν είναι γιατί ο γιατρός δεν εξυπηρέτησε τα ‘θέλω’ του ασθενή ή έχει σοβαρό λόγο», πρόσθεσε.

Σύμφωνα με τον κ. Πολυνείκη, εκκρεμούν ακόμη πολλά πράγματα που έχουν σχέση με τον τρόπο αποπληρωμής των γιατρών, το 25% και 75%. «Θέλουμε να δούμε καθαρά πλέον τι θέλουν και τι δεν θέλουν», είπε.

Σημείωσε, ακόμη, ότι «θέλουμε να δούμε τις σχέσεις πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας ιατρικής φροντίδας, που δεν στέλνουν μία αναφορά πίσω στους γιατρούς. Πιέζουν τους αρρώστους να πάνε να τους εξετάσουν και μετά μας πιέζουν εμάς να τους δώσουμε παραπεμπτικό».

Οι νέες οδηγίες προς τους προσωπικούς γιατρούς του ΓεΣΥ από τον ΟΑΥ αναφορικά με τις παραπομπές ασθενών σε ειδικούς ιατρούς, τέθηκαν σε εφαρμογή εδώ και μερικές εβδομάδες με τους γιατρούς όμως να θεωρούν ότι σε βάθος χρόνου με δοκιμή και πρακτική θα αποδειχθεί το πώς θα γίνει σωστή εφαρμογή.  

Νέες οδηγίες για παραπομπές

Σημειώνεται ότι οι Κλινικές Κατευθυντήριες Οδηγίες Παραπομπής (ΚΚΟΠ) στοχεύουν στη δημιουργία κοινού σημείου αναφοράς για τους προσωπικούς ιατρούς (ΠΙ) σε σχέση με την έκδοση παραπεμπτικών προς ειδικούς ιατρούς για συγκεκριμένες καταστάσεις υγείας (διαγνώσεις).

Οι οδηγίες αυτές, έχουν διαμορφωθεί με τη συνεισφορά της Υποεπιτροπής Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας για Ενήλικες όπου συμμετέχουν εκπρόσωποι των ΠΙ για ενήλικες καθώς και εκπρόσωποι των ασθενών.

Σε δηλώσεις της στο YgeiaWatch, η διευθύντρια του Οργανισμού Ασφάλισης Υγείας (ΟΑΥ), Έφη Καμμίτση, ανέφερε ότι οι οδηγίες αυτές είναι κατευθυντήριες οδηγίες παραπομπής για συγκεκριμένες ασθένειες, οι οποίες θα βοηθήσουν τον γιατρό και για να υπάρχει μία κατεύθυνση για το πώς και πότε παραπέμπουν για μία συγκεκριμένη ασθένεια.

Σύμφωνα με την κ. Καμμίτση, θα ακολουθήσουν κάποιες εκπαιδεύσεις στους γιατρούς για να λυθούν τυχόν απορίες και να γνωρίζουν πώς εφαρμόζονται.

Όριο στις εργαστηριακές αναλύσεις 

Όριο στις εργαστηριακές αναλύσεις που δικαιούνται οι δικαιούχοι του ΓεΣΥ, επέβαλε ο Οργανισμός Ασφάλισης Υγείας, με στόχο την εξοικονόμηση και καλύτερη διαχείριση των πόρων, τη μείωση αχρείαστων αναλύσεων και την αλλαγή της νοοτροπίας των πολιτών, χωρίς όμως να αλλάζει κάτι για τους ασθενείς που το έχουν πραγματικά ανάγκη.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, ο οργανισμός, κατόπιν σχετικής ενημέρωσης προς τους παρόχους, ενημερώνει το κοινό για την υιοθέτηση και την εφαρμογή κατευθυντηρίων οδηγιών για την παραπομπή εργαστηριακών εξετάσεων ρουτίνας σε ασυμπτωματικούς ενήλικες. Οι κατευθυντήριες οδηγίες αφορούν δικαιούχους που δεν έχουν διαγνωστεί ή δεν έχουν εμφανίσει συμπτώματα κάποιας ασθένειας ή δεν έχουν λάβει ή λαμβάνουν φαρμακευτική αγωγή.

Σημειώνεται ότι η υιοθέτηση του συγκεκριμένου πρωτοκόλλου, το οποίο βασίζεται σε τεκμηριωμένη βιβλιογραφία και ορθή κλινική πρακτική, έγινε έπειτα από μελέτη του Οργανισμού σε συνεργασία με την Υποεπιτροπή Εργαστηριακών Εξετάσεων του Οργανισμού και κατόπιν διαβούλευσης με εκπροσώπους των Επιστημονικών Εταιρειών των ΠΙ για ενήλικες.

Στόχος της υιοθέτησης των κατευθυντηρίων οδηγιών είναι η κατοχύρωση της επιστημονικά τεκμηριωμένης πρόληψης. Την τελική απόφαση και την ευθύνη για παραπομπή σε εργαστηριακές εξετάσεις φέρει ο Προσωπικός Ιατρός, ο οποίος γνωρίζει την κλινική εικόνα του δικαιούχου και άλλους παράγοντες κινδύνου που δυνατόν να υπάρχουν.

Της Ουρανίας Στυλιανού



Σχετικά Άρθρα