ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Ζητούν δωρεάν νομική αρωγή σε θύματα βίας

21 Οκτωβρίου 2022, 11:47

images

Δωρεάν νομική αρωγή σε θύματα βίας και ενδοοικογενειακής βίας προνοείται σε πρόταση νόμου η οποία κατατέθηκε χθες 20 Οκτωβρίου 2022 στη Βουλή των Αντιπροσώπων.

Συγκεκριμένα σκοπός της πρότασης νόμου είναι η τροποποίηση των περί Νομικής Αρωγής Νόμων του 2002 έως 2019, ώστε να παρέχεται δωρεάν νομική αρωγή σε θύματα βίας και ενδοοικογενειακής βίας.

Όπως αναφέρει η αιτιολογική έκθεση, οι προτεινόμενες ρυθμίσεις κρίνονται αναγκαίες, ώστε να επιτευχθεί πληρέστερη συμμόρφωση με το πνεύμα και το γράμμα της Σύμβασης του Συμβουλίου της Ευρώπης για την πρόληψη και την καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών και της ενδοοικογενειακής βίας (Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης).

Παράλληλα, στις περιοδικές εκθέσεις της αρμόδιας Επιτροπής του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών για την εφαρμογή της Σύμβασης για την Εξάλειψη κάθε Μορφής Διάκρισης σε Βάρος των Γυναικών (CEDAW) γίνεται ειδική σύσταση για τη διευκόλυνση της πρόσβασης των γυναικών σε δωρεάν νομική αρωγή και ιδίως των οικονομικά ασθενέστερων γυναικών.

Σημειώνεται ότι με τις προτεινόμενες ρυθμίσεις αναμένεται ότι θα επιτευχθεί πρόοδος στην καταπολέμηση της ενδοοικογενειακής βίας η οποία αποτελεί ευθύνη του κράτους και όχι ατομική υπόθεση του θύματος, ενισχύοντας παράλληλα τη στήριξη των θυμάτων, ώστε αυτά να προβαίνουν σε καταγγελία εναντίον του θύτη.

Ο.Σ.

Σχετικά Άρθρα