ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Ζητούν δωρεάν νομική αρωγή για θύματα ενδοοικογενειακής βίας

15 Νοεμβρίου 2023, 08:03

images

Η θέσπιση δωρεάν νομικής αρωγής στα θύματα βίας και ενδοοικογενειακής βίας, θα συζητηθεί στη σημερινή συνεδρία της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Νομικών, μετά από πρόταση νόμου του βουλευτή Γιώργου Κουκουμά, εκ μέρους της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΑΚΕΛ.

Σύμφωνα με την αιτιολογική έκθεση, σκοπός της πρότασης νόμου είναι η τροποποίηση του περί Νομικής Αρωγής Νόμου, ώστε να παρέχεται δωρεάν νομική αρωγή σε θύματα βίας και ενδοοικογενειακής βίας.

Όπως σημειώνεται, οι προτεινόμενες ρυθμίσεις κρίνονται αναγκαίες, ώστε να επιτευχθεί πληρέστερη συμμόρφωση με το πνεύμα και το γράμμα της Σύμβασης του Συμβουλίου της Ευρώπης για την πρόληψη και την καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών και της ενδοοικογενειακής βίας (Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης).

Μιλώντας στο YgeiaWatch, o κ. Κουκουμάς ανέφερε ότι η πρωτοβουλία του ΑΚΕΛ στοχεύει στο να κάνει η Κύπρος ακόμα ένα βήμα στην ολόπλευρη στήριξη που πρέπει να έχουν τα θύματα ενδοοικογενειακής βίας.

«Είμαι βέβαιος ότι ενόψει της Παγκόσμιας Μέρας Καταπολέμησης της Βίας κατά των Γυναικών θα αρχίσουν πάλι οι καμπάνιες για να ‘’ενθαρρυνθούν’’ τα θύματα ‘’να μιλήσουν’’ και ‘’να σπάσουν τη σιωπή τους’’. Όμως αυτές οι παραινέσεις δεν θα αποδίδουν, ενόσω το κράτος δεν διαμορφώνει ένα ισχυρό πλέγμα προστασίας και στήριξης των θυμάτων. Να γνωρίζουν δηλαδή τα θύματα ότι αν σπάσουν τη σιωπή τους θα έχουν ολόπλευρη στήριξη -νομική, συμβουλευτική και ψυχολογική- για τη μάχη στην οποία θα μπουν», επισημαίνει.

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με την αιτιολογική έκθεση, με τις προτεινόμενες ρυθμίσεις αναμένεται ότι θα επιτευχθεί πρόοδος στην καταπολέμηση της ενδοοικογενειακής βίας η οποία αποτελεί ευθύνη του κράτους και όχι ατομική υπόθεση του θύματος, ενισχύοντας παράλληλα τη στήριξη των θυμάτων, ώστε αυτά να προβαίνουν σε καταγγελία εναντίον του θύτη.

«Αναλογιστείτε την περίπτωση μιας γυναίκας που κακοποιείται από τον σύζυγο της και η οποία για να πάρει την απόφαση να τον εγκαταλείψει πρέπει (εκτός από όλα τα προσωπικά, οικογενειακά, συναισθηματικά και κοινωνικά εμπόδια)  να έχει και το βουνό των οικονομικών εξόδων για δικηγόρους και δικαστήριο για το διαζύγιο, τις διατροφές, τη ρύθμιση των περιουσιακών διαφορών, και την επιμέλεια των παιδιών και την επικοινωνία µε τους γονείς», τονίζει. 

Όπως υπογραμμίζει ο κ. Κουκουμάς, αυτό το βήμα χρειάζεται να γίνει «διότι σήμερα, πάνω από το 80% των αιτήσεων για νομική αρωγή απορρίπτεται από τα Οικογενειακά Δικαστήρια και όπως καταγγέλθηκε επανειλημμένα, χωρίς καν να δίνουν επαρκή αιτιολόγηση για τις μαζικές απορρίψεις. Δεν είναι δυνατόν μια κακοποιημένη γυναίκα, λήπτρια ΕΕΕ να ζητά νομική αρωγή και το κράτος να μην ανταποκρίνεται».

Τέλος, ο κ. Κουκουμάς σημειώνει ότι η καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών δεν γίνεται με επετειακές ανακοινώσεις, αλλά με ισχυρή νομοθεσία, δομές, υποδομές και διάθεση πόρων.

 Της Μόνικας Μακρυγιάννη

Σχετικά Άρθρα