ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Ζητούν διασφάλιση γονιμότητας για ενήλικες, παιδιά με καρκίνο

07 Νοεμβρίου 2023, 11:25

images

Τη διασφάλιση της γονιμότητας για παιδιά/ενήλικες με καρκίνο, θέτει επί τάπητος η βουλεύτρια του ΔΗΣΥ και αναπληρωτής πρόεδρος της επιτροπής υγείας, Σάβια Ορφανίδου, εγγράφοντας αυτεπάγγελτα θέμα για συζήτηση στη βουλή.

Όπως αναφέρει στο YgeiaWatch η κ. Ορφανίδου, με βάση το White Paper: «Cancer and Family Planning» του Ευρωπαϊκού Συνασπισμού για τον καρκίνο του μαστού, διαφαίνεται πόσο σημαντική είναι η διατήρηση της γονιμότητας, τόσο για παιδιά, όσο και για ενήλικες που ακολουθούν θεραπεία κατά του καρκίνου.

Στόχος, επισημαίνει, είναι η ανάδειξη της έγκαιρης και έγκυρης ενημέρωσης του κοινού αλλά και των παρόχων υγείας για την σημαντικότητα της διασφάλισης της γονιμότητας.

Να αναπτυχθεί πολυθεματική ομάδα γιατρών

Επιπλέον, στο πλαίσιο της Επιτροπής, εισηγείται όπως συζητηθεί με τους αρμόδιους φορείς, το ενδεχόμενο ανάπτυξης πολυθεματικής ομάδας γιατρών όταν άτομα διαγιγνώσκονται με καρκίνο, που σκοπό θα έχει την σφαιρική λήψη αποφάσεων, ιδιαίτερα για την μελλοντική διαφύλαξη της γονιμότητας.

Η κ. Ορφανίδου εισηγείται όπως στη συζήτηση του θέματος προσκληθούν το Υπουργείο Υγείας, το Συμβούλιο Ιατρικώς Υποβοηθουμένης Αναπαραγωγής, ο ΠΙΣ, η Παγκύπρια Γυναικολογική και Μαιευτική Εταιρεία, ο Παγκύπριος Σύνδεσμος Ιδιωτικών Νοσηλευτηρίων και ο Κυπριακός Σύνδεσμος Οικογενειακού Προγραμματισμού.

Παράλληλα, εισηγείται να παραστούν εκπρόσωποι γυναικείων οργανώσεων, η Επίτροπος Διοικήσεως και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, η Europa Donne, τα Κέντρα Μαστού, η Επίτροπος Ισότητας των Φύλων καθώς και Κλινικές/Κέντρα Γονιμότητας.

«Στόχος είναι να υπάρξει διασφάλιση της γονιμότητας καθώς και έγκαιρη και έγκυρη ενημέρωση των ατόμων που διαγιγνώσκονται με καρκίνο για τις επιπτώσεις της χημειοθεραπείας», τονίζει.

Υποδεικνύει ότι πρέπει να υπάρχει εξειδίκευση για να ενημερωθούν εάν μπορούν να διαφυλάξουν τη γονιμότητά για το μέλλον.

«Θα μελετήσουμε αν υπάρχει τρόπος να θεσμοθετηθεί και στην Κύπρο, είτε με νομοθετικό τρόπο ή με πρωτόκολλα», επισημαίνει.

Η εισηγήτρια του θέματος, θα επαναφέρει επίσης την πρότασή της για δωρεάν φύλαξη ωαρίων και σπέρματος για άτομα που διαγιγνώσκονται με καρκίνο.

Της Γεωργίας Χαννή

Σχετικά Άρθρα