ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Ζητούν διασφάλιση ανθρωπίνων δικαιωμάτων όσων πάσχουν από ψυχικά νοσήματα

06 Οκτωβρίου 2023, 12:05

images

Ένας στους οκτώ ανθρώπους παγκοσμίως ζει με προβλήματα ψυχικής υγείας, ωστόσο ένα ψυχικό νόσημα δεν μπορεί να αποτελέσει λόγο στέρησης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων ενός πολίτη, αναφέρει ο Σύνδεσμος Προστασίας της Ψυχικής Υγείας (ΣΠΨΥ) ενόψει της Παγκόσμιας Ημέρας Ψυχικής Υγείας 2023, που γιορτάζεται στις 10 Οκτωβρίου.

Σε ανακοίνωση του Συνδέσμου σημειώνεται ότι «η ψυχική υγεία αποτελεί βασικό ανθρώπινο δικαίωμα για όλους τους ανθρώπους» όπως αναφέρει και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ). Χαιρετίζει παράλληλα την απόφαση να αφιερωθεί η φετινή Hμέρα Ψυχικής Υγείας στην πτυχή των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των ατόμων που αντιμετωπίζουν προβλήματα ψυχικής υγείας.

Σύμφωνα με τον ΠΟΥ «ο καθένας, όποιος και όπου κι αν είναι, έχει δικαίωμα στο υψηλότερο εφικτό επίπεδο ψυχικής υγείας» συνεχίζει η ανακοίνωση του Συνδέσμου, λέγοντας ότι αυτό περιλαμβάνει το δικαίωμα στην προστασία από τους κινδύνους στην ψυχική υγεία, το δικαίωμα στη διαθέσιμη, προσβάσιμη, αποδεκτή και καλής ποιότητας περίθαλψη, καθώς και το δικαίωμα στην ελευθερία, την ανεξαρτησία και την ένταξη στην κοινότητα.

Σημειώνει, επίσης, ότι «ένας στους οκτώ ανθρώπους παγκοσμίως ζει με προβλήματα ψυχικής υγείας, τα οποία μπορούν να επηρεάσουν τη σωματική τους υγεία, την ευημερία τους, τον τρόπο με τον οποίο συνδέονται με τους άλλους και τα μέσα διαβίωσής τους». 

Χαιρετίζοντας το φετινό σύνθημα ο ΣΠΨΥ τονίζει ότι ένα ψυχικό νόσημα δεν μπορεί να αποτελέσει λόγο στέρησης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων ενός πολίτη.

Προσθέτει επίσης ότι όλοι οι πολίτες έχουν δικαίωμα σε σωστή, ποιοτική και ολοκληρωμένη φροντίδα, στην συμμετοχή στις αποφάσεις που αφορούν την υγεία τους, σε αξιοπρεπή ζωή μέσα στην κοινότητα, στη διατήρηση και ανάπτυξη των ικανοτήτων τους, στην εργασία.

«Στην Κύπρο του σήμερα υπάρχουν ακόμη πολλές ελλείψεις. Η ψυχική υγεία όλων των πολιτών, περιλαμβανομένων όσων αντιμετωπίζουν ψυχικά νοσήματα, πρέπει να αναγνωρίζεται και να διασφαλίζεται» σημειώνει ο ΣΠΨΥ, προσθέτοντας ότι πολύ σημαντικό αποτελεί επίσης το θέμα της πρόληψης για το οποίο πρέπει να υπάρξει συγκεκριμένη πολιτική και δράση.

Σχετικά Άρθρα