ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Ζητούν διαβούλευση κυβέρνησης με φορείς ευημερίας ζώων

21 Φεβρουαρίου 2024, 16:03

images

Άμεση διαβούλευση της Κυβέρνησης με όλους τους ενδιαφερόμενους φορείς για το ζήτημα της ευημερίας των ζώων ζήτησε η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Περιβάλλοντος, κατά τη συνεδρία που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη.

Σε δηλώσεις τους μετά το τέλος της συνεδρίας, ο Αναληρωτής Πρόεδρος της Επιτροπής, Βουλευτής του ΑΚΕΛ, Νίκος Κέττηρος είπε ότι το νομοσχέδιο για τους κανονισμούς που αφορούν στην ευημερία των ζώων και τα κλουβιά στα οποία φυλάσσονται οι σκύλοι συζητείται στη Βουλή εδώ και δυόμισι χρόνια.

Συμπλήρωσε ότι στην τελευταία συνάντηση τον Νοέμβριο του 2023, η Επιτροπή ζήτησε από εκπροσώπους των ενδιαφερόμενων φορέων να προχωρήσουν σε δημόσια διαβούλευση, η οποία, όπως ανέφερε, εν τέλει δεν έλαβε χώρα.

Είπε επίσης ότι η Επιτροπή «δεν απαιτεί την υιοθέτηση όλων των απόψεων από ένα νομοσχέδιο, αλλά ζητά από τους ενδιαφερόμενους να ακούσουν όλες τις απόψεις, άσχετα αν ορισμένες εξ αυτών διαφέρουν ριζικά».

«Δεν μπορούν ζώα να παραμένουν σε μικρά κλουβιά και να μεγαλώνουν με τα κόπρανά τους. Αυτές είναι απαράδεκτες συνθήκες που δεν τιμούν τον πολιτισμό μας», τόνισε ο κ. Κέττηρος, προσθέτοντας ότι η Επιτροπή έθεσε χρονικό περιθώριο στην Κυβέρνηση να κάνει τη διαβούλευση και να έρθει στη Βουλή για την ψήφιση του νομοσχεδίου.

«Δεν θα ικανοποιηθούν όλοι και το ξέρουμε πολύ καλά. Πρέπει όμως να γίνει κάτι αν θέλουμε να θεωρούμαστε πολιτισμένοι», είπε καταληκτικά, σημειώνοντας ότι δεν γίνεται τα ζώα και οι σκύλοι να υποφέρουν από τις ιδιοτροπίες και τα συμφέροντα των ανθρώπων.

Από την πλευρά του, ο Βουλευτής του ΔΗΣΥ Πρόδρομος Αλαμπρίτης είπε ότι η επιτροπή άκουσε με προσοχή τις ανησυχίες των φιλοζωικών οργανώσεων, καθώς και της Ομοσπονδίας Κυνηγίου και Διατήρησης της Άγριας Ζωής, σημειώνοντας ότι το ενδιαφέρον για την ευημερία των ζώων είναι κοινό.

Πρόσθεσε πως η Επιτροπή κάλεσε τις Κτηνιατρικές Υπηρεσίες να προβούν σε μια τελευταία διαβούλευση με τους αρμόδιους φορείς και να παρουσιάσει ενδεχόμενες συγκλίσεις ή διαφωνίες στην Επιτροπή για να αποφασιστούν τα επόμενα βήματα.

Χαρακτήρισε επίσης το θέμα ως εξαιρετικά σημαντικό, αφού, όπως είπε, κάποιοι ασυνείδητοι συμπολίτες μας δεν σέβονται τα δικαιώματα των ζώων και τα κακομεταχειρίζονται είτε τα κρατούν σε απαράδεκτες συνθήκες.

«Ο ΔΗΣΥ επικροτεί την ενδυνάμωση του νομοθετικού πλαισίου για την ευημερία των ζώων και τη βελτίωση συνθηκών φύλαξης. Ο τρόπος αντιμετώπισης των ζώων χαρακτηρίζει και το επίπεδο της κοινωνίας», κατέληξε.

Σχετικά Άρθρα