ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Ζητούν αντικατάσταση μηχανημάτων ελέγχου ναρκωτικών ουσιών

29 Ιουνίου 2022, 15:15

images

Η ανάγκη για την αντικατάσταση μηχανημάτων ελέγχου ναρκωτικών ουσιών, η ενδυνάμωση εκπαιδευτικών και παιδιών σε θέματα που αφορούν την πρόληψη και προστασία από τις ναρκωτικές ουσίες και η ενίσχυση εύχρηστων προγραμμάτων παραπομπής ανηλίκων τέθηκαν στο τραπέζι των συζητήσεων σήμερα στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Νομικών.

Συγκεκριμένα, το θέμα που τέθηκε αφορά τη διακίνηση και χρήση ναρκωτικών ουσιών από άτομα νεαρής ηλικίας ή/και ανηλίκους, καθώς και ο χειρισμός και τα μέτρα πρόληψης και καταστολής του φαινομένου, το οποίο αποτελεί αυτεπάγγελτη εξέταση έπειτα από εισήγηση της βουλεύτριας του ΔΗΣΥ Φωτεινής Τσιρίδου.

Όπως αναφέρθηκε, γίνεται καλή δουλειά όσον αφορά τις υπηρεσίες, αλλά τα νούμερα δείχνουν ότι υπάρχει μία έξαρση.

Κύριοι χώροι διακίνησης και χρήσης ναρκωτικών ουσιών από ανήλικους και νέους αποτελούν τα σχολεία, οι παιδότοποι, αθλητικοί χώροι και άλλοι χώροι συνάθροισης παιδιών.

Εκπρόσωπος της Υπηρεσίας Καταπολέμησης Ναρκωτικών (ΥΚΑΝ), ανέφερε στη συνεδρία ότι η κοινωνία πρέπει να επενδύσει στο κομμάτι της πρόληψης. «Οι συνθήκες που μεγαλώνουν σήμερα τα παιδιά είναι πολύ πιο δύσκολες. Τα προβλήματα είναι πάρα πολύ αυξημένα. Τα παιδιά που επιβιώνουν σήμερα είναι ήρωες», πρόσθεσε.

Σημείωσε επίσης ότι υπάρχουν και προβλήματα υποστελέχωσης στην ΥΚΑΝ και την Αστυνομία καθώς αυξάνονται οι υποχρεώσεις και αυξάνονται και οι χώροι διακίνησης των ναρκωτικών. Ακόμη, οι έμποροι και οι διακινητές εστιάζουν στους χώρους των σχολείων, άθλησης, διασκέδασης, ψυχαγωγίας, και πάρκα.

Αναφερόμενος σε στοιχεία ο εκπρόσωπος της ΥΚΑΝ, δήλωσε ότι για το 2021 καταγράφηκαν 67 περιπτώσεις κατοχής ναρκωτικών ουσιών από ανήλικους ηλικίας 14-18 ετών. Ανέφερε ακόμη ότι παρατηρήθηκε χρήση της κοκαΐνης και άλλων πιο σκληρών ναρκωτικών όπως crystal που επηρεάζει τον εγκέφαλο.

8 στους 10 χρήστες είναι Κύπριοι

Εκ μέρους της Αρχής Αντιμετώπισης Εξαρτήσεων Κύπρου (ΑΑΕΚ) αναφέρθηκε ότι με βάση τους αριθμούς που υπάρχουν θεωρούν υπερβολικό να μιλάνε για έξαρση. Διευκρίνισαν ότι υπάρχει έξαρση, αλλά η Κύπρος βρίσκεται σε πάρα πολύ χαμηλά σε σύγκριση με άλλες χώρες της Ευρώπης.

Σχετικά με τη θεραπεία, ειπώθηκε ότι η τάση στη θεραπεία είναι σταθερή στους ανήλικους και οδεύει προς μείωση, που για αυτό ίσως να παίζει ρόλο η πανδημία. Επίσης, οι περισσότεροι ανήλικοι που είναι σε θεραπεία έκαναν χρήση κάνναβης.

Σημειώνεται ότι 8 στους 10 χρήστες είναι Κύπριοι και 1 στους 2 προσήλθαν σε θεραπεία μέσω του πρωτόκολλου παραπομπής της ΥΚΑΝ.

Αξίζει να αναφερθεί ότι η πρόληψη και η θεραπεία έχει να κάνει με την οικογένεια, το σχολείο και την κοινωνία ευρύτερα. «Τα δεδομένα έχουν δείξει ότι οι διαλέξεις δεν έχουν αποτέλεσμα», αναφέρθηκε.

Τονίσθηκε η ανάγκη να ενδυναμωθούν οι γονείς και οι εκπαιδευτικοί για να μπορούν να θέτουν όρια στα παιδιά και ως προς τον τρόπο ενδυνάμωσης τους. Σημειώθηκαν τρία σημαντικά κλειδιά που αφορούν το σχολικό κλίμα, το μάθημα αγωγής υγείας στη δημοτική και μέση εκπαίδευση και την περιβαλλοντική πρόληψη.

Εκ μέρους του Υπουργείου Παιδείας αναφέρθηκε ότι στη δημοτική εκπαίδευση υπάρχουν συγκεκριμένες ώρες βιωματικής εκπαίδευσης σε θέματα αγωγής υγείας, όχι μόνο για τη χρήση ναρκωτικών ουσιών, αλλά και σε θέματα ψυχικής ανθεκτικότητας και καλλιέργειας δεξιοτήτων.

Επιπλέον, το Υπ. Παιδείας συνεργάζεται με την ΑΑΕΚ και την ΥΚΑΝ και το Υπουργείο Δικαιοσύνης, ώστε να ενδυναμώσουν τους εκπαιδευτικούς δημοτικής και μέσης εκπαίδευσης για να γνωρίζουν πώς να ενεργούν μέσα από τα πρωτόκολλα και να μπορούν να παραπέμπουν τους ευάλωτους μαθητές.

Ακόμη, στόχο έχουν την ενδυνάμωση παιδιών που ανήκουν σε ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού, που αντιμετωπίζουν βία ή εξάρτηση, με διάφορες δράσεις και ενέργειες.

Προγράμματα και πρωτόκολλα θεραπείας

Όπως αναφέρθηκε, η ΑΑΕΚ εγκρίνει προγράμματα λειτουργίας και θεραπευτικά κέντρα όπως ΚΕΝΘΕΑ, ΠΕΡΣΕΑΣ ΚΑΙ ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ. Ακόμη, υπάρχουν 6 θεραπευτικές δομές που λειτουργούν σε όλες τις επαρχίες, όπου μένουν εκεί ανήλικοι ή κάνουν εκεί τις συναντήσεις τους. Επίσης, η ΑΑΕΚ αξιολογεί, επιχορηγεί και παρακολουθεί αυτά τα προγράμματα.

Ο πρόεδρος της ΑΑΕΚ Δρ Χρήστος Μηνά, δήλωσε στη συνεδρία ότι η κάνναβη είναι η πρώτη παράνομη ουσία που χρησιμοποιούν οι ανήλικοι. Συγκεκριμένα, το 9% των χρηστών είναι μαθητές/ανήλικοι. Σημείωσε ότι η Κύπρος βρίσκεται στα χαμηλά ευρωπαϊκά επίπεδα όσο αφορά τη χρήση ναρκωτικών ουσιών και η μέση ηλικία είναι τα 15 έτη, με μέση διάρκεια χρήσης τα 2 χρόνια. Πρόσθεσε ότι 1 στους 5 από αυτούς που κάνουν παράνομη χρήση, κάνει χρήση 20 φορές τον μήνα.

Ο Δρ Μηνά υπογράμμισε ότι πρέπει να γίνει καλύτερος έλεγχος των εισόδων στην Κυπριακή Δημοκρατία στα αεροδρόμια και τα λιμάνια και τα μηχανήματα να αντικατασταθούν για να εντοπίζουν καλύτερα τις ουσίες αυτές.

Επεσήμανε επίσης ότι χρειάζεται περισσότερα πρωτόκολλα παραπομπής για να ενημερωθεί σωστά ο κόσμος και να υπάρχει άμεση ανταπόκριση, να γίνουν πιο εύχρηστα για το κοινό. Επίσης, γίνονται έρευνες σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Κύπρου και το πρόγραμμα ΝΗΡΕΑΣ, με το οποίο εξετάζονται τα λύματα συγκεκριμένες μέρες.

«Όσον αφορά την κάνναβη, βρίσκεται σε χαμηλά επίπεδα σε σχέση με άλλες χώρες. Ωστόσο, αυξάνονται σταδιακά πανευρωπαϊκά και η Κύπρος βρίσκεται κάτω από τον μέσο όρο, αυτό όμως δεν μας εφησυχάζει», ανέφερε.

Ο Δρ Μηνά ζήτησε επίσης την αύξηση του προϋπολογισμού της ΑΑΕΚ για να δημιουργηθούν περισσότερα προγράμματα για γυναίκες και ανηλίκους.

Εκ μέρους των Υπηρεσιών Ψυχικής Υγείας του Υπ. Υγείας, η κυρία Δέσπω Λεωνίδου, ανέφερε ότι λόγω πανδημίας μειώθηκαν τα περιστατικά και το πρώτο εξάμηνο του 2022 επανήλθαν τα νούμερα του 2018-2019.

Ο βουλευτής του ΔΗΚΟ Πανίκος Λεωνίδου, πρότεινε το πρωτόκολλο παραπομπής χρηστών και εξαρτημένων από τις ναρκωτικές ουσίες, αντί να υπόκειται στην Αστυνομία, να υπόκειται στην ΑΑΕΚ, ούτως ώστε να μπορεί ο πολίτης ή οι ανήλικοι να παραπέμπονται χωρίς φόβο ποινικής δίωξης, και να υπάρχει αυτό το κίνητρο για να αποταθούν.

Ο πρόεδρος της Επιτροπής Νομικών Νίκος Τορναρίτης, ανέφερε ότι οι γονείς πρέπει να είναι φίλοι με τα παιδιά τους και να ενδυναμώσουν την αυτοεκτίμηση τους.  

Σημείωσε ότι η συζήτηση περί του εν λόγω θέματος θα συνεχιστεί μετά τις διακοπές του καλοκαιριού της βουλής, σε μια προσπάθεια για να ληφθούν αποφάσεις.

Της Ουρανίας Στυλιανού

Σχετικά Άρθρα