ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Ζητούν ανεξάρτητη διαβίωση ατόμων με νοητική αναπηρία

31 Αυγούστου 2022, 06:00

images

Προς εξέταση στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Εργασίας, θα τεθεί σύντομα το αίτημα της Επιτροπής Προστασίας Ατόμων με Νοητική Αναπηρία (ΕΠΑΝΑ) για την ανεξάρτητη και αυτόνομη διαβίωση των ατόμων αυτών.

Σε επιστολή της, η πρόεδρος της ΕΠΑΝΑ, Βασιλική Φραγκάκη, αναφέρει ότι το θέμα αυτό συζητήθηκε διεξοδικά σε συνεδριάσεις της επιτροπής και διαμορφώθηκε ανάλογα με τις απόψεις, τις επιθυμίες και τα αιτήματα/εισηγήσεις των ίδιων των ατόμων με νοητική αναπηρία, σχετικά με το δικαίωμά τους να επιλέγουν τον τόπο διαμονής τους, το πού και με ποιόν θέλουν να ζουν και για τις υπηρεσίες/υποστήριξη που χρειάζονται για να μπορούν να ζουν ανεξάρτητα.

Προσθέτει ακόμη, ότι η ΕΠΑΝΑ από τον περασμένο Ιούλιο αποφάσισε όπως συμμετέχουν τα ίδια τα άτομα με νοητική αναπηρία στις συνεδρίες της, ως Παρατηρητές (μέχρι την τροποποίηση του περί Ατόμων με Νοητική Αναπηρία Νόμου), εκπροσωπώντας τις ακόλουθες Ομάδες Αυτοσυνηγορίας στην ΕΠΑΝΑ: Ίδρυμα Χρίστου Στέλιου Ιωάννου, Φιλανθρωπικό Ίδρυμα Τοξότης, Σπίτι του Μάριου, Ίδρυμα Μαργαρίτα Λιασίδου και Κέντρο Αποστόλου Λουκά.

Ως εκ τούτου, η κ. Φραγκάκη ζητεί όπως τα αιτήματα των Παρατηρητών ληφθούν υπόψη, σε αποφάσεις πολιτικής που αφορούν την ανεξάρτητη διαβίωση και στα πλαίσια υλοποίησης δράσεων μέσα από την Εθνική Στρατηγική για την Αναπηρία και το Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την Αναπηρία.

Τα δικαιώματα των ατόμων με νοητική αναπηρία

Σε υπόμνημα οι Παρατηρητές από τις Ομάδες Αυτοσυνηγορίας στην ΕΠΑΝΑ, σημειώνουν ότι αυτοί που μπορούν να βοηθήσουν στην προσπάθεια εξασφάλισης των δικαιωμάτων των ατόμων με νοητική αναπηρία είναι η οικογένεια, τα σχολεία, οι οργανώσεις, οι δήμοι, το κράτος και όλες οι υπηρεσίες.

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρεται στο υπόμνημα, οι υπηρεσίες που χρειάζονται είναι:

• κατοικίες υποστηριζόμενης ή ανεξάρτητης διαβίωσης,

• προσωπικούς βοηθούς συνοδούς

• συμβούλους υποστήριξης,

• βοήθεια στη στέγαση (επιδότηση ενοικίου/επιδιορθώσεις κ.ά),

• αντικατάσταση των ιδρυμάτων (με μικρά σπίτια)

• προγράμματα ατομικής επιλογής (εξατομικευμένες υπηρεσίες)

Επίσης, έπειτα από συζήτηση για το εν λόγω θέμα, οι ομάδες Αυτοσυνηγορίας συμφωνούν στα ακόλουθα:

• Κάποια άτομα προτιμούν να μένουν σε σπίτι στην κοινότητα

• Ορισμένοι προτιμούν να συγκατοικήσουν με φίλο/φίλη

• Κάποιοι προτιμούν να μένουν στο πατρικό τους σπίτι

• Όλοι ζητούν κάποιο προσωπικό βοηθό/συνοδό ή φροντιστή, για να νιώθουν ασφάλεια

Οι Ομάδες Αυτοσυνηγορίας δηλώνουν ότι «όλοι οι φίλοι στις ομάδες μας θέλουν να νιώσουν ασφάλεια για να νιώσουν έτοιμοι να έχουν το δικό τους σπίτι και να έχουν μια κανονική ζωή όπως όλοι οι πολίτες».

Της Ουρανίας Στυλιανού

Σχετικά Άρθρα