ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Ζητούν ανάκληση απόφασης για νοσηλευτικό λειτουργό 5χρονου

28 Ιουνίου 2023, 16:44

images

Η Παγκύπρια Συμμαχία Σπάνιων Παθήσεων (ΠαΣΣΠ) και η Ομοσπονδία Ασθενών Κύπρου (ΟΣΑΚ), με κοινή ανακοίνωση τους καλούν το Υπουργείο Υγείας να ανακαλέσει την απαράδεκτη, όπως σημειώνουν, απόφαση να μην συνεχίσει την απόσπαση Νοσηλευτικής Λειτουργού για τις ανάγκες του 5χρονου παιδιού.

Οι δύο οργανώσεις ζητούν όπως τα αρμόδια Υπουργεία, μεριμνήσουν ώστε να διασφαλίσουν το δικαίωμα όλων των παιδιών με αναπηρίες να συμμετέχουν στα θερινά σχολεία, παρέχοντας τους όλες τις απαραίτητες διευκολύνσεις και στήριξη.

Στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι «είναι με μεγάλη μας δυσαρέσκεια που αναγκαζόμαστε να τοποθετηθούμε δημόσια σε σχέση με τη σημερινή καταγγελία του Βουλευτή κ. Ανδρέα Αποστόλου και να καταδικάσουμε απερίφραστα την απόφαση του Υπουργείου Υγείας να μην συνεχίσει την απόσπαση Νοσηλευτικής Λειτουργού» για τις ανάγκες του 5χρονου παιδιού.

Όπως αναφέρεται, το παιδί κατά τη φοίτηση του στο Δημόσιο Νηπιαγωγείο Αλάμπρας συνοδευόταν από Νοσηλευτική Λειτουργό η οποία ήταν αποσπασμένη από νοσηλευτήριο του ΟΚΥπΥ, μέχρι τις 21 Ιουνίου, ημέρα κατά την οποία τερματιζόταν η λειτουργία των δημόσιων σχολείων.

Οι γονείς του, εξασκώντας το δικαίωμα που έχει η κάθε οικογένεια αιτήθηκαν τη συμμετοχή του παιδιού τους σε θερινό σχολείο για να λάβουν άμεσα θετική απάντηση από το Υπουργείο Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας.

«Δυστυχώς, όμως όπως με μεγάλη μας λύπη διαπιστώνουμε, οι γονείς δεν είχαν υπολογίσει τις οπισθοδρομικές αντιλήψεις του Υπουργείου Υγείας το οποίο αρνήθηκε την παράταση της απόσπασης της συγκεκριμένης λειτουργού, μέσω επιστολής την οποία υπογράφει η ίδια η Υπουργός Υγείας, επικαλούμενη την «αδήριτη ανάγκη επιστροφής της Νοσηλευτικής Λειτουργού στη θέση της ένεκα των καλοκαιρινών αδειών»», προστίθεται.

Θεωρούμε, σημειώνεται στην ανακοίνωση, τουλάχιστον «προσβλητικό», εν έτει 2023, ένα ευρωπαϊκό κράτος να αποκόπτει την ισότιμη πρόσβαση στην εκπαίδευση, την κοινωνική ενσωμάτωση και την συμπερίληψη ενός 5χρονου παιδιού με αναπηρία επικαλούμενο γελοίες δικαιολογίες.

Οι δύο οργανώσεις υπενθυμίζουν ότι στην τελευταία δημοσιογραφική του διάσκεψη ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είχε αναφερθεί σε πρόγραμμα που θα αφορά την παρουσία νοσηλευτών στα σχολεία.

«Διερωτόμαστε εάν υπάρχει συνεννόηση μεταξύ Προεδρικού και υπουργείου Υγείας και επίσης διερωτόμαστε εάν αυτή τη στιγμή δεν μπορούμε να καλύψουμε τις ανάγκες ενός παιδιού, πως θα μπορέσουμε ως κράτος να καλύψουμε τις ανάγκες όλων των σχολείων για να εφαρμοστεί ένα τέτοιο πρόγραμμα», καταλήγει η ανακοίνωση.



Σχετικά Άρθρα