ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Ζητούν αλλαγές για πασχαλινό επίδομα οι συνταξιούχοι

07 Απριλίου 2023, 10:26

images

Αλλαγές για το πασχαλινό επίδομα απαιτούν από την Υφυπουργό Κοινωνικής Πρόνοιας Μαριλένα Ευαγγέλου, οι συνταξιούχοι, υποστηρίζοντας ότι κουτσουρεύτηκαν τα κριτήρια για το ποιοι είναι δικαιούχοι.

Σημειώνεται ότι το πασχαλινό επίδομα, εγκρίθηκε την περασμένη Τετάρτη από το υπουργικό συμβούλιο και ανέρχεται σε €190 ανά συνταξιούχο, με συνολική δαπάνη €3,07 εκατ.

Η πρόταση εγκρίθηκε για όσους χαμηλοσυνταξιούχους το εισόδημα δεν υπερβαίνει τις €7 χιλ. για μονήρες νοικοκυριό ή τις €12 χιλ. για νοικοκυριό δύο ατόμων, με τον γενικό γραμματέα της ΕΚΥΣΥ Κώστα Σκαρπάρη να επισημαίνει ότι χώρισαν τους χαμηλοσυνταξιούχους σε δύο κατηγορίες.

«Οι αντοχές των συνταξιούχων εξαντλούνται και ζητείται άμεση ανταπόκριση από την κυβέρνηση, εν μέσω των συνεχιζόμενων αυξήσεων», ανέφερε στη StockWatch.

Είναι μία επανάληψη μετά από τα τελευταία δέκα χρόνια, σύμφωνα με τον κ. Σκαρπάρη, προσθέτοντας ότι ήδη κουτσουρευτήκαν τα  κριτήρια για το ποιοι είναι δικαιούχοι του πασχαλινού επιδόματος.

Μέχρι το 2012 το πασχαλινό επίδομα δικαιούνταν περίπου 60 χιλ. χαμηλοσυνταξιούχοι, σημείωσε, ενώ τώρα, ενώ οι χαμηλοσυνταξιούχοι στα χαρτιά είναι γύρω στις 35 χιλ. και ενώ υπάρχουν και άλλοι των οποίων οι αιτήσεις εκκρεμούν, δηλαδή συνολικά γύρω στις 40 χιλ., το φετινό επίδομα θα δοθεί σε 16,200 χαμηλοσυνταξιούχους.

Το 2022 οι δικαιούχοι για το πασχαλινό επίδομα ανήλθαν στους 18,822, πρόσθεσε.

«Έχουν χωρίσει τους χαμηλοσυνταξιούχους σε δύο κατηγορίες, σε φτωχούς και πιο φτωχούς», παρατήρησε, εξηγώντας ότι το όριο της φτώχειας στην περίπτωση  ενός ατόμου είναι €10,324 το χρόνο και ως κριτήριο για το πασχαλινό επίδομα καθορίστηκε το ποσό των €7 χιλ.

Το όριο φτώχειας για το νοικοκυριό δύο ατόμων ανέρχεται στις €15,486, σημείωσε.

Αυτή η εξέλιξη αφήνει εκτός χιλιάδες χαμηλοσυνταξιούχους, πρόσθεσε, εκφράζοντας τη δυσαρέσκεια της οργάνωσης.

Στο τραπέζι το πασχαλινό

Χθες Πέμπτη, η ΕΚΥΣΥ συζήτησε με την νέα υφυπουργό κοινωνικής πρόνοιας Μαριλένα Ευαγγέλου, όλα τα φλέγοντα θέματα που επηρεάζουν τους συνταξιούχους, όπως οι αιτήσεις που εκκρεμούν για έγκριση επιδομάτων ενώ ζητήθηκε επίσης η αλλαγή για το πασχαλινό επίδομα.

Η ΕΚΥΣΥ έθεσε και το θέμα της χρονικής πληρωμής συντάξεων και πασχαλινού επιδόματος, που αναμένονται στις 12 και 13 Απριλίου, εξηγώντας ότι οι χαμηλοσυνταξιούχοι θα κληθούν να προσέξουν τα έξοδα τους, αφού η επόμενη πληρωμή αναμένεται τέλος Μαΐου.

Χαμηλό το ποσό

Συνάντηση με την υφυπουργό θα έχει και η ΣΕΚ, σύμφωνα με τον γραμματέα του τμήματος συνταξιούχων ΣΕΚ, Μιχάλη Ρώσσo, την επόμενη εβδομάδα.

Όπως ανέφερε στη StockWatch, αναμένεται να υποβληθεί πρόταση για αύξηση του πασχαλινού επιδόματος.

Χαιρετίζουμε το επίδομα ανέφερε, εξηγώντας ωστόσο, ότι κάποιοι αδικούνται.

Το ποσό είναι χαμηλό και θα έπρεπε να αυξηθεί στα €250 λόγω της ακρίβειας των τιμών αλλά και με βάση το αυξημένο όριο της φτώχειας, εξήγησε ο κ. Ρώσσος.

Θα γίνει προσπάθεια για αύξηση του επιδόματος, πρόσθεσε, τόσο για το πασχαλινό όσο και για το χριστουγεννιάτικο επίδομα.

Της Μαρίας Κυριακίδου

Σχετικά Άρθρα