ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Ζήτημα «ζωής και θανάτου» η αντιμετώπιση κλιματικής κρίσης

03 Οκτωβρίου 2023, 10:26

images

Οι επενδυτικές ανάγκες για υλοποίηση του αναθεωρημένου Εθνικού Σχεδίου για την Ενέργεια και το Κλίμα (EΣΕΚ) ανέρχονται στα €17,6 δισ., αναφέρουν επιστήμονες, υποδεικνύοντας ότι το κόστος από τη μη λήψη δράσεων είναι πολύ ψηλότερο.

Υποστηρίζουν, ότι χρειάζονται πρόσθετα μέτρα διότι το αναθεωρημένο σχέδιο το οποίο κατατέθηκε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, επιτυγχάνει μόνο 23% μείωσης των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου μέχρι το 2030 από τον στόχο που έθεσε η ΕΕ για μείωση κατά 32%, σε σχέση με το 2005.

Υποδεικνύουν εντούτοις, ότι το κόστος από τη μη ανάληψη δράσης για επίτευξη του στόχου των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, υπερβαίνει κατά πολύ το κόστος των ίδιων των δράσεων.

Η εκτελεστική διευθύντρια του ιδρύματος TerraCypria, το οποίο μαζί με το τμήμα περιβάλλοντος διοργάνωσαν ημερίδα για τις κλιματικές πολιτικές της Κύπρου και τους αναθεωρημένους στόχους στο πλαίσιο επικαιροποίησης του ΕΣΕΚ, εξέφρασε την άποψη ότι είναι «ζήτημα ζωής και θανάτου το θέμα της αντιμετώπισης της κλιματικής κρίσης».

Μιλώντας στη StockWatch, είπε ότι «όσο πιο γρήγορα αρχίσουμε να εφαρμόζουμε μέτρα για επίτευξη του αναθεωρημένου στόχου για μείωση των ρύπων, τόσο πιο ανθεκτικοί θα βγούμε από το πρόβλημα της κλιματικής κρίσης».

Τα δύο σενάρια για το κόστος του σχεδίου

Ο μετεωρολογικός λειτουργός Α’ της Διεύθυνσης Βιώσιμης Ανάπτυξης, Μάριος Θεοφίλου, αναλύοντας το οικονομικό κόστος κατά τη διάρκεια της ημερίδας, είπε ότι «το κόστος των επενδυτικών αναγκών για υλοποίηση του αναθεωρημένου ΕΣΕΚ, με τα υφιστάμενα μέτρα ανέρχεται στα €17,6 δισ., από τα οποία τα €2,2 δισ. αφορούν δημόσιες δαπάνες, ενώ τα υπόλοιπα αφορούν τον ιδιωτικό τομέα».

«Με τα πρόσθετα μέτρα, οι επενδυτικές ανάγκες φτάνουν τα €17,7 δισ., από τα οποία οι πρόσθετες δημόσιες δαπάνες ανέρχονται στα €540 εκατ.», όπως είπε.

Σημειώνεται, ότι οι δημόσιες δαπάνες αφορούν πόρους που προέρχονται τόσο από τα ευρωπαϊκά ταμεία, όσο και ποσά που αποτελούν μέρος του κρατικού προϋπολογισμού.

Μακρύς ο δρόμος μέχρι την ολοκλήρωση του ΕΣΕΚ

Η λειτουργός Α’ του τμήματος περιβάλλοντος Έλενα Στυλιανοπούλου, μιλώντας επίσης στην ημερίδα για την κλιματική αλλαγή, υπογράμμισε την ανάγκη συλλογικής προώθησης βιώσιμων ενεργειακών και περιβαλλοντικών πρακτικών που θα λειτουργήσουν προς όφελος του πλανήτη και των μελλοντικών γενεών.

Υπενθύμισε, ότι το προσχέδιο ΕΣΕΚ υποβλήθηκε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή τον περασμένο Ιούνιο και ότι ο δημόσιος διάλογος για διαμόρφωση του τελικού σχεδίου συνεχίζεται μέχρι και τον Ιούνιο του 2024.

Αναγνώρισε ότι «είναι μακρύς ο δρόμος μέχρι να ολοκληρωθεί το τελικό ΕΣΕΚ και ακόμα μεγαλύτερος για την επίτευξη της κλιματικής ουδετερότητας το 2050».

Υπάρχει έλλειμμα φιλοδοξίας

Ο καθηγητής στο Ινστιτούτο Κύπρου, Θεόδωρος Ζαχαριάδης, αναλύοντας τις κλιματικές πολιτικές της Κύπρου, έκανε λόγο για «έλλειμμα φιλοδοξίας» το οποίο εντοπίζεται στην αδυναμία του αναθεωρημένου προσχεδίου ΕΣΕΚ να φτάσει τον στόχο του 32%.

Υποστήριξε επίσης, ότι παρατηρείται αδυναμία υιοθέτησης κάποιων πολιτικών, σημειώνοντας ότι «δεν αρκεί να δείχνουμε φιλόδοξοι, αλλά να είμαστε και αξιόπιστοι».

Πρόσθεσε ότι «η επίτευξη μείωσης των αερίων του θερμοκηπίου κατά 32% μέχρι το 2030, είναι εφικτή αρκεί να συμβάλει οικονομικά και ο δημόσιος και ιδιωτικός τομέας.

Οι πυρκαγιές και πλημμύρες συνδέονται με κλιματική κρίση

Ο επικεφαλής έρευνας και στρατηγικής στο Ερευνητικό Κέντρο Αριστείας CERIDES, υπογράμμισε την αναγκαιότητα πολυεπίπεδης επικαιροποίησης κλιματικών πολιτικών που θα λαμβάνουν υπόψη σύγχρονες επιστημονικές τάσεις και δεδομένα.

Πρόσθεσε, ότι οι καταστροφές των τελευταίων δεκαετιών, από πυρκαγιές και πλημμύρες στην Κύπρο και στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, συνδέονται «στενά με την εντεινόμενη κλιματική κρίση, επιφέροντας σειρά σοβαρών κοινωνικο-οικονομικών επιπτώσεων».

Της Ηρώς Ευθυμίου

Σχετικά Άρθρα