ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Υψηλά τα επίπεδα άγχους και στρες Κυπρίων για τα οικονομικά τους

25 Απριλίου 2024, 16:27

images

Αυξημένα επίπεδα άγχους και στρες των Κυπρίων σχετικά με οικονομικά θέματα, καταδεικνύουν τα  προκαταρκτικά ευρήματα του Δείκτη Χρηματοοικονομικής Ευημερίας που παρουσίασε πρόσφατα το Financial Wellbeing Institute (Ινστιτούτο Χρηματοοικονομικής Ευημερίας).

Όπως καταδεικνύεται, ένα στα τέσσερα άτομα δηλώνουν με έμφαση ότι τα οικονομικά ζητήματα που τα απασχολούν τους προσκαλούν στρες, ενώ ένα στα πέντε δηλώνουν με έμφαση ότι τα οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν μονοπωλούν τη σκέψη τους σε καθημερινή βάση.

Επιπρόσθετα, μόνο ένα στα τρία άτομα φαίνονται να είναι οικονομικά ανθεκτικά και να δηλώνουν απόλυτη σιγουριά ότι είναι σε θέση να καλύψουν μια έκτακτη οικονομική ανάγκη ύψους €800 αποκλειστικά με δικά τους χρήματα, χωρίς να χρειαστεί να δανειστούν, ενώ λίγο περισσότερο από ένα στα δύο άτομα τείνουν να δηλώνουν έλλειψη χρηματικών αποθεματικών (rainy day funds) που θα τους επέτρεπαν να καλύψουν έξοδα διαβίωσης για τρεις μήνες σε περίπτωση που απωλέσουν την κύρια πηγή εισοδήματός τους.

Επιπρόσθετα, η μεγάλη πλειοψηφία των συμμετεχόντων εξέφρασε αισθήματα οικονομικής ανασφάλειας για το μέλλον, όπου, ενδεικτικά, το 30% των ερωτηθέντων δηλώνουν ότι το αυξημένο κόστος ζωής είναι ο κυριότερος παράγοντας που απειλεί την οικονομική τους ασφάλεια, ενώ το 33% τείνουν να δηλώνουν ότι τα οικονομικά προβλήματα τους θα είναι χειρότερα στους επόμενους 12 μήνες. 

Τα ευρήματα του Δείκτη Χρηματοοικονομικής Ευημερίας, παρουσιάστηκαν κατά τη διάρκεια της ημερίδας με θέμα «Η Σημασία της Διά Βίου Μάθησης στην Ενίσχυση της Χρηματοοικονομικής Παιδείας».

Η πρωτοβουλία του Ινστιτούτου για τη δημιουργία του Δείκτη Χρηματοοικονομικής Ευημερίας (Financial Wellbeing Index) ξεκίνησε το 2022, με τον πρωταρχικό σκοπό την αξιολόγηση της χρηματοοικονομικής ευημερίας του ενήλικου πληθυσμού στην Κύπρο.

Η επιστημονική ομάδα του Ινστιτούτου ανέπτυξε ένα εξειδικευμένο ερωτηματολόγιο, περιλαμβάνοντας ερωτήσεις κλειστού τύπου, οι οποίες είναι σχεδιασμένες για να παρέχουν μια ολοκληρωμένη αξιολόγηση των διαφορετικών διαστάσεων της χρηματοοικονομικής ευημερίας. Αυτές οι ερωτήσεις οργανώθηκαν γύρω από τρεις κεντρικούς πυλώνες: το οικονομικό άγχος, τα επίπεδα οικονομικής άνεσης, και την αντιληπτή οικονομική ασφάλεια και εμπιστοσύνη.

Τον Μάιο του 2023, η ανεξάρτητη εταιρεία ερευνών Insights Market Research (IMR) ανέλαβε εθελοντικά την υλοποίηση μιας εκτεταμένης δειγματοληπτικής έρευνας σε παγκύπριο επίπεδο, χρησιμοποιώντας τυχαία στρωματοποιημένη δειγματοληψία. Στην έρευνα συμμετείχαν 1024 άτομα ηλικίας 25 έως 64 ετών, με τη διαδικασία συλλογής δεδομένων να πραγματοποιείται μέσω προσωπικών τηλεφωνικών συνεντεύξεων.

 Η επόμενη δειγματοληπτική έρευνα, η οποία θα διεξαχθεί εντός του πρώτου εξαμήνου του 2024, θα επιχειρήσει να εκτιμήσει εκ νέου τα επίπεδα χρηματοοικονομικής ευημερίας στον ενήλικο πληθυσμό και να καταγράψει τις διαχρονικές τάσεις αυτής της διάστασης.

Τονίζεται ότι ο Δείκτης Χρηματοοικονομικής Ευημερίας δύναται να αποτελέσει ένα θεμελιώδες εργαλείο για την ανάλυση των επιπτώσεων διαφόρων πολιτικών, δράσεων και πρωτοβουλιών στην χρηματοοικονομική ανθεκτικότητα και ευημερία των Κυπρίων πολιτών.

 

Σχετικά Άρθρα