ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

ΥΠΠΑΝ: Προτεραιότητα η θωράκιση της ψυχικής ανθεκτικότητας

14 Μαρτίου 2022, 11:58

images

Το κτίσιμο και η θωράκιση της ψυχικής ανθεκτικότητας των παιδιών και των εκπαιδευτικών για την αντιμετώπιση των συνεπειών της πανδημίας, αποτελεί από τον Μάρτιο του 2020 μια νέα προτεραιότητα του Υπουργείου Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας, δήλωσε ο Υπουργός, Πρόδρομος Προδρόμου.

Είπε ότι  «από την αρχή της πανδημίας πρώτιστος στόχος του ΥΠΠΑΝ, ήταν ο έγκαιρος εντοπισμός πιθανών κοινωνικοοικονομικών, ψηφιακών ή άλλων ανισοτήτων και ακολούθως η άμεση παρέμβαση με δράσεις απάλειψης των ανισοτήτων και συμπερίληψης όλων».

Σύμφωνα με ανακοίνωση από το ΥΠΠΑΝ, ομιλία του Υπουργού διαβάστηκε από την Διευθύντρια Παιδαγωγικού Ινστιτούτου και Πρόεδρο της Διατμηματικής Επιτροπής για την Πρόληψη και Αντιμετώπιση της Βίας και Παραβατικότητας, Δρ. Αθηνά Μιχαηλίδου, κατά τη διάρκεια ημερίδας που διοργάνωσε στις 12 Μαρτίου το Παρατηρητήριο για τη Βία στο Σχολείο (ΠΑ.ΒΙ.Σ.), του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου Κύπρου  με θέμα: «Παρατεταμένη Πανδημία – Ψυχική Ανθεκτικότητα – Σχολική Βία/Παραβατικότητα». 

Στην ημερίδα συμμετείχαν εκπαιδευτικοί όλων των βαθμίδων, οι οποίοι, είχαν την ευκαιρία να ενημερωθούν από καταξιωμένους - στο χώρο τους-  ομιλητές/ερευνητές για τις συνέπειες (ψυχοκοινωνικές, παιδαγωγικές κ.ά.) από την παρατεταμένη πανδημία στα σχολεία, με ιδιαίτερη έμφαση στα θέματα βίας και παραβατικότητας που προκύπτουν.

Επιπρόσθετα, οι συμμετέχοντες/συμμετέχουσες, έλαβαν πρακτικές εισηγήσεις για (α) την αποτελεσματικότερη διαχείριση της εν λόγω κατάστασης και (β) την ψυχική ενδυνάμωση των ιδίων, αλλά και των μαθητών/μαθητριών τους.

Κατά την έναρξη της ημερίδας έγινε εισαγωγή από την συντονίστρια του ΠΑ.ΒΙ.Σ, Δρα Έλενα Χατζηκακού, Πρώτη Λειτουργό Παιδαγωγικού Ινστιτούτου.

Ομιλητές στην Ημερίδα ήταν ο Δρ Κωνσταντίνος Ν. Φελλάς,  Ανώτερος Αντιπρύτανης του Πανεπιστημίου Λευκωσίας, μέλος της Συμβουλευτικής Επιστημονικής Επιτροπής (ΣΕΕ) του Υπουργείου Υγείας σχετικά με την COVID-19, η Δρ Ζωή Δωροθέα Πανά,  Ειδική Παιδίατρος, Λέκτορας Παιδιατρικής στο Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου, Σύμβουλος του Υπουργού Υγείας, μέλος ΣΕΕ του Υπουργείου Υγείας σχετικά με την COVID-19 και ο Δρ Κώστας Φάντη, Αναπληρωτής Καθηγητής Αναπτυξιακής Ψυχολογίας στο Τμήμα Ψυχολογίας, στο Πανεπιστήμιο Κύπρου (ΠΚ) και Διευθυντής του Εργαστηρίου Αναπτυξιακής Ψυχοπαθολογίας (ΠΚ).

Λόγω έκτακτης απουσίας του Δρα Φάντη, την παρουσίαση του, έκανε η Δρ Χαρά Δημητρίου,  Εγγεγραμμένη Σχολική Ψυχολόγος, Ειδικός Επιστήμονας στο Κέντρο Ψυχικής Υγείας του Πανεπιστημίου Κύπρου και επιστημονικός συνεργάτης του Εργαστηρίου Αναπτυξιακής Ψυχοπαθολογίας του Πανεπιστημίου Κύπρου.

Σχετικά Άρθρα