ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Υποστελέχωση και συμφόρηση στις μονάδες αιμοκάθαρσης

09 Μαρτίου 2023, 16:06

images

Υποστελέχωση και συμφόρηση από ασθενείς, αντιμετωπίζουν οι Μονάδες Αιμοκάθαρσης των Γενικών Νοσοκομείων κυρίως της Λάρνακας και της Αμμοχώστου, με την Παγκύπρια Οργάνωση Νεφροπαθών να προγραμματίζει συνάντηση με τη νέα υπουργό Υγείας ώστε να τεθούν ενώπιον της τα προβλήματα και η ανάγκη αύξησης των οδοιπορικών για μεταφορά αιμοκαθαρόμενων ασθενών στα νοσοκομεία.

Η πρόεδρος της Παγκύπριας Οργάνωσης Νεφροπαθών (ΠΟΝ), Έμιλυ Γρουτίδου – Πετρίδου, μιλώντας στο YgeiaWatch και ερωτηθείσα εάν υπήρξε επικοινωνία με τη νέα υπουργό υγείας, Πόπη Κανάρη, δήλωσε ότι την επόμενη εβδομάδα ενδέχεται να έχουν την πρώτη τους επαφή.

Αναφορικά με τα ζητήματα που πρόκειται να τεθούν ενώπιον της υπουργού, δήλωσε ότι σε αυτά περιλαμβάνονται «τα οδοιπορικά, τα οποία δεν έχουν αυξηθεί», προσθέτοντας ότι για το συγκεκριμένο θέμα αποφασίζει το Υπουργείο Εργασίας και το Υφυπουργείο Κοινωνικής Πρόνοιας.

«Η νέα Υπουργός πρέπει να ξέρει ότι αυτοί οι ασθενείς οι οποίοι είναι χρόνιοι, έχουν πάρα πολλά έξοδα με την εβδομαδιαία τους μετακίνηση προς τα νοσηλευτήρια για να κάνουν τη θεραπεία της αιμοκάθαρσης τους», σημειώνει.

«Το άλλο θέμα που θα συζητήσουμε είναι το πώς θα αποσυμφορηθεί η Μονάδα Αιμοκάθαρσης του ΓΝ Λάρνακας, η οποία αυτή τη στιγμή έχει τα περισσότερα προβλήματα, γιατί έχουν αυξηθεί πάρα πολύ οι ασθενείς στην αιμοκάθαρση της Λάρνακας και δεν μπορούν να τους εξυπηρετήσουν», προσθέτει.

Θα συζητήσουν, επίσης, και τα προβλήματα που υπάρχουν στο νοσοκομείο Αμμοχώστου, στο οποίο έχει ήδη λειτουργήσει νέα Μονάδα Αιμοκάθαρσης, αλλά υπάρχει μόνο μία νεφρολόγος.

Όπως αναφέρει η κ. Πετρίδου, «δεν μπορεί ένας γιατρός μόνος του να διαχειριστεί όλους τους νεφροπαθείς της περιοχής. Πρέπει να μοιραστούν οι βάρδιες με δεύτερο γιατρό, γιατί έχουν ξεπεράσει τους 50 οι αιμοκαθαρόμενοι στο νοσοκομείο Αμμοχώστου».

«Η Λάρνακα και η Αμμόχωστος έχουν τα χειρότερα προβλήματα», επισημαίνει.

Περιμένουν δράσεις για στελέχωση μονάδων αιμοκάθαρσης από ΟΚΥπΥ

Η κ. Πετρίδου ανέφερε ότι «συζητούμε και εκφράζουμε τα παράπονα μας στον ΟΚΥπΥ συχνά και είμαστε σε συχνή επαφή».

«Βλέπουμε ότι υπάρχει άμεση ανάγκη για περισσότερο προσωπικό, νοσηλευτές σε όλες τις επαρχίες, στις αιμοκαθάρσεις και στους νεφρολογικούς θαλάμους, το οποίο είναι πολύ σημαντικό», είπε.

Για τα θέματα αυτά «ο ΟΚΥπΥ δεν μας έδωσε ακόμα μια ξεκάθαρη απάντηση», πρόσθεσε, ελπίζοντας ότι σε βάθος χρόνου θα λυθούν αυτά τα ζητήματα.

Ανέφερε επίσης ότι η ιδιωτική Μονάδα Αιμοκάθαρσης στη Λεμεσό έχει ξεκινήσει εδώ και μήνες τη λειτουργία της μέσα στο Γερμανικό Ογκολογικό Κέντρο.

Ελπίδα σε πολλούς ασθενείς η χιαστή μεταμόσχευση με το Ισραήλ

Αναφορικά με την πρώτη χιαστή μεταμόσχευση που πραγματοποιήθηκε στην Κύπρο σε συνεργασία με το Ισραήλ την 1η Μαρτίου 2023, η κ. Πετρίδου εξέφρασε μεγάλη χαρά για το γεγονός αυτό, αφού θα δώσει πολλή ελπίδα σε πάρα πολλούς ασθενείς.

Όπως ανέφερε, «η συμφωνία με το Ισραήλ υπογράφηκε το 2017, αλλά λόγω διάφορων γεγονότων, όπως η πανδημία, για τρία χρόνια δεν μπορούσαν να πραγματοποιηθούν με άλλα κράτη, δεν υπήρχε η δυνατότητα να ανταλλάξουμε όργανα λόγω της πανδημίας. Τώρα μπήκε σε ισχύ».

«Δίνει πολλή ελπίδα σε πάρα πολλούς ασθενείς μας η χιαστί μεταμόσχευση» σημειώνει, «ειδικά όταν ένας ασθενής έχει υποψήφιο δότη, αλλά δυστυχώς δεν είναι συμβατοί μεταξύ τους. Άρα σε αυτή την περίπτωση κινητοποιείται αυτή η συμφωνία με το Ισραήλ και προσπαθούμε να βρούμε συμβατό δότη με τον ασθενή στην Κύπρο και το ίδιο αντίστροφα», εξηγεί.

Προσθέτει ότι είναι αρκετά μεγάλη διαδικασία, αφού μπορεί να πάρει μέχρι και τρεις μήνες η ανταλλαγή των αναλύσεων των ασθενών και των ληπτών για να μπορεί να πραγματοποιηθεί μία τέτοια μεταμόσχευση.

20 μεταμοσχεύσεις νεφρών ετησίως στην Κύπρο

Σύμφωνα με το Υπουργείο Υγείας, στην Κύπρο σήμερα διενεργούνται περίπου 20 μεταμοσχεύσεις νεφρού ετησίως, ενώ περίπου 1100 ασθενείς βρίσκονται σε αιμοκάθαρση.

Η κ. Πετρίδου σημειώνει ότι «σίγουρα θέλουμε να αυξήσουμε τον αριθμό μεταμοσχεύσεων νεφρών στην Κύπρο», υπογραμμίζοντας ότι «οι Κύπριοι δίνουν νεφρούς, ειδικά οι ζώντες δότες δεν έχουν πρόβλημα, δίνουν στην οικογένεια τους όταν χρειαστεί κάποιο μέλος για μεταμόσχευση».

Ωστόσο, «εκείνο που διαφέρει ιδιαίτερα είναι οι μεταμοσχεύσεις από δότες που είναι κλινικά νεκροί», δηλώνει, εξηγώντας ότι «είναι πολύ πιο δύσκολο να έρθεις σε επαφή με την οικογένεια του ατόμου αυτού και να τους πείσεις να κάνουν αυτή την υπέρβαση, ειδικά όταν θρηνούν το άτομο τους, για να δωρίσουν τα όργανα του».

Της Ουρανίας Στυλιανού



Σχετικά Άρθρα