ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Υπό εκκόλαψη τα νέα αυστηρά μέτρα

19 Νοεμβρίου 2021, 07:45

images

Στη σύσκεψη της Δευτέρας του υπουργού Υγείας με τη Συμβουλευτική Επιστημονική Επιτροπή θα διαφανεί εάν τελικά διαμορφωθεί πρόταση για λήψη νέων περιοριστικών μέτρων τα οποία θα τεθούν ενώπιον του Υπουργικού Συμβουλίου για τις τελικές αποφάσεις ή αν θα δοθεί πίστωση χρόνου μέχρι να ξεκαθαρίσει το τοπίο για την επιδημιολογική κατάσταση της χώρας.

Η επιδείνωση στα επιδημιολογικά δεδομένα των τελευταίων ημερών, δημιουργεί προβληματισμό στον υπουργό Υγείας Μιχάλη Χατζηπαντέλα και στα μέλη της ΣΕΕ αν και εκτιμούν ότι ακόμη είναι διαχειρίσιμη η κατάσταση και μπορούν να αποφευχθούν τα χειρότερα, εάν οι πολίτες δεν χαλαρώνουν και εφαρμόζουν ευλαβικά τα μέτρα που ήδη τρέχουν και εάν υπάρξει όσο το δυνατό καλύτερη παρακολούθηση της κατάστασης, ώστε να αποτραπεί η ανάγκη για αυστηρούς περιορισμούς, κυρίως κατά τη διάρκεια της εορταστικής περιόδου.

Χθες τα νέα κρούσματα ανήλθαν στα 388 με το ποσοστό θετικότητας να ανέρχεται στο 0,63%. Στα νοσηλευτήρια του ΟΚΥπΥ νοσηλεύονται 86 ασθενείς της νόσου COVID-19, εκ των οποίων οι 34 σε σοβαρή κατάσταση ή σε συνθήκες ΜΑΦ.

Αν και όλα τα δεδομένα είναι ανοικτά, ξεκάθαρη είναι η θέση τόσο του υπουργού Υγείας όσων και των ειδικών ότι δεν τίθεται θέμα λήψης μέτρων μόνο για τους ανεμβολίαστους ή επιβολή lockdown. Θέσεις οι οποίες εκφράσθηκαν μετά τη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε την περασμένη Δευτέρα.

Ο Σύμβουλος Επικοινωνίας του υπουργού Υγείας, Κωνσταντίνος Αθανασίου, δήλωσε στη StockWatch ότι «ο υπουργός παρακολουθεί την κατάσταση και τη Δευτέρα αναμένει τις εισηγήσεις των ειδικών, ώστε να καταλήξουν στο αν θα ληφθούν οποιαδήποτε επιπρόσθετα μέτρα».

Ο καθηγητής Μικροβιολογίας/Μοριακής Ιολογίας του Πανεπιστημίου Λευκωσίας, Δρ Πέτρος Καραγιάννης, μιλώντας στη StockWatch, είπε ότι «ήταν αναμενόμενο πως θα αυξηθούν τα κρούσματα, αλλά ακόμη είναι διαχειρίσιμη η κατάσταση διότι τα κρούσματα είναι διάσπαρτα και δεν υπάρχουν μεγάλες αλυσίδες κρουσμάτων».

Πρόσθεσε ότι «υπάρχει ένα μικρό πρόβλημα στα δημοτικά σχολεία, το οποίο εξακολουθεί να είναι ελεγχόμενο, επειδή στα παιδιά εντοπίζονται τα περιστατικά πριν εμφανίσουν συμπτώματα».

Διευκρίνισε ότι στη σύσκεψη που έγινε τη Δευτέρα λέχθηκε πως τα περισσότερα κρούσματα είναι συμπτωματικά και ότι οι νοσηλείες είναι αυξημένες απ’ ότι στο παρελθόν λόγω της μετάλλαξης Δέλτα.

Ερωτηθείς αν εξετάζεται η σύνδεση της 3ης δόσης με το SafePass, τόνισε πως δεν συζητήθηκε τίποτα επί του ζητήματος.

Σχετικά με την εφαρμογή του self – test εξέφρασε την άποψη ότι μόνο αν δηλώνουν τις επαφές τους όσοι διενεργούν τους ελέγχους θα βοηθήσει το μέτρο. Παρόμοια θέση εξέφρασαν και άλλα μέλη της Συμβουλευτικής Επιστημονικής Επιτροπής.

Επιβεβαίωσε, ωστόσο, ότι συζητείται η τηλεργασία ως μέτρο για περιορισμό της εξάπλωσης της διασποράς του ιού και σημείωσε πως είναι ένα από τα μέτρα που θα αποδώσουν, δεδομένου ότι εντοπίζονται αρκετά κρούσματα στους χώρους εργασίας.

Όσον αφορά την επαναφορά του μέτρου για καθορισμένο αριθμό ατόμων στο χριστουγεννιάτικο τραπέζι και στις συναθροίσεις, είπε ότι οι αριθμοί των κρουσμάτων θα καθορίσουν τα νέα αυστηρά μέτρα.

Σύμφωνα με τον κ. Καραγιάννη δεν θα αυστηροποιηθούν τα μέτρα τη δεδομένη στιγμή, διότι ακόμα δεν παρατηρείται ιδιαίτερο πρόβλημα.

Υπέδειξε όμως, ότι «δεν σημαίνει πως πρέπει να εφησυχάζουμε και να στέλνουμε το λάθος μήνυμα προς τον κόσμιο. Πρέπει να είμαστε όλοι προσεκτικοί για να προλάβουμε τα χειρότερα. Θεωρώ ότι τα μέτρα ως έχουν, δηλαδή η τήρηση με ευλάβεια του SafePass, αλλά πρωτίστως η χρήση της μάσκας μπορούν να βοηθήσουν ώστε να αποφευχθούν τα χειρότερα».

Πάντως το πιο πιθανό σενάριο, είναι όπως για την ώρα καταρτιστεί ένα πλάνο στο οποίο θα καθορίζονται τα προτεινόμενα μέτρα στη βάση συγκεκριμένων επιδημιολογικών δεικτών και ορίων ασφαλείας, τα οποία θα προωθούνται με σειρά προτεραιότητας, με στόχο να αποφευχθεί ο κίνδυνος νέου κλεισίματος της οικονομίας, κάτι που κρίνεται ότι θα ήταν καταστροφικό για τις επιχειρήσεις, την οικονομία και την κοινωνία.

Της Ηρώς Ευθυμίου

Σχετικά Άρθρα