ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

ΥΠΕΣ: Καίριας σημασίας η ορθολογική χρήση νερού

15 Ιουνίου 2023, 09:34

images

Η Κυβέρνηση συνεχίζει την υλοποίηση μεγάλων υδατικών έργων και προωθεί την υιοθέτηση νέων καινοτόμων τεχνολογιών, ανέφερε ο Υπουργός Εσωτερικών, Κωνσταντίνος Ιωάννου, προσθέτοντας ότι η ορθολογική χρήση του νερού, αποτελούσε και αποτελεί στρατηγικό στόχο καίριας σημασίας.

Ο Υπουργός Εσωτερικών χαιρέτησε, το απόγευμα της Τετάρτης, επετειακή εκδήλωση του Συμβουλίου Υδατοπρομήθειας Λεμεσού για τα 70+2 χρόνια ζωής του, που πραγματοποιήθηκε στο Μουσείο Νερού του ΣΥΛ και τελούσε υπό την αιγίδα του Προέδρου της Δημοκρατίας, Νίκου Χριστοδουλίδη. Σημειώνεται ότι η εκδήλωση προγραμματιζόταν πριν δυο χρόνια, ωστόσο μετατέθηκε λόγω της πανδημίας.

Όπως ανέφερε στο χαιρετισμό του ο κ.Ιωάννου, «το νερό αποτελεί αναμφίβολα έναν από τους σπουδαιότερους παράγοντες για την κοινωνική και οικονομική ανάπτυξη μιας χώρας» και σημείωσε πως «για την Κύπρο, η έλλειψη νερού αποτελούσε μια από τις διαχρονικότερες προκλήσεις που κλήθηκαν τα Συμβούλια Υδατοπρομήθειας να αντιμετωπίσουν, προκλήσεις, οι οποίες δεν περιορίζονται μόνο στη διαθεσιμότητα των υδάτινων πόρων, αλλά και στην ποιότητά τους».

Η χώρα μας, συνέχισε, αξιοποιεί συμβατικές πηγές και μη, στοχεύοντας στην εξασφάλιση επαρκών ποσοτήτων νερού για τις ανάγκες του πληθυσμού, της γεωργίας και βιομηχανίας και τόνισε πως «η ορθολογική χρήση του νερού, αποτελούσε και αποτελεί στρατηγικό στόχο καίριας σημασίας και υποστηρίζεται από μια ευρύτερη Εθνική Υδατική Στρατηγική, με κεντρικό πυλώνα την αειφόρο ανάπτυξη των υδατικών πόρων».

Επιπρόσθετα, ο ΥΠΕΣ υπέδειξε ότι η Κυβέρνηση καλείται να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις, «συνεχίζοντας την υλοποίηση μεγάλων υδατικών έργων και προωθώντας την υιοθέτηση νέων καινοτόμων τεχνολογιών και εφαρμογών για τη συνεχή και αποτελεσματική διαχείριση του νερού». «Η Οδηγία-Πλαίσιο της ΕΕ για τα Ύδατα, που έχει πρόσφατα αναθεωρηθεί, θεσπίζει νομικό πλαίσιο για την προστασία και την αποκατάσταση καθαρού νερού, καθώς και για τη διασφάλιση της βιώσιμης χρήσης και αποτελεσματικής διαχείρισης του πολύτιμου αυτού φυσικού πόρου», συμπλήρωσε.

Στην ομιλία του, ο Κωνσταντίνος Ιωάννου υπενθύμισε πως το Συμβούλιο Υδατοπρομήθειας Λεμεσού ετοιμάζεται να εισέλθει σε νέα εποχή, μέσω της μεταρρύθμισης που επίκειται στην τοπική αυτοδιοίκηση. Η σύσταση του Επαρχιακού Οργανισμού Αυτοδιοίκησης Λεμεσού, από την 1η Ιουλίου 2024, υπέδειξε, ενοποιεί τις Υπηρεσίες του ΣΥΛ, του Συμβουλίου Αποχετεύσεων Λεμεσού-Αμαθούντας, του Συμβουλίου Εκμετάλλευσης Διάθεσης Αποβλήτων Λεμεσού (ΣΕΔΑΛ), καθώς και της Αδειοδότησης Ανάπτυξης για Πολεοδομικές και Οικοδομικές Άδειες σε επαρχιακό επίπεδο και «αναμένεται να έχει σημαντικά οφέλη τόσο για τους ίδιους τους οργανισμούς, αλλά και για τους πολίτες που διαμένουν, τόσο στα αστικά κέντρα, όσο και στην ύπαιθρο».

Σύμφωνα με τον Υπουργό, η εκμετάλλευση των συνεργειών από τη συνένωση των προαναφερόμενων υπηρεσιών, θα λειτουργήσει θετικά προς την παροχή αποτελεσματικότερων και ποιοτικότερων υπηρεσιών και η λειτουργία του νέου θεσμού, μαζί με τις αλλαγές που επέρχονται σε δήμους και κοινότητες, εκσυγχρονίζουν και αναβαθμίζουν το πλαίσιο λειτουργίας της τοπικής αυτοδιοίκησης στην Κύπρο, για την παροχή αναβαθμισμένων υπηρεσιών προς των πολίτη και την καλύτερη εξυπηρέτηση του.

Συγχαίροντας το ΣΥΛ για τα «72 χρόνια παραγωγικής πορείας», ανέφερε ότι μέσα σε αυτά τα χρόνια αποτυπώνεται η μεγάλη δέσμευση, η επιχειρηματική ικανότητα, το ήθος και το όραμα του Συμβουλίου, « η εγρήγορση στις μεγάλες προκλήσεις για επαρκή διάθεση νερού, η δράση στον εκσυγχρονισμό και στην υιοθέτηση καινοτομιών, καθώς και η στοχοπροσήλωση για παροχή ικανοποιητικής ποσότητας και ποιότητας νερού στην ευρύτερη Λεμεσό».

Μοναδικός μας στόχος είναι η προσφορά νερού σε επαρκή ποσότητα και σε άριστη ποιότητα, ανέφερε εξάλλου ο Πρόεδρος του ΣΥΛ, έπαρχος Λεμεσού, Μάριος Αλεξάνδρου, παρουσιάζοντας την 72χρονη πορεία του Συμβουλίου.

Είπε, επίσης, ότι σήμερα τα μεγάλα αναπτυξιακά έργα του ΣΥΛ, αξίας περίπου €8εκ., τα οποία βρίσκονται υπό κατασκευή περιλαμβάνουν, νέα αντλιοστάσια, υδατοδεξαμενές και μεγάλες επεκτάσεις του κεντρικού δικτύου, μήκους περίπου 19 χλμ. Επίσης, σύντομα θα προκηρυχθούν προσφορές για την κατασκευή επτά νέων υδατοδεξαμενών, συνολικής αξίας περίπου €9εκ., συμπλήρωσε.

«Η εξέλιξη και η αναβάθμιση των υπηρεσιών του ΣΥΛ συνεχίζεται με μεγάλα αναπτυξιακά έργα, συνολικής αξίας €20,5 εκ., τα οποία βρίσκονται στο στάδιο αξιολόγησης και κατακύρωσης των προσφορών», πρόσθεσε ο κ.Αλεξάνδρου, σημειώνοντας πως για την υλοποίηση τους, το ΣΥΛ εξασφάλισε χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας και το Ταμείο Συνοχής της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Τα έργα αυτά, συνέχισε, αφορούν στον εκσυγχρονισμό και αυτοματισμό του εξοπλισμού, που μεταξύ άλλων περιλαμβάνει εγκατάσταση και χρήση έξυπνων μετρητών, αισθητήρων πίεσης και ποιότητας νερού, δωμάτιο ελέγχου παρακολούθησης των υδρευτικών υποδομών, και αντικατάσταση υδρευτικού δικτύου σε περιοχές με διαρροές και ψηλό ατιμολόγητο νερό.

Υπέδειξε ακόμη πως η δράση του ΣΥΛ επεκτείνεται και στη συμμετοχή του σε Ευρωπαϊκά Προγράμματα, «τα οποία εξασφαλίζουν την αποδοτική διαχείριση δεδομένων σε ένα ασφαλές δίκτυο και τη συνεχή παρακολούθηση της ποιότητας του νερού, ενώ συνεχή συνεργασία υπάρχει με Πανεπιστημιακά Ιδρύματα και Ερευνητικά Κέντρα, της Κύπρου και του εξωτερικού.

Σε χαιρετισμό του, ο Διευθυντής του ΣΥΛ, Σωκράτης Μεταξάς, εξήρε το διαχρονικό έργο των διοικητικών συμβουλίων και του προσωπικού ενώ έκανε λόγο για ένα μέλλον γεμάτο από απαιτητικές προκλήσεις.

« Σε τοπικό επίπεδο, η λειτουργία του Επαρχιακού Οργανισμού Αυτοδιοίκησης θα επιφέρει σημαντικές αλλαγές στον τρόπο λειτουργίας μας και από την άλλη πλευρά, σε παγκόσμιο επίπεδο, η κλιματική αλλαγή θα είναι πάντα μια εξαιρετικά δύσκολη πρόκληση που Οργανισμοί σχετικοί με το περιβάλλον, όπως το ΣΥΛ, θα καλούνται να αντιμετωπίζουν», εξήγησε.

Διαβεβαίωσε, τέλος, ότι όλοι στο ΣΥΛ εργάζονται «με αισιοδοξία, ζήλο, αποφασιστικότητα και ομαδικό έργο για την απρόσκοπτη και αποτελεσματική υδροδότηση των περιοχών μας» και κάλεσε τους καταναλωτές να αισθάνονται σίγουροι ότι θα συνεχίσουν να απολαμβάνουν με επάρκεια και ασφάλεια «το πολυτιμότερο αγαθό, το νερό».

Σύντομο χαιρετισμό απηύθυνε ο τέως διευθυντής του ΣΥΛ, Άργης Μάρκαρης, ο οποίος τιμήθηκε για την προσφορά του και φανερά συγκινημένος, εξέφρασε την χαρά και την περηφάνια του για τον οργανισμό και τους ανθρώπους του.

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης προβλήθηκε ταινία για τα 72 χρόνια του ΣΥΛ και παρουσιάστηκε καλλιτεχνικό πρόγραμμα από τη χορωδία «Μουσικά Μονοπάτια» και από κλιμάκιο της Φιλαρμονικής Ορχήστρας του Δήμου Λεμεσού.

 Σχετικά Άρθρα