ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Υπέρ ενιαίας αγοράς για φάρμακα η Κύπρος

13 Ιουνίου 2023, 17:59

images

Η Υπουργός Υγείας Δρ. Πόπη Νικολαΐδου Κανάρη συμμετείχε στη Σύνοδο του Συμβουλίου Υπουργών Υγείας της ΕΕ, που πραγματοποιήθηκε σήμερα στο Λουξεμβούργο.

Κύριο θέμα συζήτησης κατά τη διάρκεια της Συνόδου των Υπουργών Υγείας, αποτέλεσε η ενίσχυση του οικοσυστήματος για τα φάρμακα, με στόχο την υποστήριξη της καινοτομίας και της πρόσβασης σε αυτά. Η κα Κανάρη στην παρέμβαση της τάχθηκε υπέρ της ισότιμης πρόσβασης στα φάρμακα και της δημιουργίας μιας ενιαίας αγοράς, επισημαίνοντας τα συναφή προβλήματα που αντιμετωπίζει η Κύπρος ως μικρό κράτος μέλος. Ως μέτρο αντιμετώπισης του προβλήματος, η Υπουργός Υγείας, ανέδειξε την προσφορά κινήτρων στις φαρμακοβιομηχανίες, όπως η μείωση ή/και η απαλλαγή τελών, καθώς και πιθανή τροποποίηση των περιόδων προστασίας δεδομένων για προϊόντα που τοποθετούνται ειδικά σε μικρά κράτη μέλη. Αναφερόμενη στην ανάγκη διασφάλισης της ανταγωνιστικότητας στην ανάπτυξη καινοτόμων φαρμάκων, η Υπουργός υποστήριξε την εστίαση της έρευνας σε τομείς που απαιτούνται για την κάλυψη ανεκπλήρωτων ιατρικών αναγκών και την εξάλειψη χρονοβόρων διαδικασιών για τη πιστοποίηση καινοτόμων φαρμακευτικών προϊόντων.

Οι Υπουργοί Υγείας, επίσης, υιοθέτησαν Σύσταση Συμβουλίου για την ενίσχυση των δράσεων της ΕΕ στην αντιμετώπιση της Μικροβιακής Αντοχής (ΜΑ), στο πλαίσιο της προσέγγισης «Μια Υγεία», που συμπεριλαμβάνει τόσο την ανθρώπινη υγεία όσο και την υγεία των ζώων και την προστασία των φυτών και του περιβάλλοντος. Η Υπουργός στήριξε την εν λόγω Σύσταση αναφέροντας ότι η αντιμετώπιση του προβλήματος απαιτεί πολυεπίπεδη, διατομεακή και διεθνή συνεργασία υψηλού επιπέδου.

Στο πλαίσιο της Συνόδου, οι Υπουργοί είχαν την ευκαιρία να ανταλλάξουν απόψεις επί της Γαλλικής πρωτοβουλίας για τη θεσμοθέτηση ευρωπαϊκής ημέρας στη μνήμη των θυμάτων της πανδημίας COVID-19. Η Υπουργός Υγείας τάχθηκε υπέρ της πρότασης αναφέροντας ότι, μια τέτοια μέρα θα αποτελέσει ευκαιρία μνήμης τόσο για τα θύματα της πανδημίας καθώς και για τους επαγγελματίες υγείας πρώτης γραμμής που αγωνίστηκαν για αντιμετώπιση της πανδημίας και τη διάσωση ανθρωπίνων ζωών.

Τη Σύνοδο του Συμβουλίου απασχόλησε επίσης το θέμα της Ψυχικής Υγείας και οι “27” ενημερώθηκαν από την Επίτροπο Υγείας και Ασφάλειας Τροφίμων κα Στέλλα Κυριακίδου για την πρόσφατη Ανακοίνωση που εξέδωσε η Επιτροπή για το θέμα αυτό. Κατά τη διάρκεια του γεύματος εργασίας, οι Υπουργοί Υγείας συζήτησαν το θέμα της αντιμετώπισης της μοναξιάς και την ανάγκη αύξησης της κοινωνικής σύνδεσης δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στη στήριξη της νεολαίας και τον ηλικιωμένων.

Στο περιθώριο των εργασιών του Συμβουλίου η Υπουργός Υγείας πραγματοποίησε διμερή συνάντηση με τον Ολλανδό ομόλογό της Ernst Kuipers, και αντάλλαξαν απόψεις για την πρόληψη και αποτελεσματική αντιμετώπιση της μικροβιακής αντοχής. Στο πλαίσιο αυτό οι δύο Υπουργοί αναφέρθηκαν στην εμπειρία των χωρών τους και για τρόπους διμερούς συνεργασίας στο θέμα. Τέλος, αποφάσισαν όπως συνεχίσουν τη συζήτηση για υλοποίηση της συνεργασίας, το συντομότερο, με απώτερο στόχο την υπογραφή Μνημονίου Συναντίληψης.




 

Σχετικά Άρθρα