ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

ΥΠΑΝ: Δεν θα γίνουν ανεκτά φαινόμενα ρατσισμού στα σχολεία

05 September 2023, 11:23

images

Δεν θα γίνουν ανεκτά φαινόμενα βίας, παραβατικότητας και ρατσισμού στα σχολεία, δήλωσε την Τρίτη η Υπουργός Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας, Αθηνά Μιχαηλίδου, κατά τη διάρκεια επίσκεψής της στο Παιδαγωγικό Ινστιτούτο όπου διεξάγεται σήμερα και αύριο επιμόρφωση εκπαιδευτικών Δημοτικής, Προδημοτικής και Ειδικής Εκπαίδευσης.

Η Υπουργός ερωτηθείσα για τα επεισόδια στη Λεμεσό και στην Χλώρακα και για το εάν υπάρχει σχεδιασμός από πλευράς Υπουργείου Παιδείας προκειμένου να δοθούν αντιρατσιστικά μηνύματα και μηνύματα κατά της μισαλλοδοξίας στους μαθητές, η κ. Μιχαηλίδου ανέφερε ότι «θέλουμε να έχουμε στα σχολεία μας την ηρεμία για να μπορέσουμε να δράσουμε, να μπορέσουμε να αναπτύξουμε την δημιουργική σκέψη των παιδιών, να μπορέσουν οι εκπαιδευτικοί μας να δουλέψουν».

Τόνισε ότι δεν θα γίνουν ανεκτά φαινόμενα βίας, παραβατικότητας, ρατσισμού στα σχολεία για αυτό και οι δράσεις επικεντρώνονται στο να στηριχθούν οι διευθυντές, στις διευθυντικές ομάδες, αλλά και οι εκπαιδευτικοί προκειμένου να μπορέσουν να αφοσιωθούν στο έργο τους.

Σημείωσε ότι το σχολείο είναι χώρος αμοιβαίου σεβασμού, χώρος σεβασμού της διαφορετικότητας, χώρος στον οποίο το κάθε παιδί, η κάθε μαθήτρια, ο κάθε μαθητής, έχει και πρέπει να έχει το δικαίωμα να αναπτύξει στο μέγιστο τις ικανότητες και τις δεξιότητές του.

Αναφερόμενη στα σεμινάρια που διεξάγονται στο Παιδαγωγικό Ινστιτούτο, η Υπουργός είπε ότι τα παρακολουθούν μεγάλες ομάδες εκπαιδευτικών που επιμορφώνονται σε καίρια θέματα όπως είναι οι σύγχρονες τεχνολογίες, ως εργαλείο στο μάθημα, τα θέματα της διαφορετικότητας και της αντιρατσιστικής αγωγής, θέματα που σχετίζονται με τη διδασκαλία και τη μάθηση στο πλαίσιο των νέων σχεδιασμών για την αξιολόγηση του μαθητή.

Γενικότερα, συνέχισε η κ. Μιχαηλίδου, είναι η ευκαιρία στους εκπαιδευτικούς να ενημερώνονται, να αναβαθμίζουν τις γνώσεις τους, να επικαιροποιούν τις γνώσεις και τις πρακτικές τους, έτσι ώστε να κερδηθεί το στοίχημα για τη μετάβαση στο σύγχρονο σχολείο.

Πρόσθεσε ότι αυτό που επιζητείται είναι οι πιο μαθητοκεντρικές προσεγγίσεις, δίνοντας ευκαιρίες στα παιδιά να καλλιεργήσουν ικανότητες, δεξιότητες, και να αποκτήσουν τις αναγκαίες γνώσεις για να είναι οι ενεργοί πολίτες του μέλλοντος.

Μιλώντας σε εκπαιδευτικούς η Υπουργός εξέφρασε την εκτίμηση και την εμπιστοσύνη της στο πρόσωπό τους λέγοντας ότι «πιστεύω ότι η ενημέρωσή σας και η ενδυνάμωση σας είναι το κλειδί για την επιτυχία».

Ερωτηθείσα εάν το Υπουργείο Παιδείας είναι έτοιμο για τη νέα σχολική χρονιά, η κ. Μιχαηλίδου απάντησε ότι «σε γενικές γραμμές είμαστε έτοιμοι» εξηγώντας ότι στα καίρια θέματα που αφορούν στις υποδομές, στα βιβλία, στη στελέχωση, στα νέα προγράμματα υπάρχει ετοιμότητα και εκεί και όπου παρουσιαστούν τυχόν προβλήματα «έχουμε αναπτύξει τους μηχανισμούς για να ανταπεξέλθουμε». Η Υπουργός κατέληξε λέγοντας ότι θεωρεί ότι η νέα σχολική χρονιά ξεκινά με «καλούς οιωνούς».

Σχετικά Άρθρα