ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

ΥΠΑΜ: Οι στρατιώτες να αντιληφθούν την επίδραση σωστής διατροφής

15 Δεκεμβρίου 2023, 13:48

images

Προτεραιότητα του Υπουργείου Άμυνας αποτελεί η στρατεύσιμη νεολαία να αντιληφθεί την επίδραση της σωστής διατροφής στην ανάπτυξη του ανθρώπου και τη θρεπτική αξία που προσφέρει στον ανθρώπινο οργανισμό γιατί σε ένα υγιές σύνολο στρατευσίμων αυξάνεται αναντίλεκτα η διάθεση, η ενέργεια, το ηθικό και εν τέλει η μαχητική του ικανότητα, τόνισε ο Υπουργός Άμυνας Μιχάλης Γιωργάλλας, σε χαιρετισμό του στην Ημερίδα «Ανθρωπομετρικές Μετρήσεις και Διατροφικές συνήθειες του Στρατεύματος της Κύπρου» η οποία διοργανώθηκε από τον Σύνδεσμο Διαιτολόγων και Διατροφολόγων Κύπρου.

Στον χαιρετισμό του, τον οποίο ανέγνωσε ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Ανδρέας Λουκά, ο κ. Γιωργάλλας αναφέρθηκε επίσης στην ανάγκη να συνειδητοποιήσει επίσης η στρατεύσιμη νεολαία «τη σημασία της ποικιλίας των τροφών στη διατροφή και να ευαισθητοποιηθεί σε σύγχρονα διατροφικά προβλήματα (γρήγορο και έτοιμο φαγητό), με απώτερο σκοπό να αποκτήσει, εν τέλει, σωστές διατροφικές συνήθειες, που θα αξιοποιήσει ως εφόδια για το μέλλον».

«Για να αποφύγουμε ανεπιθύμητες καταστάσεις και για να συμβάλουμε με τη σειρά μας στη γενική απαίτηση για ένα υγιές κοινωνικό σύνολο αποφασίστηκε ότι η ένταξη της υγιεινής διατροφής στην καθημερινότητα των οπλιτών μας, η ενημέρωση και παρότρυνση για αποφυγή των εύκολων και ανθυγιεινών λύσεων και η καθιέρωση της σωματικής άσκησης στο πρόγραμμα εκπαίδευσης των Μονάδων της Εθνικής Φρουράς αποτελούν στοιχεία πρωταρχικής σημασίας», πρόσθεσε.

Αναφέρθηκε επίσης στην απόφαση τον Οκτώβριο του 2018 η παρασκευή και διανομή έτοιμου φαγητού - κέτερινγκ (catering) σε στρατόπεδα και φυλάκια της Εθνικής Φρουράς των επαρχιών Λευκωσίας και Λάρνακας και πρόσθεσε πως στην παρούσα φάση, μετά την  πάροδο πέντε ετών από την πιλοτική εφαρμογή του θεσμού, βρίσκονται σε εξέλιξη οι διαδικασίες προκήρυξης νέου διαγωνισμού με επέκτασή του και σε στρατόπεδα της Επαρχίας Αμμοχώστου.

Ο ΥΠΑΜ ειπε ότι, «μέχρι στιγμής, με την εφαρμογή του θεσμού του έτοιμου φαγητού, η Εθνική Φρουρά επωφελήθηκε διπλά, καθότι αφενός αποδεσμεύτηκε μεγάλος αριθμός ατόμων που απασχολούνταν καθημερινά με την τροφοδοσία των στρατοπέδων και την προετοιμασία του συσσιτίου, αφετέρου διαπιστώθηκε βελτίωση της ποιότητας διατροφής και μεγαλύτερη ποικιλία φαγητού που καταναλώνει το προσωπικό της Δύναμης».

Με αυτό ως γνώμονα, όπως είπε, συνάφθηκε, αρχικά τον Ιούλιο του 2019, το Μνημόνιο Συνεργασίας με τον Σύνδεσμο Διαιτολόγων και Διατροφολόγων Κύπρου, το οποίο ανανεώθηκε το 2022 μέχρι και τον Ιούνιο του 2024.

Ανέφερε ότι στο πλαίσιο της συνεργασίας αυτής ο Σύνδεσμος συνεισφέρει σημαντικά σε ό,τι αφορά στη βελτίωση της ποιότητας και της διατροφικής αξίας του συσσιτίου στην Εθνική Φρουρά, και στην εμπέδωση ορθών διατροφικών συνηθειών από το στρατιωτικό προσωπικό.

Τέλος, ο κ. Γιωργάλλας ευχαρίστησε τον Σύνδεσμο Διαιτολόγων και Διατροφολόγων Κύπρου, και ιδιαιτέρως την Πρόεδρό του Ελένη Ανδρέου «για το αδιάλειπτο ενδιαφέρον και την τεράστια προσπάθεια που καταβάλλεται με στόχο, μεταξύ άλλων, τη δημιουργία κουλτούρας υγιεινής διατροφής στους στρατεύσιμους, την παροχή στο προσωπικό μας υπηρεσιών σε κλινικό διαιτολογικό επίπεδο και την παροχή επιμόρφωσης σε συναφή θέματα».

Σχετικά Άρθρα