ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Υπ. Υγείας: Πρωτόκολλο διαχείρισης κρουσμάτων ιλαράς

22 Μαρτίου 2024, 11:34

images

Πρωτόκολλο διαχείρισης των κρουσμάτων ιλαράς και των επαφών τους στην κοινότητα και στα σχολεία, απέστειλε το Υπουργείο Υγείας στους προσωπικούς γιατρούς, παιδιάτρους και σχολικές μονάδες.

Σημειώνεται ότι στην Κύπρο, από την αρχή του 2024 μέχρι σήμερα, έχουν δηλωθεί 13 περιστατικά ιλαράς.

Διαχείριση ύποπτου και επιβεβαιωμένου περιστατικού

Σύμφωνα με το Υπουργείο Υγείας, τα ύποπτα ή επιβεβαιωμένα περιστατικά για ιλαρά, θα πρέπει να απομονώνονται από άλλα άτομα εάν είναι εφικτό σε ιδιωτικό δωμάτιο με κλειστή την πόρτα. Εάν πρόκειται για παιδί, τότε ένας πλήρως εμβολιασμένος γονέας , θα πρέπει να μείνει με το παιδί μέχρι να ολοκληρωθεί η περίοδος μετάδοσης.

Εάν υπάρχουν ανεμβολίαστα παιδιά ή ενήλικες στο σπίτι, θα πρέπει να αποφεύγεται η επαφή μέχρι να ολοκληρωθεί η περίοδος μετάδοσης. Η μετάδοση μπορεί να γίνει τέσσερις ημέρες πριν την έκθυση του εξανθήματος έως τέσσερις ημέρες μετά (η μέρα εμφάνισης του εξανθήματος ορίζεται ως μέρα 0).

Συστήνουν εμβολιασμό στενών επαφών

Σε ότι αφορά τη πρόληψη της διασποράς του ιού στην κοινότητα , το Υπουργείο συστήνει τον εμβολιασμό των στενών επαφών εντός 72 ωρών από την έκθεση στον ιό, αφού με αυτό τον τρόπο προσφέρεται ικανοποιητική προστασία.

Σημειώνεται ότι θα πρέπει να γίνει έλεγχος για εντοπισμό της πηγής μόλυνσης και αναζήτηση άλλων πιθανών κρουσμάτων στο ευρύτερο περιβάλλον του ασθενούς.

Οι στενές επαφές από το οικογενειακό, εργασιακό, σχολικό, κοινωνικό περιβάλλον, ιατρονοσηλευτικό προσωπικό, θα πρέπει να διερευνώνται σε όλη την περίοδο μεταδοτικότητας της νόσου.

Άτομα που ήρθαν σε επαφή με κρούσμα ιλαράς στην κοινότητα

Σε άτομα που αξιολογούνται ως επίνοσοι για την ιλαρά, θα πρέπει να εφαρμοστούν προφυλάξεις για αερογενώς μεταδιδόμενα νοσήματα για 21 ημέρες μετά την τελευταία επαφή

Η χορήγηση προφύλαξης, θα είναι ανάλογα με τα χαρακτηριστικά του ασθενή και το χρόνο που μεσολάβησε από την έκθεση

Παράλληλα, θα πρέπει να υπάρξει ενημέρωση της Μονάδας Επιδημιολογικής Επιτήρησης και Ελέγχου Λοιμωδών Νοσημάτων σχετικά με επαφές που εκτέθηκαν σε περιστατικό ιλαράς ώστε να ληφθούν τα απαραίτητα μέτρα δημόσιας υγείας.

Αναφορικά με τη διαχείριση επαφών σε νηπιαγωγεία και σχολεία

 Όσον αφορά τη διαχείριση επαφών στα σχολεία, οι συστάσεις του Υπουργείου είναι:

• Ενημέρωση της Μονάδας Επιδημιολογικής Επιτήρησης και Ελέγχου Λοιμωδών Νοσημάτων σχετικά με επαφές που εκτέθηκαν σε περιστατικό ιλαράς

• Παιδιά με ιλαρά απομακρύνονται από το σχολείο για 4-5 ημέρες από την εμφάνιση του εξανθήματος. Αν υπάρχουν παιδιά του στενού περιβάλλοντος των κρουσμάτων με πρόδρομα καταρροϊκά φαινόμενα πρέπει να γίνει περιορισμός της επικοινωνίας με ευπαθή άτομα ιδίως βρέφη και εγκυμονούσες

 • Συστήνεται εμβολιασμός στα παιδιά που δεν έχουν συμπληρωμένο το εμβολιαστικό τους σχήμα ανάλογα με την ηλικία τους

• Έλεγχος αντισωμάτων σε εκπαιδευτικούς εάν δεν είναι γνωστή η εμβολιαστική τους κατάσταση και εμβολιασμός τους εάν δεν υπάρχουν αντισώματα

• Το σχολείο παραμένει κλειστό μέχρι να ολοκληρωθεί η διερεύνηση και τα εμβολιασμένα άτομα επιστρέφουν

Της Μόνικας Μακρυγιάννη

Σχετικά Άρθρα