ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Υπ. Υγείας: Μια στις δέκα γυναίκες στην Κύπρο παλεύει με ενδομητρίωση

28 Μαρτίου 2024, 09:25

images

Μία στις δέκα γυναίκες στην Κύπρο αναπαραγωγικής ηλικίας παλεύει με την ενδομητρίωση, ανέφερε χθες ο Υπουργός Υγείας, Μιχάλης Δαμιανός.

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης διαφώτισης «EndoMarch 2024», ο κ. Δαμιανός, σημείωσε ότι 200 εκατομμύρια γυναίκες παγκοσμίως υποφέρουν σωματικά και ψυχολογικά λόγω της ενδομητρίωσης, με ένα ποσοστό μέχρι και 50% να αντιμετωπίζουν προβλήματα υπογονιμότητας.

«Μια πάθηση που επηρεάζει την ποιότητα ζωής εκατομμυρίων γυναικών παγκοσμίως, αφού αποτελεί μια από τις συχνότερες γυναικολογικές παθήσεις. Στην Κύπρο, μια στις δέκα γυναίκες αναπαραγωγικής ηλικίας, παλεύει με την πάθηση αυτή», είπε.

Η πρωτοβουλία «EndoMarch» που άρχισε προ δεκαετίας, έθεσε ως στόχο την ενημέρωση του πληθυσμού της κάθε χώρας και παράλληλα την προώθηση της ανάπτυξης τεχνολογιών διάγνωσης και ποιοτικής ιατρικής για την καλύτερη δυνατή αντιμετώπιση της πάθησης.

Η Κύπρος σημείωσε, μαζί με τις υπόλοιπες χώρες, συμμετέχει δυναμικά στην εκστρατεία διαφώτισης με την ανάληψη ποικίλων δράσεων, οι οποίες αναδεικνύουν διαφωτιστικά μηνύματα και προβάλλουν πληροφορίες για τις γυναίκες που υποφέρουν από τα επώδυνα συμπτώματα της ενδομητρίωσης και αναζητούν καθοδήγηση, διάγνωση και ορθή ιατρική αντιμετώπιση.

Η χώρα μας πρόσθεσε, μαζί με τις 70 χώρες που συμμετέχουν στην Παγκόσμια Αλυσίδα Διαφώτισης δίνει το παρόν της και φέτος και στηρίζει όλες τις γυναίκες που υποφέρουν σωματικά και ψυχολογικά από την ευαίσθητη εφηβική ηλικία, στην αναπαραγωγική ηλικία και τέλος, στην ώριμη ηλικία.

Στο πλαίσιο της ομιλίας του ο κ. Δαμιανός, ανέφερε ότι η υγεία και ευημερία όλων των πολιτών αποτελεί προτεραιότητα για την πολιτεία. 
 

Έδωσε δε την υπόσχεσή για τη διαχρονική στήριξη της κυβέρνησης σε κάθε προσπάθεια που στόχο έχει την προαγωγή της υγείας και τη βελτίωση της ποιότητας ζωής.

Σχετικά Άρθρα