ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Υπ. Υγείας: Μελετά επόμενα βήματα για αποθήκες φαρμάκων

19 Ιουνίου 2024, 17:22

images

Την ολοκλήρωση της διαδικασίας μεταστέγασης των φαρμάκων του σε δική του αποθήκη, αναμένει από τον Οργανισμό Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας (ΟΚΥπΥ), ο Υπουργός Υγείας, Μιχάλης Δαμιανός, ενώ την ίδια στιγμή, σκέφτεται ποια θα είναι τα επόμενα βήματα, όσον αφορά το θέμα των φαρμακαποθηκών, μετά και τις πλημμύρες της 18ης Μαρτίου.

Υπενθυμίζεται ότι από την έκθεση γεγονότων την οποία είχε ζητήσει αμέσως μετά το περιστατικό ο κ. Δαμιανός, προκύπτει ότι ο χώρος δεν ήταν κατάλληλος για να αξιοποιείται ως φαρμακαποθήκη.

Στην έκθεση γεγονότων, η οποία είδε το φως της δημοσιότητας το προηγούμενο διάστημα, συμπεριλαμβάνονται μεταξύ άλλων επιστολές και εσωτερικά σημειώματα τα οποία χρονολογούνται από το 2016, μέχρι και το Φεβρουάριο του 2024, που μιλούν για την ακαταλληλότητα του χώρου.

Χρειάζεται ακόμη λίγος χρόνος για ευθύνες

Σε σχέση με την έρευνα που γίνεται, για το αν υπάρχουν ευθύνες, είτε σε ατομικό, είτε σε συλλογικό επίπεδο, ο υπουργός σημείωσε ότι «θα χρειαστούμε ακόμη λίγο χρονικό περιθώριο για να προχωρήσουμε στο επόμενο βήμα».

«Έχουμε στείλει την έκθεση γεγονότων στην Ελεγκτική Υπηρεσία αλλά δεν έχουμε λάβει ακόμη οποιαδήποτε απάντηση. Η EΥ ωστόσο μπορεί να προχωρήσει, είτε με δική της έκθεση, είτε αυτεπάγγελτα σε ξεχωριστή έρευνα. Η έρευνα που κάνουμε εμείς είναι άλλη», σημείωσε.

Παράλληλα με την έρευνα, κινούνται και οι διαδικασίες μεταστέγασης σε νέα αποθήκη, με τον κ. Δαμιανό να αναφέρει ότι περιμένουν από τον ΟΚΥπΥ να πάρει τα φάρμακα «έτσι ώστε να μπορέσει το Υπουργείο Υγείας να προχωρήσει σε ενοικίαση ενδεχομένως μεικτών αποθηκών με τον Οργανισμό Ασφάλισης Υγείας».

Αναφερόμενος την ίδια στιγμή στο θέμα του κόστους των φαρμάκων που καταστράφηκαν από την πλημμύρα, ο υπουργός είπε ότι «κοστολογούμε ακόμη δεν έχει τελειώσει η διαδικασία, το τελικό κόστος το οποίο θα επωμιστεί το κράτος θα είναι χαμηλότερο από το οποίο αρχικά θεωρούσαμε».

Της Μόνικας Μακρυγιάννη

Σχετικά Άρθρα