ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Υπ. Υγείας: Καθήκον μας ο καθημερινός αγώνας για διασφάλιση της υγείας των παιδιών

27 Νοεμβρίου 2023, 08:30

images

Τα παιδιά μας είναι το αύριο, το πραγματικό νόημα της ζωής, για αυτό και οφείλουμε να αγωνιζόμαστε σε καθημερινή βάση για τη διασφάλιση της υγείας, της ευημερίας και της προοπτικής τους, ανέφερε την Κυριακή η Υπουργός Υγείας Πόπη Κανάρη, σε χαιρετισμό που εκφώνησε εκ μέρους του Προέδρου της Δημοκρατίας. Μιλούσε κατά τη διάρκεια εκδήλωσης του Συνδέσμου Φίλων του Κέντρου Προληπτικής Παιδιατρικής, στη Λεμεσό, στο πλαίσιο της φετινής ετήσιας ενημερωτικής εκστρατείας με στόχο την ενίσχυση του έργου του αλλά και την ευαισθητοποίηση του κοινού για τη φιλανθρωπική του δράση.

Σύμφωνα με την Υπουργό, το Κέντρο Προληπτικής Παιδιατρικής αποτελεί αναγνωρισμένο φορέα, σημείο αναφοράς της προληπτικής ιατρικής στη χώρα, αλλά και σύμμαχο των προσπαθειών που καταβάλλει το κράτος για προαγωγή και προστασία της υγείας του παιδικού πληθυσμού.

Προσέθεσε πως η διαχρονική στήριξη που παρείχε και συνεχίζει να παρέχει το Κέντρο συνέβαλε και συνεχίζει να συμβάλλει θετικά ως προς την αναβάθμιση και προαγωγή της Δημόσιας Υγείας μέσα από την εφαρμογή τριών ανιχνευτικών προγραμμάτων που απευθύνονται σε εγκυμονούσες και νεογνά, το Πρόγραμμα Προγεννητικού Ελέγχου για την ανίχνευση χρωμοσωμικών ανωμαλιών που διενεργείται κατά τη διάρκεια του πρώτου τριμήνου της κύησης, το Πρόγραμμα Προληπτικού Ελέγχου Νεογνών για έγκαιρη διάγνωση ανωμαλιών του μεταβολισμού αλλά και το Ανιχνευτικό Πρόγραμμα Ακοής Νεογνών, με στόχο την έγκαιρη ανίχνευση και διάγνωση της συγγενούς βαρηκοΐας.

Συμπλήρωσε πως η υψηλής ποιότητας υπηρεσίες του Κέντρου προσφέρονται εντελώς δωρεάν σε ολόκληρο τον πληθυσμό και το κράτος καλύπτει μέρος των αναγκών του προϋπολογισμού του Κέντρου μέσω χορηγίας που παρέχεται για τον σκοπό αυτό, ενώ το υπόλοιπο των αναγκών λειτουργίας του Κέντρου καλύπτεται μέσα από φιλανθρωπική δράση χορηγιών και υποστηρικτών του Κέντρου.

«Επιθυμώ λοιπόν επί τη ευκαιρία να σας διαβεβαιώσω ότι το Υπουργείο Υγείας στηρίζει διαχρονικά και θα συνεχίσει να στηρίζει τις προσπάθειες που καταβάλλονται προς αυτή την κατεύθυνση», συνέχισε η κ. Κανάρη, προσθέτοντας ότι στο πλαίσιο της πολιτικής του για πρόληψη και αναγνωρίζοντας τη σημασία του έγκαιρου προγεννητικού ελέγχου, το Υπουργείο Υγείας έχει εξασφαλίσει μέσω του Υπουργικού Συμβουλίου την έγκριση σε πρότασή του για την επέκταση των Νεογνικών Ανιχνευτικών Προγραμμάτων με επιπλέον 8 νοσήματα, για περίοδο 3 ετών και μετά από αξιολόγηση, για επιπλέον 2 χρόνια.

Συμπλήρωσε ότι το εργαστηριακό μέρος του προγράμματος θα αναλάβουν να υλοποιήσουν το Ινστιτούτο Νευρολογίας και Γενετικής Κύπρου (ΙΝΓΚ) και το Κέντρο Προληπτικής Παιδιατρικής «Αμερίκος Αργυρίου», το κλινικό μέρος θα αναλάβει το Νοσοκομείο Αρχιεπίσκοπος Μακάριος ΙΙΙ, ενώ συντονιστής του Προγράμματος θα είναι το Υπουργείο Υγείας.

Η Κυβέρνηση δίνει ιδιαίτερη σημασία στον τομέα της υγείας και ιδιαίτερα σε πολιτικές και δράσεις που αφορούν την πρόληψη, συνέχισε η Υπουργός, προσθέτοντας πως «μέσω της αξιοποίησης της εμπειρογνωμοσύνης της ιατρικής κοινότητας και των επαγγελματιών υγείας, το Υπουργείο εργάζεται για να ικανοποιήσει τις προσδοκίες των πολιτών για υψηλής ποιότητας υπηρεσίες υγείας, ενισχύοντας τα νοσοκομεία, εξασφαλίζοντας ίση πρόσβαση σε θεραπείες, και προωθώντας προληπτικά μέτρα, με στόχο την απρόσκοπτη πρόσβαση σε ποιοτικές υπηρεσίες υγείας για όλους και όλες, όπως και πρόσβαση σε καινοτόμες θεραπείες και φάρμακα».

Προσέθεσε ότι το Υπουργείο Υγείας στηρίζει όλες τις δράσεις και πρωτοβουλίες που έχουν στο επίκεντρο τους την πρόληψη, την έγκαιρη και αποτελεσματική θεραπεία, τονίζοντας ότι «η πρόληψη πρέπει να γίνει κουλτούρα και τρόπος ζωής» καθώς προλαμβάνει τον ανθρώπινο πόνο και οδηγεί σε σημαντικές εξοικονομήσεις κονδυλίων στα Συστήματα Υγείας, κονδύλια που, όπως είπε «μπορούν να επενδυθούν σε νέες θεραπείες».

«Για αυτούς ακριβώς τους λόγους το Υπουργείο Υγείας συνεχίζει να αναβαθμίζει και να προωθεί πληθυσμιακά προγράμματα, εφαρμόζοντας μεταξύ άλλων και προληπτικό πρόγραμμα εμβολιασμού των παιδιών για τον ιό των ανθρωπίνων θηλωμάτων HPV», συμπλήρωσε.

Κλείνοντας, και αφού συνεχάρη τους διοργανωτές της εκδήλωσης, τον Σύνδεσμο Φίλων του Κέντρου Προληπτικής Παιδιατρικής αλλά και το Διοικητικό Συμβούλιο του Κέντρου, για την αφοσίωση που επιδεικνύουν και το σπουδαίο ανθρωπιστικό και επιστημονικό έργο που επιτελούν στον τομέα της προστασίας και προαγωγής της υγείας των παιδιών, η κ. Κανάρη είπε ότι ως ένδειξη της στήριξής του στον Σύνδεσμο Φίλων και στο Κέντρο, το Υπουργείο Υγείας θα προσφέρει το συμβολικό ποσό των 600 ευρώ, προσθέτοντας ότι οι δράσεις του Κέντρου δεν έρχονται μόνο να συμπληρώσουν το έργο της Πολιτείας, αλλά δίνουν ταυτόχρονα παραδείγματα πρωτοβουλίας και εθελοντισμού.

Σχετικά Άρθρα