ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Υπ. Υγείας: Ημέρα τιμής για τους νοσηλευτές/τριες

12 Μαΐου 2022, 11:04

images

Το δικό του μήνυμα για τη Διεθνή Ημέρα Νοσηλευτών στέλλει ο Υπουργός Υγείας Μιχάλης Χατζηπαντέλα υποδεικνύοντας την αναγκαιότητα για επένδυση στο νοσηλευτικό δυναμικό και τον ενεργό τους ρόλο στη χάραξη πολιτικής υγείας.

Όπως αναφέρει, η ημέρα αυτή είναι αφιερωμένη σε όλους τους Νοσηλευτές/Νοσηλεύτριες, τις Επισκέπτριες/Επισκέπτες Υγείας, τις Μαίες, τους Μαιευτές, που απασχολούνται στα Συστήματα Υγείας σε όλο τον κόσμο, προσφέροντας αφείδωλα τις ανεκτίμητες υπηρεσίες τους.

Προσθέτει ότι φέτος το Διεθνές Συμβούλιο Νοσηλευτών υποστηρίζει πως, η παγκόσμια πανδημία COVID-19 έχει αποδείξει στον κόσμο - κατά τα τελευταία 2 χρόνια - το σημαντικό ρόλο που διαδραματίζουν οι Νοσηλευτές/Νοσηλεύτριες στη διατήρηση της υγείας των ανθρώπων σε όλη τη διάρκεια της ζωής.

«Παρόλο που υπήρξαν δραματικές αλλαγές στην υγειονομική περίθαλψη λόγω της υγειονομικής αυτής κρίσης που βιώνει ο πλανήτης, σημειώνεται ταυτόχρονα πως υπήρξαν επίσης μεγάλες καινοτομίες και αλλαγές που βελτίωσαν ουσιαστικά  την πρόσβαση στην περίθαλψη και φροντίδα», σημειώνει.

Ο κ. Χαζτηπαντέλα επισημαίνει επίσης ότι ως το πολυπληθέστερο επάγγελμα στο χώρο της υγειονομικής περίθαλψης, οι Νοσηλευτές/Νοσηλεύτριες διαδραματίζουν αναπόσπαστο ρόλο στο σχεδιασμό του μέλλοντος, τονίζοντας πως οι Νοσηλευτές/Νοσηλεύτριες, οι Επισκέπτριες και οι Επισκέπτες Υγείας, οι Μαίες και οι Μαιευτές, λόγω του μοναδικού ρόλου τους να εργάζονται με άτομα από τη γέννηση έως το θάνατο, πρέπει να συμμετέχουν και να έχουν ενεργό ρόλο στη χάραξη πολιτικής υγείας.

Αξίζει να αναφερθεί ότι οι νοσηλευτές κλήθηκαν από την πρώτη στιγμή άμεσα να στελεχώσουν τμήματα COVID-19, νέα τμήματα στα νοσηλευτήρια, την Επιδημιολογική Μονάδα Επιτήρησης του Υπουργείου Υγείας, την Μονάδα Ιχνηλάτησης, τα Αεροδρόμια, τα Ιατρεία Δημόσιας Υγείας, τις ξενοδοχειακές μονάδες απομόνωσης, τα Κέντρα Εμβολιασμού και τόσα άλλα.

«Χρειάστηκε να δουλέψουν χωρίς καθόλου ώρες ξεκούρασης μακριά από τις οικογένειες τους, με μόνο σύμμαχο την ανιδιοτελή τους αγάπη για το λειτούργημα που υπηρετούν και με συντροφιά το φόβο του αγνώστου και ύπουλου εχθρού», υπογραμμίζει.

Όπως αναφέρει ο κ. Χατζηπαντέλα, η Νοσηλευτική Επιστήμη είναι η λύση για την αντιμετώπιση των αυξανόμενων αναγκών υγειονομικής περίθαλψης ανά το παγκόσμιο και η επένδυση στο νοσηλευτικό δυναμικό σημαίνει ότι μπορούμε να αποκαταστήσουμε, να μεταμορφώσουμε και να ενισχύσουμε τα συστήματα υγείας για να διασφαλίσουμε την ισότητα στην υγεία.

«Επενδύοντας στη Νοσηλευτική και σεβόμενοι τα δικαιώματα, μπορούμε να οικοδομήσουμε ένα ισχυρότερο, πιο ανθεκτικό, ικανό και ικανοποιημένο νοσηλευτικό δυναμικό για να ανταποκριθεί στις προκλήσεις που έχει μπροστά του», καταλήγει.

Ο.Σ.

Σχετικά Άρθρα