ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Υπ. Υγείας: Επιτάχυνση διαδικασιών για αναβάθμιση ΓΝ Πάφου

08 September 2023, 11:43

images

Στην επιτάχυνση των διαδικασιών από το Υπουργείο Υγείας, ώστε να αναβαθμιστεί το ΓΝ Πάφου, αναφέρθηκε η Υπουργός Υγείας Πόπη Κανάρη στο πλαίσιο της επίσκεψης της στο νοσηλευτήριο, σήμερα Παρασκευή.

Σε δηλώσεις της στους δημοσιογράφους η Υπουργός Υγείας είπε πως ο σκοπός της επίσκεψης της στο ΓΝ Πάφου είναι για να ακούσει τους υπεύθυνους των κλινικών για τα θέματα τα οποία αντιμετωπίζουν.

Τα ζητήματα, που απασχολούν το ΓΝ Πάφου, συνέχισε, τα είχε συζητήσει περί τα τέλη Μαρτίου όταν επισκέφτηκε το νοσηλευτήριο και όταν τέθηκαν ενώπιον της και ακολούθως τα έθεσε στον ΟΚΥπΥ.

Η κ. Κανάρη επεσήμανε πως υπάρχουν πολλά που μπορούν να γίνουν ακόμα, για αυτό πρόσθεσε «επανήλθα για να τα ακούσουμε ακόμη μια φορά και για να προωθηθούν όσο το δυνατόν πιο γρήγορα γιατί βλέπω πως οι ρυθμοί είναι κάπως αργοί και αυτό πρέπει να αλλάξει».  

Πρέπει, είπε, «να επιταχύνουμε διαδικασίες, έτσι ώστε το ΓΝ Πάφου να αναβαθμιστεί όπως του αξίζει».

Πρόσθεσε πως το ΓΝ Πάφου προσφέρει πάρα πολύ καλές υπηρεσίες, έχει άριστους ιατρούς και νοσηλευτές και αυτή η εικόνα πρέπει να δοθεί προς τα έξω.

Επεσήμανε, ωστόσο, πως «ταυτόχρονα πρέπει και στα διοικητικά, αλλά και στα θέματα διαχείρισης των κλινών, να δώσουν περισσότερη βοήθεια ως Υπουργείο Υγείας, συνεργαζόμενοι με τον ΟΚΥπΥ για να αλλάξουν κάποια θέματα έτσι που και στις διαδικασίες, αλλά και στην προώθηση πολιτικής από πλευράς του Υπουργείου Υγείας προς τον Οργανισμό του ΟΚΥπΥ, να γίνει πιο εποπτικός και πιο θεσμικός ο ρόλος μας».

Η κ. Κανάρη παραδέχτηκε πως τα Νοσοκομεία μας είχαν πολλά να αντιμετωπίσουν το καλοκαίρι λόγω και της αύξησης του τουριστικού ρεύματος στην Πάφο και στην Αμμόχωστο, αλλά και αλλού, με αποτέλεσμα να αυξηθεί και ο αριθμός των ασθενών.

Άρα, εξήγησε, «η διαχείριση πρέπει να είναι τέτοια το καλοκαίρι για να μπορεί να αντιμετωπίσει άμεσα αυτήν την αύξηση των ασθενών από το τουριστικό ρεύμα». Είπε ακόμη πως ο προγραμματισμός για το επόμενο καλοκαίρι, πρέπει να γίνει από τώρα, σημειώνοντας πως όλες αυτές οι προϋποθέσεις και οι διεργασίες πρέπει να προγραμματιστούν από τώρα.

Αναφερόμενη στο βασικότερο αίτημα του ΓΝ Πάφου η κ. Κανάρη σημείωσε πως χρειάζεται σίγουρα αναβάθμιση του Τμήματος Επειγόντων Περιστατικών του ΓΝ Πάφου και σωστή στελέχωση.

«Εκτιμώ πως προσπάθησε ο Οργανισμός Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας μέσα από τις διαδικασίες του να προσλάβει προσωπικό», αλλά, είπε η Υπουργός Υγείας, «δεν ήταν πλήρης επιτυχής η προσπάθεια».

Έγινε, τόνισε, μια προσπάθεια, θα έρθει προσωπικό, αλλά όχι στον αριθμό που θα επιθυμούσαν αφού κάποιοι, όπως είπε, εξ αυτών, που έδειξαν αρχικά ενδιαφέρον στο τέλος αποχώρησαν.

Έμειναν ορισμένοι, συμπλήρωσε η Υπουργός Υγείας, αλλά «δεν μας ικανοποιεί αυτός ο αριθμός και θα πρέπει να ξαναγίνει μια προσπάθεια».

Ακολούθως αναφέρθηκε και στο Χειρουργικό Τμήμα και σε άλλες Κλινικές  του ΓΝ Πάφου, οι οποίες θέλουν τόνωση, αναφέροντας πως το Υπουργείο Υγείας θα προσπαθήσει περισσότερο. 

Η Υπουργός Υγείας ανέφερε ακόμη πως το ΓΝ Πάφου προσφέρει τις υπηρεσίες του σε όλη την περιοχή, προσθέτοντας πως "είναι αρκετές οι κοινότητες και τα χωριά, που θέλουν στήριξη από αυτά τα Νοσοκομεία, άρα είναι η σειρά μας να δείξουμε αυτήν την στήριξη για να ανταποκριθούμε στις απαιτήσεις όλης της Πάφου».

Μονάδα Αιμοκάθαρσης

Αναφορικά με τη Μονάδα Αιμοκάθαρσης του ΓΝ Πάφου, ο Διευθυντής του νοσηλευτηρίου, Σπύρος Γεωργίου είπε πως χθες είχαν συνάντηση με εκπροσώπους των Δημοσίων Έργων οι οποίοι τους πληροφόρησαν πως το κτίριο της Μονάδας Αιμοκάθαρσης θα είναι έτοιμο για να δεχτεί ασθενείς περί τις αρχές Νοεμβρίου.

Νοσοκομείο Π. Χρυσοχούς

Σχετικά με την επίσκεψη της στο Νοσοκομείο Πόλης Χρυσοχούς είπε πως στην συνάντηση κλήθηκαν όλοι οι κοινοτάρχες της περιοχής  Η διαφορά αυτής της επίσκεψης στην Π. Χρυσοχούς από τη σημερινή στο ΓΝ Πάφου είναι, είπε, «ότι έχω καλέσει και τον ΟΚΥπΥ και τον ΟΑΥ να είναι παρόντες γιατί πρέπει να ακούσουν τον πόνο και τα προβλήματα των κοινοτήτων και ότι αυτές οι κοινότητες και αυτός ο κόσμος αυτών των περιοχών, δεν μπορούν να θεωρηθούν ως δεύτερης κατηγορίας ασθενείς».

Αυτά τα άτομα προσφέρουν στον Ασφαλιστικό Οργανισμό για αυτές τις υπηρεσίες, άρα αυτές οι υπηρεσίες πρέπει να είναι αλληλέγγυες με ισότητα και με ίση πρόσβαση σε όλο το φάσμα των υπηρεσιών Υγείας όπως άλλες πόλεις, η Λεμεσός και η Λευκωσία, συμπλήρωσε.

«Επειδή είναι απομακρυσμένες δεν πρέπει να τις ξεχνούμε», κατέληξε η κ. Κανάρη.

Σχετικά Άρθρα