ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Υπ. Υγείας: Επιβολή πέναλτι στα νοσηλευτήρια που «έδιωξαν» ασθενείς

29 Δεκεμβρίου 2022, 14:05

images

Επιβολή πέναλτι προς τα ιδιωτικά νοσηλευτήρια εντός ΓεΣΥ που παρέπεμψαν ασθενείς στα ΤΑΕΠ λόγω του ότι οι απαραίτητοι γιατροί που χρειάζονταν βρίσκονταν με άδεια αναπαύσεως, ζητά ο Υπουργός Υγείας από τον ΟΑΥ, καθώς ενδέχεται και η αναστολή άδειας λειτουργίας τους.

Σε δηλώσεις του κατά τη σημερινή επίσκεψη στο Γενικό Νοσοκομείο Αμμοχώστου, ο Υπουργός Υγείας Μιχάλης Χατζηπαντέλας, ανέφερε ότι από χθες στάλθηκε επιστολή στον ΟΑΥ στην οποία ενημερώνει για αυτά τα δύο περιστατικά από τα τρία περιστατικά.

«Θα σταλεί επιστολή σήμερα και για το τρίτο περιστατικό και αναμένω ο ΟΑΥ να δείξει την αυστηρότητα του. Υπάρχει πρόνοια στο νόμο που επιτρέπει στον ΟΑΥ να επιβάλει κάποια πέναλτι και αναμένω να ακούσω τα πέναλτι που θα επιβληθούν σε αυτά τα νοσηλευτήρια», πρόσθεσε.

Όπως δήλωσε, σε σύσκεψη που έγινε σήμερα με τις Ιατρικές Υπηρεσίες του Υπ. Υγείας, δόθηκαν εντολές από τους επιθεωρητές να επισκεφθούν και τα τρία νοσηλευτήρια και να σιγουρευτούν ότι οι γιατροί που πρέπει να είναι παρόντες βάση της άδειας λειτουργίας αυτών των νοσηλευτηρίων να είναι παρόντες και όχι με άδεια αναπαύσεως αυτές τις κρίσιμες ημέρες.

Ερωτηθείς για την αυξημένη προσέλευση ασθενών στα ΤΑΕΠ λόγω του ότι οι προσωπικοί τους γιατροί δεν ανταποκρίνονται, σχολίασε ότι και οι προσωπικοί γιατροί δυστυχώς δεν ανταποκρίνονται αλλά και δύο από αυτά τα νοσηλευτήρια τα οποία έχουν ΤΑΕΠ δεν ανταποκρίθηκαν, ενώ η περίπτωση στο τρίτο νοσηλευτήριο αφορά την ειδικότητα γαστρεντερολόγου, όπου και οι δύο γαστρεντερολόγοι αποφάσισαν να πάρουν άδεια αυτές τις ημέρες λέγοντας στους ασθενείς τους που χρειάζονται θεραπεία να πάνε στις πρώτες βοήθειες.

«Άρα ας μην πυροδοτούμε τα δημόσια νοσηλευτήρια και τα ΤΑΕΠ και ας σκεφτούμε όλοι μας γιατί αυτές τις μέρες υπάρχεις αρκετός κόσμος στα ΤΑΕΠ», υπέδειξε.

Σημείωσε ότι «δυστυχώς κάποιοι που έπρεπε να κάνουν τη  δουλειά τους, όπως αυτά τα νοσηλευτήρια που είναι ενταγμένα στο ΓεΣΥ, αποφάσισαν κάποιοι να πάνε με άδεια. Είναι ένα θέμα που δεν θα το ανεχτούμε, θα γίνουν έλεγχοι από το Υπουργείο Υγείας μέχρι και την τελευταία ημέρα και αν κάποιοι από αυτά τα νοσηλευτήρια δεν τηρούν τις πρόνοιες της νομοθεσίας δεν θα διστάσουμε να τους αναστείλουμε και την άδεια λειτουργίας τους».

«Δεν παίζουμε με τα θέματα υγείας των ασθενών, δεν αποφασίζουμε να κλείνουμε τμήματα επειδή είναι γιορτές», υπογράμμισε, συμπληρώνοντας ότι τα νοσηλευτήρια πρέπει να είναι 24 ώρες διαθέσιμα για τους ασθενείς, αυτός είναι ο ρόλος τους, και όχι να νοσηλεύουν μόνο περιστατικά που είναι κερδοφόρα.

«Άρα, θέλω να δώσω ένα μήνυμα σε αυτά τα νοσηλευτήρια εάν οι γιατροί τους είναι με άδεια να ανακαλέσουν τις άδειες τους και εάν βρεθεί ότι κάποιοι γιατροί είναι με άδεια, δεν θα διστάσουμε να ανακαλέσουμε την άδεια λειτουργίας αυτών των νοσηλευτηρίων», σημείωσε.

Συνεργασία με άλλες χώρες για ελλείψεις αντιβιοτικών

Όσον αφορά τις ελλείψεις αντιβιοτικών, ο κ. Χατζηπαντέλας σχολίασε ότι υπάρχουν ελλείψεις αντιβιοτικών ανά το παγκόσμιο όχι μόνο στη χώρα μας, «αλλά είμαστε πάντοτε σε στενή επικοινωνία με τους λειτουργούς του Υπ. Υγείας και μερικές φορές γίνονται προσωπικές παρεμβάσεις δικές μου ή λειτουργών σε άλλες χώρες μέσω της προεδρίας που έχουμε σε άλλες χώρες ή μέσω υπουργών από άλλες χώρες».

Όπως ανέφερε, θα ζητήσει από τους λειτουργούς του Υπ. Υγείας να αναφέρουν αν υπάρχουν οποιεσδήποτε ελλείψεις, προσθέτοντας ότι «αν υπάρχουν δεν θα διστάσω να επικοινωνήσω με τον ομόλογο μου στο Ισραήλ που άλλες φορές ήταν θετικός και μας βοήθησε όπως και με ομόλογους μου από άλλες χώρες που έχουμε εξαιρετικές σχέσεις».

Για το γεγονός ότι η Κίνα άνοιξε τα σύνορα της, είναι ένα θέμα που απασχολεί το Υπ. Υγείας, είπε, καθώς αρκετοί άνθρωποι θα ταξιδέψουν σε όλο τον κόσμο.

«Είναι ένα θέμα που από χθες που λήφθηκε η απόφαση μας προβληματίζει αρκετά στο Υπ. Υγείας. Θεωρούσαμε ότι τις συγκεκριμένες μέρες όσον αφορά τον κορωνοϊό θα είχαμε λίγη ησυχία και θα επικεντρωνόμασταν στα νοσηλευτήρια και στις λοιμώξεις, αλλά όπως φαίνεται πρέπει να δούμε και αυτό το θέμα με τον κορωνοϊό», είπε.

Κλείνοντας ο κ. Χατζηπαντέλας δήλωσε ότι για να μην πανικοβάλλεται ο κόσμος, «πρέπει τις επόμενες δύο – τρεις ημέρες να δούμε όλα τα δεδομένα, να τα αναλύσουμε ώστε να δοθεί η ευκαιρία στους επιστήμονες να τοποθετηθούν στην συνάντηση που θα γίνει στις 2 Ιανουαρίου 2023».

 Της Ουρανίας Στυλιανού

Σχετικά Άρθρα