ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Υπ. Υγείας: Ανάγκη πρόσβασης μικρών κρατών μελών σε φάρμακα

07 Δεκεμβρίου 2021, 19:40

images

Την ανάγκη βελτίωσης της προσβασιμότητας και της διαθεσιμότητας των ιατροτεχνολογικών προϊόντων για όλα τα κράτη μέλη, τόνισε ο Υπουργός Υγείας Μιχάλης Χατζηπαντέλα κατά τη διάρκεια συζήτησης για την Ευρωπαϊκή Ένωση Υγείας στο Συμβούλιο Απασχόλησης, Κοινωνικής Πολιτικής, Υγείας και Καταναλωτών (EPSCO) με σύνθεση Υπουργών Υγείας στις Βρυξέλλες.

Μιλώντας κατά τη διάρκεια συζήτησης για δράσεις που θα συνδράμουν στην ενίσχυση της Ευρωπαϊκής Ένωσης Υγείας, ο κ. Χατζηπαντέλα επεσήμανε ότι μικρά κράτη-μέλη όπως η Κύπρος έχουν πραγματική δυσκολία στην εξασφάλιση καινοτόμων φαρμάκων και πως συχνά υποχρεώνονται να τα αγοράζουν σε πολύ υψηλότερη τιμή.

Ο κ. Χατζηπαντέλα κάλεσε την Επιτροπή να αναλάβει πρωτοβουλίες προς αυτή την κατεύθυνση, αξιοποιώντας επικείμενες δράσεις για την εφαρμογή της φαρμακευτικής στρατηγικής αλλά και την εμπειρία που αποκόμισε από τη διαχείριση της πανδημίας.

Όσον αφορά την πορεία της πανδημίας, οι Υπουργοί αντάλλαξαν απόψεις για τον συντονισμό των μέτρων υπό το φως της εμφάνισης της παραλλαγής Όμικρον. Ο κ. Χατζηπαντέλα τόνισε με τη σειρά του την ανάγκη υιοθέτησης κοινής προσέγγισης σε επίπεδο ΕΕ όσον αφορά τους ταξιδιωτικούς περιορισμούς αλλά και σε σχέση με τα μέτρα που μπορούν να ληφθούν για περιορισμό της αύξησης των κρουσμάτων.

Ο κ. Χατζηπαντέλα ενημέρωσε επίσης τους ομολόγους του για την απόφαση του Υπουργείου Υγείας για έναρξη των εμβολιασμών παιδιών 5-11 ετών μόλις τα παιδιατρικά εμβόλια διατεθούν στα κράτη μέλη.

Αναφέρθηκε ακόμα στις νέες θεραπείες κατά της COVID19, σημειώνοντας ότι η Κύπρος έχει ήδη δηλώσει συμμετοχή για εξασφάλιση των θεραπειών μέσω των κοινών προμηθειών που εξασφάλισε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εκ μέρους των κρατών μελών.

Την συνάντηση των Υπουργών Υγείας απασχόλησαν και οι εξελίξεις σε σχέση με τη σύσταση της υπηρεσίας αντιμετώπισης εκτάκτων υγειονομικών καταστάσεων HERA. Οι Υπουργοί Υγείας αντάλλαξαν απόψεις αναφορικά με την πρόταση κανονισμού σχετικά με τη θέσπιση πλαισίου μέτρων για τη διασφάλιση της προμήθειας αναγκαίων ιατρικών αντιμέτρων για αντιμετώπιση κρίσεων στην υγεία σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Σε αυτό το πλαίσιο, οι Υπουργοί Υγείας συμφώνησαν στην ισότιμη πρόσβαση όλων των κρατών μελών σε φάρμακα και ιατροτεχνολογικά προϊόντα, όπως έγινε και με τα εμβόλια κατά της πανδημίας του κορωνοϊού.

Στο γεύμα εργασίας, οι υπουργοί αντάλλαξαν απόψεις σχετικά με την απόφαση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) για συνομολόγηση ενός Διεθνούς Διαπραγματευτικού Εργαλείου για την ενίσχυση της ετοιμότητας και ανταπόκρισης έναντι πανδημιών.

Σε ό,τι αφορά στην παγκόσμια μελλοντική ετοιμότητα και ανταπόκριση, ο κ. Χατζηπαντέλα αναφέρθηκε ιδιαίτερα στην ανάγκη όπως η ΕΕ εστιάσει την προσοχή της στην καταπολέμηση και των χρόνιων ασθενειών μέσω συνεργασίας με παγκόσμιους εταίρους, έτσι ώστε να αντιμετωπιστούν οι καθοριστικοί προδιαθεσικοί παράγοντες που τις προκαλούν.

Όπως σημειώνεται, ο κ. Χατζηπαντέλα είχε στο περιθώριο των εργασιών του Συμβουλίου είχε συνάντηση με την Επίτροπο Κυριακίδου και τον Έλληνα ομόλογο του, Θάνο Πλεύρη.

Ο κ. Χατζηπαντέλα αναχωρεί την Τετάρτη για τη Μαδρίτη όπου θα συμμετάσχει στην επίσημη επίσκεψη του Προέδρου Αναστασιάδη στη χώρα. Στο πλαίσιο της επίσκεψης, ο Υπουργός Υγείας θα πραγματοποιήσει συνάντηση και με την Ισπανίδα ομόλογό του.

Σχετικά Άρθρα