ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Υπ. Υγείας: Αδιαμφισβήτητη η ανάγκη ενίσχυσης υπηρεσιών ψυχικής υγείας

10 Οκτωβρίου 2022, 17:03

images

Ένας στους οκτώ πολίτες ανά το παγκόσμιο, πριν από την πανδημία, ζούσε με κάποιου είδους ψυχική διαταραχή, δήλωσε τη Δευτέρα ο Υπουργός Υγείας, Μιχάλης Χατζηπαντέλα, ο οποίος συμπλήρωσε ότι ξεκάθαρα διαφαίνεται ότι οι υπηρεσίες αξιολόγησης και θεραπευτικής στήριξης πολιτών με ψυχικές διαταραχές έχουν επιβαρυνθεί σημαντικά, με αποτέλεσμα να έχει μεγαλώσει το χάσμα μεταξύ της προσφοράς γενικότερων υπηρεσιών υγείας και υπηρεσιών ψυχικής υγείας.

Σε χαιρετισμό του στην Ημερίδα Ψυχικής Υγείας, που διοργάνωσε το Πολιτιστικό Κέντρο του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ψυχικής Υγείας, ο κ. Χατζηπαντέλα είπε ότι «σε μία εποχή, κατά την οποία η πανδημία του COVID 19 εξακολουθεί να διατηρεί την παρουσία της στις ζωές όλων, επηρεάζοντας τις σε σημαντικό βαθμό, η Παγκόσμια Ημέρα Ψυχικής Υγείας αποτελεί την ιδανική αφορμή για αναζωπύρωση των συλλογικών προσπαθειών όλων  ως προς την ευαισθητοποίηση του κοινού σε θέματα βελτίωσης, διατήρησης και προστασίας της ψυχικής υγείας».

Όπως είπε ο αρμόδιος Υπουργός «σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, ακόμα και πριν από την πανδημία, ένας στους οκτώ συμπολίτες μας, ανά το παγκόσμιο, ζούσε με κάποιου είδους ψυχική διαταραχή», για να προσθέσει πως «παρά το γεγονός αυτό, κατά την εξάπλωση της πανδημίας τα κράτη παγκοσμίως, σε μία προσπάθεια να ανταποκριθούν άμεσα, εστίασαν στην αντιμετώπιση του κορωνοϊού, συρρικνώνοντας  τις διαθέσιμες προσφερόμενες υπηρεσίες, τις δράσεις και τις εκστρατείες ευαισθητοποίησης που σχετίζονταν με την ψυχική υγεία».

«Τα υπάρχοντα δεδομένα», πρόσθεσε, «καταδεικνύουν ότι εξαιτίας της πανδημίας και των συνεπειών της σε διάφορα επίπεδα, ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού βιώνει έντονο στρες, το οποίο επηρεάζει σε σημαντικό βαθμό την καθημερινότητά του. Επιπλέον, αξιοσημείωτη είναι και η αύξηση των αγχωδών και καταθλιπτικών διαταραχών».

Σύμφωνα με τον Μιχάλη Χατζηπαντέλα «η παγκόσμια αστάθεια, η αβεβαιότητα, τα οικονομικά προβλήματα και οι βίαιες συγκρούσεις που παρατηρούνται κατά τον τελευταίο χρόνο, οι οποίες επηρεάζουν εκατομμύρια ανθρώπους, καταδεικνύουν ότι η ανάγκη για ενίσχυση των υπηρεσιών ψυχικής υγείας είναι αδιαμφισβήτητη», για να προσθέσει πως «η ανάγκη για καθολική, εύκολη και άμεση πρόσβαση σε ποιοτικές υπηρεσίες ψυχικής υγείας, οφείλει να αποτελεί προτεραιότητα για όλα τα κράτη».

Επιπλέον, είπε πως «η έγκαιρη πρόσβαση, που θα επιφέρει και έγκαιρη παρέμβαση στην κοινότητα, θα αποβεί σωτήρια για εκατομμύρια περιστατικά».

Ο Υπουργός Υγείας ανέφερε ακόμα ότι πως «η σημερινή ημέρα είναι η ιδανική ευκαιρία για να μεταφέρουμε στην κοινή γνώμη ότι από κοινού θα ενισχύσουμε τις προσπάθειές μας, ώστε στην χώρα μας, όλοι οι πολίτες να είναι σε θέση να χρησιμοποιούν ισότιμα τις προσφερόμενες υπηρεσίες ψυχικής υγείας», ενώ τόνισε πως «οφείλουμε να εργαστούμε συλλογικά, ώστε να καταπολεμήσουμε το στίγμα και τις διακρίσεις από τις οποίες υποφέρουν τα άτομα που χρησιμοποιούν υπηρεσίες ψυχικής υγείας».

Επίσης, υπογράμμισε ότι χρειάζεται συνεργασία , ώστε να ενισχυθούν οι δράσεις και οι δυνατότητες ένταξης τους και να ευαισθητοποιηθεί η κοινή γνώμη στον μέγιστο δυνατό βαθμό.

Σχετικά Άρθρα