ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Υπ. Υγείας: 31 συμβάσεις για επιδότηση ιατρικού εξοπλισμού νοσηλευτηρίων

04 Μαρτίου 2024, 06:00

images

Σε 31 συμβάσεις για την επιδότηση ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού νοσηλευτηρίων, προχώρησαν μέχρι σήμερα οι Ιατρικές Υπηρεσίες και Υπηρεσίες Δημόσιας Υγείας του Υπουργείου Υγείας.

Συγκεκριμένα, οι συμβάσεις αφορούν 20 ιδιωτικά νοσηλευτήρια αφού το κάθε ένα έχει δικαίωμα για μέχρι τρεις  διαφορετικές επενδυτικές προτάσεις. Μέχρι τώρα έχουν δοθεί γύρω στις €700 χιλ. σε εφτά νοσηλευτήρια και εκκρεμεί η αξιολόγηση για τα υπόλοιπα.

Η επιδότηση περιλαμβάνει την αγορά νέου ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού, και συγκεκριμένα στην αγορά υψηλής ή ψηφιακής τεχνολογίας για την αντικατάσταση υφιστάμενου εξοπλισμού ή για την κάλυψη πρόσθετων αναγκών.

Ο εξοπλισμός αναβαθμίζει ποιότητα υπηρεσιών

Μιλώντας στο YgeiaWatch, η Διευθύντρια των Ιατρικών Υπηρεσιών και Υπηρεσιών Δημόσιας Υγείας, Δρ Ελισάβετ Κωνσταντίνου, ανέφερε ότι ο σύγχρονος εξοπλισμός με σύγχρονες προδιαγραφές, αναβαθμίζει την ποιότητα των υπηρεσιών υγείας και ταυτόχρονα  διευκολύνει και την ιατρική διάγνωση.

«Λόγω ΓεΣΥ και επειδή οι ανάγκες στον τομέα της υγείας είναι αυξημένες, προχωρήσαμε στο να ενισχύσουμε τα νοσηλευτήρια με σκοπό την αναβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών προς τους δικαιούχους», πρόσθεσε.

Το συνολικό ποσό που θα διατεθεί για τις ανάγκες του συγκεκριμένου σχεδίου, το οποίο χρηματοδοτείται από το κεντρικό εργαλείο του NextGenerationEU, του Μηχανισμού Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (ΜΑΑ) της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ανέρχεται στα €5 εκατ.

Σύμφωνα με την Δρ. Κωνσταντίνου, εντός Μάρτιου οι Ιατρικές Υπηρεσίες θα προχωρήσουν σε νέα προκήρυξη του σχεδίου αφού μέρος του ποσού έχει παραμείνει αδιάθετο.

Δικαίωμα υποβολής αίτησης έχουν υφιστάμενα ή και νέα νοσηλευτήρια και είναι αδειούχα σύμφωνα με τους Περί Ιδιωτικών Νοσηλευτηρίων (Έλεγχος Ίδρυσης και Λειτουργίας) Νόμους του 2001 έως 2022, όπως αυτοί εκάστοτε τροποποιούνται από την ημέρα προκήρυξης του σχεδίου και μετά.

Σημειώνεται ότι το σχέδιο επιδότησης ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού, αφορά τα ιδιωτικά νοσηλευτήρια αφού ο ΟΚΥπΥ έχει πάρει κατευθείαν χορηγίες από το ταμείο ανάκαμψης και ανθεκτικότητας για τις αναπτύξεις των δημόσιων νοσηλευτηρίων.

Πριν από την έγκριση, γίνεται επιτόπιος έλεγχος αλλά και μετά για να επιβεβαιωθεί ότι ο νέος εξοπλισμός τοποθετήθηκε.

51 αιτήσεις για διαπίστευση

Σε ότι αφορά το Σχέδιο Παροχής Κυβερνητικών Χορηγιών σε Ιδιωτικά και Δημόσια Νοσηλευτήρια με σκοπό τη Διαπίστευση (accreditation), το Υπουργείο έχει εγκρίνει 51 αιτήσεις.

Όπως δήλωσε στο YgeiaWatch, η Επιθεωρήτρια Κλινικών Εργαστήριων και Ιδρυμάτων Ιστών και Κυττάρων, Ιουλιέτα Λιάτσου «τον Ιούλιο του 2023 έγινε η πρώτη πρόσκληση για υποβολή των αιτήσεων και το Νοέμβριο 2023 έγινε η δεύτερη πρόσκληση, με αποτέλεσμα να εγκριθούν για χορηγία συνολικά 51 νοσηλευτήρια τα οποία έχουν ξεκινήσει τη διαδικασία για τη διαπίστευσή τους».

Σημειώνεται ότι η διαπίστευση πραγματοποιείται από αναγνωρισμένους οργανισμούς διαπίστευσης και στη βάση διεθνώς αναγνωρισμένων προτύπων.

«Η διαπίστευση είναι ένα εργαλείο μέσα από το οποίο διασφαλίζεται η καταγραφή και η τυποποίηση όλων των διαδικασιών που εφαρμόζονται σε ένα νοσηλευτήριο», πρόσθεσε η Δρ. Κωνσταντίνου.

Η χορηγία που παρέχεται μέσω της διαπίστευσης, σύμφωνα με το Υπουργείο Υγείας, θα συμβάλει στην ενδυνάμωση της ανταγωνιστικότητας των νοσηλευτηρίων μέσω της βελτίωσης της ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας σε συνάφεια και με τους στόχους και επιδιώξεις του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.

Το ποσό που προβλέπεται να δοθεί είναι €2,5 εκατ.

Η χορηγία περιλαμβάνει μέρος των  εξόδων (50%) για συμβουλευτικές υπηρεσίες που θα χρησιμοποιηθούν από τα νοσηλευτήρια με σκοπό τη διαπίστευσή τους, καθώς και μέρος των τελών (70%) που θα καταβάλλουν στον Οργανισμό Διαπίστευσης.

Της Μόνικας Μακρυγιάννη

Σχετικά Άρθρα