ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Υπ. Υγείας: 170 χιλ. εμβόλια για τη γρίπη

27 September 2022, 10:33

images

Εντός του πρώτου δεκαήμερου του Οκτωβρίου 2022 αναμένεται να ξεκινήσει ο εμβολιασμός κατά της εποχικής γρίπης από προσωπικούς γιατρούς, ανακοίνωσε το Υπουργείο Υγείας, καθώς αναμένεται να παραληφθούν στις 28 Σεπτεμβρίου 170 χιλ. εμβόλια.

Σύμφωνα με το Υπουργείο Υγείας, ο αποτελεσματικότερος τρόπος πρόληψης είναι ο εμβολιασμός με το αντιγριπικό εμβόλιο, το οποίο, όταν χορηγηθεί σωστά και έγκαιρα, προφυλάσσει από τη μετάδοση του ιού της γρίπης, συμβάλλοντας στην προστασία από τις σοβαρές επιπλοκές της γρίπης.

Φέτος, όπως και πέρυσι, τονίζεται, θα πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη σημασία στην κάλυψη του πληθυσμού με το εμβόλιο της γρίπης, έχοντας δεδομένο το γεγονός ότι τα συμπτώματά της συμπίπτουν με αυτά του κορωνοϊού (COVID-19).

Ως εκ τούτου, καλούνται όλα τα άτομα που ανήκουν στις ομάδες υψηλού κινδύνου, ή εποπτεύουν άτομα, όπως επικοινωνήσουν έγκαιρα με τους Προσωπικούς Ιατρούς τους ώστε να εξασφαλιστεί η ομαλή διαδικασία του εμβολιασμού τους.

Ο αντιγριπικός εμβολιασμός συστήνεται στις πιο κάτω ευάλωτες ομάδες και ομάδες αυξημένου κινδύνου και παρέχεται δωρεάν σε:

1.            Άτομα ηλικίας 65 χρονών και άνω,

2.            Παιδιά άνω των 6 μηνών μέχρι 15 ετών συμπεριλαμβανομένων,

3.            Άτομα άνω των 15 ετών που παρουσιάζουν έναν ή/και περισσότερους από τους πιο κάτω επιβαρυντικούς παράγοντες: 

3.1.        Άσθμα ή άλλες χρόνιες πνευμονοπάθειες ,

3.2.        Καρδιακή νόσο  με σοβαρές αιμοδυναμικές διαταραχές, 

3.3.        Ανοσοκαταστολή (κληρονομική ή επίκτητη εξαιτίας νοσήματος ή ανοσοκατασταλτικής/ ανοσοτροποποιητικής θεραπείας),

3.4.        Μεταμόσχευση οργάνων, 

3.5.        Δρεπανοκυτταρική νόσο (και άλλες σοβαρές αιμοσφαιρινοπάθειες),

3.6.        Σακχαρώδη διαβήτη ή άλλο χρόνιο μεταβολικό νόσημα, 

3.7.        Νοσογόνος Παχυσαρκία (μεταβολικό σύνδρομο) με δείκτη Μάζας Σώματος (ΒΜΙ)>40 kg/m2,

3.8.        Χρόνια νεφροπάθεια και ηπατοπάθεια,

3.9.        Νευρομυϊκά ή Νευρολογικά νοσήματα .

4.            Έγκυοι ανεξαρτήτως ηλικίας κύησης, λεχωίδες, θηλάζουσες,  

5.            Παιδιά και ενήλικες που λαμβάνουν ασπιρίνη μακροχρόνια (π.χ. νόσος Kawasaki, ρευματοειδής αρθρίτιδα και άλλα), για τον πιθανό κίνδυνο εμφάνισης συνδρόμου Reye μετά από γρίπη,

Ακόμη, για προληπτικούς λόγους συστήνεται όπως εμβολιαστούν:

A.           Άτομα που βρίσκονται σε στενή επαφή με παιδιά ηλικίας κάτω των 6 μηνών ή φροντίζουν άτομα που ανήκουν στις ομάδες υψηλού κινδύνου,

B.           Εργαζόμενοι σε χώρους παροχής υπηρεσιών υγείας (ιατρονοσηλευτικό και άλλο προσωπικό) και σε κέντρα διαμονής προσφύγων/ μεταναστών,

C.           Κλειστοί πληθυσμοί (προσωπικό και εσωτερικοί σπουδαστές σχολείων, στρατιωτικών και αστυνομικών σχολών, τρόφιμοι και προσωπικό ιδρυμάτων, νεοσύλλεκτων στις ένοπλες δυνάμεις, κ.ά.). Στρατεύσιμοι στα κέντρα κατάταξης και ειδικά όσοι κατατάσσονται κατά τους χειμερινούς μήνες,

D.           Κτηνίατροι καθώς και επαγγελματίες στο χώρο της ζωικής παραγωγής και ειδικά: 

D.1.        Πτηνοτρόφοι,

D.2.        Χοιροτρόφοι,

D.3.        Εκτροφείς,

D.4.        Σφαγείς και,

D.5.        Γενικότερα, άτομα που έρχονται σε συστηματική επαφή με πουλερικά.

Επιπρόσθετα, θα πραγματοποιείται εμβολιασμός για την εποχιακή γρίπη σε μη δικαιούχους του ΓΕΣΥ σε όλες τις επαρχίες, κατόπιν διευθέτησης ραντεβού, όπως αναφέρονται στους πιο κάτω πίνακες:


Για την προστασία του κοινού από την γρίπη και κατά επέκταση τη μείωση της διασποράς του ιού, το Υπ. Υγείας συστήνει τα πιο κάτω μέτρα:

•             Προσπαθήστε να αποφύγετε στενή επαφή με άτομα που εμφανίζουν συμπτώματα γρίπης.

•             Εάν έχετε συμπτώματα γρίπης, παραμείνετε στο σπίτι για τουλάχιστον 24 ώρες μετά από την υποχώρηση του πυρετού.

•             Όσο διαρκούν τα συμπτώματα, περιορίστε τις επαφές σας με άλλα άτομα ώστε να μη μεταδώσετε σε αυτούς τον ιό της γρίπης.

•             Καλύψτε το στόμα και τη μύτη σας με χαρτομάντιλο όταν βήχετε ή φταρνίζεστε. Πετάξτε το χαρτομάντιλο μετά τη χρήση του.

•             Πλένετε τα χέρια σας συχνά με σαπούνι και νερό ή χρησιμοποιήστε αλκοολούχο αντισηπτικό διάλυμα.

•             Προσπαθήστε να μην αγγίζετε τα μάτια, τη μύτη και το στόμα σας, αφού αυτές είναι πύλες εισόδου του ιού στον οργανισμό.

•             Καθαρίστε και απολυμάνετε καλά τις επιφάνειες και τα αντικείμενα που μπορεί να έχουν επιμολυνθεί από μικροοργανισμούς, όπως ο ιός της γρίπης.

•             Φροντίζετε για τον καλό αερισμό των χώρων όπου διαμένετε.

•             Αποφεύγετε κλειστούς και πολυσύχναστους χώρους

Επίσης, σε περίπτωση εκδήλωσης συμπτωμάτων όπως: δύσπνοια, σύγχυση, επιδείνωση προ υπάρχουσας κατάστασης (πχ. Άσθμα), αδυναμία κατάποσης υγρών, συστήνεται να συμβουλευτείτε άμεσα τον προσωπικό ιατρό σας.

Επισημαίνεται ότι μέσω των συστημάτων φαρμακοεπαγρύπνησης που λειτουργούν διεθνώς, δεν έχουν καταγραφεί σοβαρές συστηματικές παρενέργειες του αντιγριπικού εμβολίου το οποίο θεωρείται ασφαλές και αποτελεσματικό.

Τι είναι η εποχική γρίπη

Όπως αναφέρει το Υπ. Υγείας, η γρίπη είναι μια οξεία ιογενής λοίμωξη του αναπνευστικού που οφείλεται στον ιό Influenza (Ινφλουέντζα). Ο ιός βρίσκεται, συνήθως, στα σωματίδια που εκκρίνονται από την αναπνευστική οδό των μολυσμένων ατόμων. Επομένως, μεταδίδεται κυρίως αερογενώς μέσω του βήχα και του φτερνίσματος από άνθρωπο σε άνθρωπο ή/και με μολυσμένα χέρια και επιφάνειες.

Εμφανίζεται κάθε χρόνο τόσο στο Βόρειο όσο και στο Νότιο ημισφαίριο κατά τη διάρκεια των χειμερινών μηνών, και η συχνότητα εμφάνισής της είναι περίπου 10% στους ενήλικες και 30-40% στα παιδιά. Λόγω της ταχείας μετάδοσής της, η γρίπη εξαπλώνεται υπό μορφή κύματος στον πληθυσμό και η διάρκεια της παρουσίας της κυμαίνεται μεταξύ 6-8 εβδομάδων. Στην Κύπρο, με βάση τα στοιχεία παρακολούθησης του νοσήματος, η δραστηριότητα της εποχικής γρίπης συνήθως αρχίζει Ιανουάριο, κορυφώνεται Φεβρουάριο και υποχωρεί τέλος Μαρτίου.

Ποια είναι τα κύρια συμπτώματα

Σημειώνεται ότι τα συμπτώματα ξεκινούν με πονοκέφαλο και αίσθημα καταβολής και ακολουθούνται από ψηλό πυρετό, ρίγος, βήχα και συμπτώματα από το ανώτερο αναπνευστικό σύστημα, που μπορεί να διαρκέσουν μέχρι και δέκα μέρες. Η  γρίπη μπορεί να προκαλέσει από ήπια έως πολύ σοβαρή νόσο.

Εντούτοις, οι περισσότεροι υγιείς άνθρωποι ξεπερνούν τη γρίπη χωρίς να παρουσιάσουν επιπλοκές, ορισμένοι όμως, όπως άτομα που ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου (χρόνια καρδιολογικά, αναπνευστικά προβλήματα, ανοσοκαταστολή), διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο για σοβαρές επιπλοκές, οι οποίες μπορούν να εμφανιστούν και σ’ ένα μικρό ποσοστό υγιών ατόμων.

Σχετικά Άρθρα