ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Υπ. Υγείας: €10 χιλ. στον Σύνδεσμο Ατόμων με Πολλαπλή Σκλήρυνση

10 Ιουνίου 2022, 14:00

images

Κρατική ενίσχυση €10.000 παραχώρησε κατ’ εξαίρεση το Υπουργείο Υγείας στον Σύνδεσμο Ατόμων με Πολλαπλή Σκλήρυνση Λάρνακας, μετά από αίτηση του Συνδέσμου για τα προγράμματα που παρέχει στο πλαίσιο του Σχεδίου Κρατικών Ενισχύσεων Ήσσονος Σημασίας του Υπουργείου Υγείας, για την παροχή Υπηρεσιών Γενικού Οικονομικού Συμφέροντος (ΥΓΟΣ).

Συγκεκριμένα, ο Σύνδεσμος Ατόμων με Πολλαπλή Σκλήρυνση Λάρνακας αιτήθηκε όπως τους παραχωρηθεί κρατική ενίσχυση ύψους €37.583.

Το Υπουργείο Υγείας, διευκρίνισε ότι μπορεί να δοθεί κρατική χορηγία σε πρόγραμμα Φορέα ο οποίος δεν τηρεί αναξιοποίητες καταθέσεις, όπως ορίζονται σε καθαρά μετρητά που να ξεπερνούν το 40% των πραγματοποιηθεισών δαπανών του προηγούμενου έτους, για όλα τα προγράμματά του που έτυχαν επιχορήγησης στο πλαίσιο του Σχεδίου Κρατικών Ενισχύσεων. 

Όπως αναφέρει το Υπουργείο Υγείας, «σε περίπτωση που οι αναξιοποίητες καταθέσεις, σαν ποσοστό των πραγματοποιηθεισών δαπανών του προηγούμενου έτους, ξεπερνούν το όριο του πιο πάνω κριτηρίου, τότε η αίτηση απορρίπτεται».

Ακόμη, σε περίπτωση που οι αναξιοποίητες καταθέσεις δεν ξεπερνούν το 40% των πραγματοποιηθεισών δαπανών του προηγούμενου έτους, τότε το ύψος της χορηγίας που θα λάμβανε ο Φορέας, σε περίπτωση μη ύπαρξης αναξιοποίητων καταθέσεων, δύναται να μειώνεται στη βάση μετρήσιμων κριτηρίων, αφού ληφθούν υπόψη όλες οι ιδιαιτερότητες του Φορέα. 

Επισημαίνεται ότι ο Φορέας δικαιούται να έχει επαρκές αποθεματικό για σκοπούς αγοράς/ανέγερσης/επέκτασης κτιρίων για στέγαση προγραμμάτων τα οποία θεωρούνται αναγκαία από το Γενικό Διευθυντή του Υπουργείου Υγείας ή για οποιονδήποτε άλλο λόγο ο οποίος κρίνεται δικαιολογημένος από τον Υπουργό Υγείας και να εγκριθεί για την παροχή κρατικής ενίσχυσης, όπως η αναγνώριση της προσφοράς του Φορέα.

Ακολούθως, κατόπιν εξέτασης των ελεγμένων οικονομικών καταστάσεων του Συνδέσμου, διαφάνηκε ότι ο Σύνδεσμος διατηρούσε αναξιοποίητες καταθέσεις που ανέρχονται στις €47.658, ποσοστό πέραν του 40%.  Παρόλα αυτά, ο Υπουργός Υγείας ενέκρινε την κατ’ εξαίρεση παραχώρηση κρατικής ενίσχυσης ύψους €10.000.

Σημειώνεται ότι όταν προκηρυχθεί το Σχέδιο Κρατικών Ενισχύσεων Ήσσονος Σημασίας του Υπουργείου Υγείας για την παροχή Υπηρεσιών Γενικού Οικονομικού Συμφέροντος (ΥΓΟΣ) για το έτος 2022, ο Σύνδεσμος μπορεί να υποβάλει αίτηση, η οποία θα εξεταστεί με βάση τα τροποποιημένα κριτήρια του Σχεδίου.

Αξίζει να αναφερθεί ότι το Υπουργείο Υγείας με βάση πρόταση που υπέβαλε στις 26/05/22 στο Υπουργικό Συμβούλιο, έχει τροποποιήσει το ποσοστό του 40% των αναξιοποίητων καταθέσεων στο 60%ώστε να δίδεται η ευχέρεια στους Φορείς να διαθέτουν επαρκείς πιστώσεις για κάλυψη των δαπανών του παρόντος έτους για τα λειτουργικά τους έξοδα.

 Ο.Σ.

Σχετικά Άρθρα