ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Υπ. Δικαιοσύνης: Ψηλά στην ατζέντα τα ζητήματα έμφυλης ισότητας

01 Δεκεμβρίου 2023, 20:45

images

Τα ζητήματα της έμφυλης ισότητας βρίσκονται ψηλά στην ατζέντα του Προέδρου της Δημοκρατίας, Νίκου Χριστοδουλίδη, διαβεβαίωσε σήμερα η Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Ταξης Άννα Κουκκίδη-Προκοπίου, επισημαίνοντας ότι στο πλαίσιο αυτό το Υπουργείο Δικαιοσύνης εργάζεται συστηματικά και συντονισμένα, σε συνεργασία με όλα τα συναρμόδια Υπουργεία, κρατικούς αξιωματούχους και φορείς για την καλλιέργεια κουλτούρας ισότητας και σεβασμού στα ανθρώπινα δικαιώματα ανδρών και γυναικών.

Σε χαιρετισμό της στην εκδήλωση που διοργάνωσε η Παγκύπρια Κίνηση Ίσα Δικαιώματα-Ίσες Ευθύνες για τον εορτασμό των 45 χρόνων από την ίδρυσή της στην αίθουσα εκδηλώσεων του ΓΣΠ, η κ. Κουκκίδη-Προκοπίου σημείωσε ότι για την πραγμάτωση της ισότητας χρειάζεται να επιτευχθούν βαθιές και ουσιαστικές τομές, οι οποίες θα επιτρέψουν την εξάλειψη εμπεδωμένων κοινωνικών στερεοτύπων και αντιλήψεων που διαιωνίζουν τις άνισες εξουσιαστικές σχέσεις μεταξύ ανδρών και γυναικών.

«Χρειάζεται να αποδομήσουμε πατριαρχικές δομές και μηχανισμούς, προκειμένου να φτάσουμε κοντά σε όλες τις γυναίκες που βιώνουν καθημερινά πολλαπλές ανισότητες και διακρίσεις και όχι σπάνια ζουν σε συνθήκες φτώχειας, κακοποίησης, αποστέρησης και παραβίασης των δικαιωμάτων τους», τόνισε η Υπουργός.

Η Υπουργός Δικαιοσύνης συνέχισε λέγοντας πως, χάρη και στην πολύτιμη συμβολή και συνεισφορά της Παγκύπριας Κίνησης Ίσα Δικαιώματα-Ίσες Ευθύνες, τις τελευταίες δεκαετίες ψηφίστηκαν σημαντικές νομοθεσίες, οι οποίες προάγουν την ίση μεταχείριση στην απασχόληση, κατοχυρώνουν το δικαίωμα στη μητρότητα, την πατρότητα και τη γονεϊκότητα και στοχεύουν στην εξάλειψη μισθολογικών και άλλων ανισοτήτων και διακρίσεων.

Πρόσθεσε πως πολλαπλές βελτιώσεις επήλθαν και μέσω του εκσυγχρονισμού των νομοθεσιών του Οικογενειακού Δικαίου, με ιδιαίτερα σημαντική εξέλιξη την πρόσφατη λειτουργία του θεσμού της Διαμεσολάβησης σε υποθέσεις οικογενειακών διαφορών.

Όπως εξήγησε, οι νομοθεσίες αυτές συμπληρώνονται από ένα πλέγμα πολιτικών και προγραμμάτων που αφορούν τη συμφιλίωση της οικογενειακής και επαγγελματικής ζωής, την επέκταση του δικτύου φροντίδας παιδιών και ηλικιωμένων, τη σμίκρυνση του χάσματος αμοιβών και συντάξεων, την κατάρτιση και επανένταξη των γυναικών στην αγορά εργασίας και την ενίσχυση της νεανικής και γυναικείας επιχειρηματικότητας.

«Παρόμοια, μετά την υπογραφή και κύρωση της κορυφαίας Σύμβασης της Κωνσταντινούπολης επιτεύχθηκαν εξόχως σημαντικές νομοθετικές και θεσμικές τομές, οι οποίες ενίσχυσαν ακόμη περαιτέρω το επίπεδο ασφάλειας και προστασίας των γυναικών θυμάτων κάθε μορφής έμφυλης και ενδοοικογενειακής βίας», πρόσθεσε.

Στο πλαίσιο του χαιρετισμού της η Υπουργός Δικαιοσύνης αναφέρθηκε στην ψήφιση των νόμων για ποινικοποίηση της έμφυλης βίας, του σεξισμού και της παρενοχλητικής παρακολούθησης, λέγοντας ότι θέτουν ξεκάθαρα στο επίκεντρο του προστατευτικού τους πλαισίου τις γυναίκες και τα κορίτσια, λόγω του ότι αυτές πλήττονται εντονότερα και δυσμενέστερα από τα αδικήματα αυτά.

Την ίδια στιγμή, πρόσθεσε, έχουν δημιουργηθεί σημαντικές δομές και έχουν εγκαθιδρυθεί θεσμοί, οι οποίοι διασφαλίζουν πλήρως τα δικαιώματα των θυμάτων βίας, μέσα από ολοκληρωμένες, διαθεματικές και θυματοκεντρικές προσεγγίσεις, αναφερόμενη ενδεικτικά στη δημιουργία του «Σπιτιού της Γυναίκας» και στη σύσταση του Εθνικού Συντονιστικού Φορέα για την Πρόληψη και Καταπολέμηση της Βίας κατά των Γυναικών, ο οποίος υπάγεται στο Υπουργείο Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως.

Σημείωσε επίσης ότι στο πλαίσιο υλοποίησης των δράσεων της πρώτης Εθνικής Στρατηγικής και του πρώτου Εθνικού Σχεδίου Δράσης για την Πρόληψη και Καταπολέμηση της Βίας κατά των Γυναικών 2023-2028, τα οποία καταρτίστηκαν από το Συντονιστικό Φορέα και εγκρίθηκαν από το Υπουργικό Συμβούλιο, ο Φορέας προχωρεί το αμέσως επόμενο διάστημα σε εκπαιδεύσεις λειτουργών βίας πρώτης γραμμής.

«Πιο συγκεκριμένα, εντός του πρώτου εξαμήνου του 2024 ο Συντονιστικός Φορέας προγραμματίζει την επιμόρφωση και ευαισθητοποίηση 75 Λειτουργών Υγείας πρώτης γραμμής (Προσωπικών Ιατρών, Νοσηλευτών και Νοσηλευτριών, Μαιών, Σχολιάτρων, Ιατροδικαστών και Ιατροδικαστριών και Λειτουργών Ψυχικής Υγείας), γύρω από κρίσιμα ζητήματα έμφυλης βίας» εξήγησε η κ. Κουκκίδη-Προκοπίου, προσθέτοντας ότι αμέσως μετά θα γίνουν εκπαιδεύσεις τωνΛειτουργών Εκπαίδευσης στα σχολεία, ενώ προγραμματίζονται εκπαιδεύσεις αστυνομικών, λειτουργών κοινωνικών υπηρεσιών και δημόσιων  κατηγόρων.

«Απώτερος στόχος είναι η περαιτέρω επιμόρφωση και ευαισθητοποίηση όλων των επαγγελματιών που ασχολούνται με τον χειρισμό υποθέσεων βίας γύρω από όλες τις μορφές βίας που καλύπτονται στη Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης, με στόχο την  έγκαιρη αναγνώριση και την αποτελεσματική αντιμετώπιση τέτοιων περιστατικών», τόνισε.

Επεσήμανε επίσης, «με ικανοποίηση», ότι μόλις προχθές, το Υπουργικό Συμβούλιο, στο πλαίσιο συνεδρίασής του ενέκρινε ειδικό Σχέδιο Χορηγιών που ετοίμασε ο Φορέας, με στόχο να επιχορηγεί μη κυβερνητικές οργανώσεις και άλλους φορείς για την υλοποίηση προγραμμάτων και δράσεων που αποσκοπούν στην πρόληψη και καταπολέμηση της έμφυλης βίας. Λεπτομέρειες για το Σχέδιο Χορηγιών θα ανακοινωθούν τις αμέσως επόμενες μέρες στην ιστοσελίδα του Υπουργείου Δικαιοσύνης, ανέφερε.

«Την ίδια στιγμή, ο Φορέας προωθεί νομοθετική ρύθμιση για διευκόλυνση της πρόσβασης των γυναικών θυμάτων έμφυλης βίας σε υπηρεσίες δωρεάν νομικής αρωγής και συντονίζει τις ενέργειες για τη δημιουργία ενιαίας βάσης δεδομένων για τα στατιστικά στοιχεία βίας σε παγκύπρια βάση», πρόσθεσε.

Η Υπουργός Δικαιοσύνης σημείωσε ακολούθως πως τιμούμε σήμερα τα 45 χρόνια από την ίδρυση μιας πρωτοπόρας μη κυβερνητικής οργάνωσης, η οποία ξεκινώντας το 1978 από μία ομάδα γυναικών και αντρών με καινοτόμες και προοδευτικές ιδέες κατάφερε, μαζί με άλλες οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών να θέσει στέρεες βάσεις για τη δημιουργία του γυναικείου κινήματος στον τόπο μας.

Ενός κινήματος που οδήγησε μέσα από πολύχρονους αγώνες και διεκδικήσεις σε σημαντικές κατακτήσεις στον τομέα της προάσπισης και κατοχύρωσης των δικαιωμάτων των  γυναικών, σε όλους ανεξαιρέτως τους τομείς της ζωής, ανέφερε.

Στο πλαίσιο αυτό, συνεχάρη θερμά την Πρόεδρο της Κίνησης Κούλλα Κουμίδου και όλες τις γυναίκες μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της οργάνωσης για την πλούσια και πολύπλευρη προσφορά σας στον τομέα της προάσπισης των δικαιωμάτων των γυναικών και της προαγωγή της ισότητας στον τόπο μας, εδώ και 5 σχεδόν δεκαετίες.

Διαβεβαίωσε πως ως αρμόδια Υπουργός για θέματα ισότητας των φύλων, καταπολέμησης της έμφυλης βίας και προαγωγής των ανθρωπίνων δικαιωμάτων θα είναι πάντα δίπλα στην Κίνηση και δίπλα σε όλες τις οργανώσεις που στηρίζουν και προάγουν τα δικαιώματα των γυναικών, με στόχο να επιτευχθούν οι κοινοί στόχοι και επιδιώξεις.

«Οι γυναίκες και τα δικαιώματά τους θα βρίσκονται διαρκώς στο επίκεντρο των μεταρρυθμιστικών μας προσπαθειών και θα εργαστούμε συστηματικά και συντονισμένα για τη δημιουργία προϋποθέσεων για ίσες ευκαιρίες πρόσβασης σε όλους ανεξαιρέτως τους τομείς της ζωής: στην εκπαίδευση, την εργασία, την υγεία, τη δικαιοσύνη, την εξουσία», τόνισε.

Σχετικά Άρθρα