ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Χώροι μητρικού θηλασμού στους χώρους εργασίας

20 Ιουνίου 2023, 06:00

images

Στις προτεραιότητές του έχει θέσει το Υπουργείο Υγείας, την προαγωγή του μητρικού θηλασμού, καθώς πρόκειται να κατατεθούν κανονισμοί που αφορούν τη λειτουργία χώρων μητρικού θηλασμού και άντλησης γάλακτος στους χώρους εργασίας.

Η υπουργός υγείας Πόπη Κανάρη, απαντώντας σε σχετική ερώτηση του βουλευτή του ΑΚΕΛ Αντρέα Καυκαλιά, αναφέρει ότι το Υπουργείο Υγείας στη βάση των συστάσεων του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) και της UNICEF, έχει θέσει την προστασία, προαγωγή και υποστήριξη του μητρικού θηλασμού, στις προτεραιότητές του στον τομέα της Δημόσιας Υγείας. 

Προσθέτει ότι, για το σκοπό αυτό προωθείται η υλοποίηση της Στρατηγικής Μητρικού Θηλασμού του Υπουργείου Υγείας σε συνεργασία με τους διάφορους εμπλεκόμενους φορείς (δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, επαγγελματικούς συλλόγους, μη Κερδοσκοπικούς Οργανισμούς και την Ακαδημία) μέσα από τη λειτουργία της Εθνικής Επιτροπής Μητρικού Θηλασμού βάσει του «Ο περί της Προώθησης και της Προστασίας του Μητρικού Θηλασμού Νόμος του 2018».

Όσον αφορά στους κανονισμούς που αφορούν στη λειτουργία χώρων μητρικού θηλασμού και άντλησης γάλακτος στους χώρους εργασίας, σημειώνει ότι το Υπουργείο Υγείας σε συνεργασία με την Εθνική Επιτροπή Μητρικού Θηλασμού, τους άλλους εμπλεκομένους και τη Νομική Υπηρεσία, βρίσκεται στη φάση ολοκλήρωσής τους ώστε να κατατεθούν παράλληλα με νέους κανονισμούς που έχουν επίσης ετοιμαστεί και ολοκληρώνονται και αφορούν στη δημιουργία χώρων μητρικού θηλασμού σε δημόσιους χώρους.

Ποια τα οφέλη του μητρικού θηλασμού

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Υπουργείου Υγείας, ο μητρικός θηλασμός είναι μια από τις πιο σημαντικές πηγές φροντίδας και υγείας για τα βρέφη και τα μικρά παιδιά.

Σημειώνεται ότι οι ευεργετικές επιπτώσεις του μητρικού θηλασμού δεν περιορίζονται στα παιδιά, αλλά καλύπτουν επίσης θέματα προστασίας της υγείας της μητέρας και της ευημερίας της οικογένειας και της κοινωνίας γενικότερα.

Ακόμη, η UNICEF θεωρεί πως ο μητρικός θηλασμός είναι δυνατό να μειώσει τη νοσηρότητα και τη θνησιμότητα των βρεφών και των παιδιών, περισσότερο από κάθε άλλο υγειονομικό μέτρο, και υποστηρίζει ότι περισσότερα από ένα εκατομμύριο βρέφη κάθε έτος θα είχαν σωθεί αν θήλαζαν την 1η ώρα μετά τον τοκετό.

Επισημαίνεται ότι το μητρικό γάλα αποτελεί μοναδικό θησαυρό ζωής και υγείας και επιπλέον δεν πρέπει να παραβλέπεται ότι προσφέρεται δωρεάν και έτοιμο προς χρήση ανά πάσα στιγμή.

Από την άλλη, παρόλο που ο θηλασμός αποτελεί μια φυσική διαδικασία, δεν είναι πάντα εύκολη και οι μητέρες χρειάζονται υποστήριξη τόσο για να ξεκινήσουν όσο και για να διατηρήσουν τον θηλασμό.

Ο.Σ.



Σχετικά Άρθρα