ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Χωρίς safe pass από 8 Μαρτίου σε φούρνους και υπεραγορές

03 Μαρτίου 2022, 18:25

images

Από τις 8 Μαρτίου θα επιτρέπεται η είσοδος σε φούρνους και υπεραγορές χωρίς την προσκόμιση safe pass, σύμφωνα με ανακοίνωση του Υπουργείου Υγείας για το πλάνο αναπροσαρμογής.

Στις ομάδες χώρων που δεν απαιτείται το safe pass περιλαμβάνονται  οι υπεραγορές, το λιανικό εμπόριο (υποστατικά κάτω των 100 τ.μ), υπηρεσία Take Away, τα φαρμακεία, τα αρτοποιεία και τα περίπτερα.

Σύμφωνα με τις οδηγίες του Υπ. Υγείας άλλες επιχειρήσεις και  υποστατικά έχουν διαχωριστεί σε τρεις κατηγορίες αναλόγως με την επικινδυνότητα εξάπλωσης Covid-19.

Οι κατηγορίες έχουν ως εξής:

Υψηλής επικινδυνότητας περιλαμβάνουν: 

Κέντρα διασκέδασης, μουσικοχορευτικά κέντρα που εξυπηρετούν 150 άτομα και άνω (1 άτομο ανά 1,5 τ.μ.)

Χώροι εστίασης (εστιατόρια, ταβέρνες, μπαρ, μπυραρίες, χώροι δεξιώσεων) που εξυπηρετούν 150 άτομα και άνω με πίστα χορού (1 άτομο ανά 1,5 τ.μ.)

Διεξαγωγή εκδηλώσεων,  περιλαμβανομένων γάμων και βαπτίσεων σε χώρους εστίασης και εκδηλώσεων που εξυπηρετούν 150 άτομα και άνω (1 άτομο ανά 1,5 τ.μ.)

Επισκέψεις σε οίκους ευγηρίας, κλειστές δομές, νοσηλευτήρια εφόσον το επιτρέπει η διεύθυνση του κέντρου

Μέσης επικινδυνότητας περιλαμβάνουν:

Κέντρα διασκέδασης, μουσικοχορευτικά κέντρα που εξυπηρετούν κάτω των 150 ατόμων (1 άτομο ανά 1,5 τ.μ.)

Χώροι εστίασης (εστιατόρια, ταβέρνες, μπαρ, μπυραρίες, χώροι δεξιώσεων) που εξυπηρετούν 150 άτομα και άνω χωρίς πίστα χορού, ή εξυπηρετούν κάτω των 150 ατόμων με πίστα χορού (1 άτομο ανά 1,5 τ.μ.)

Διεξαγωγή εκδηλώσεων,  περιλαμβανομένων γάμων και βαπτίσεων σε χώρους εστίασης που εξυπηρετούν κάτω των 150 ατόμων (1 άτομο ανά 1,5 τ.μ.)

Ξενοδοχεία, τουριστικά καταλύματα

Γήπεδα (70% χωρητικότητα)

Χώροι λατρείας (70% χωρητικότητα)

Γυμναστήρια  (1 άτομο ανά 3 τ.μ.)

Καζίνο (70% χωρητικότητα)

Χαμηλής επικινδυνότητας περιλαμβάνουν:

Θέατρα, αμφιθέατρα, κινηματογράφοι, αίθουσες θεαμάτων (75% χωρητικότητα)

Σχολεία

Εμπορικά κέντρα (1 άτομο ανά 4 τ.μ.)

Επιχειρήσεις παιγνίων και στοιχημάτων (1 άτομο ανά 4 τ.μ.)

Λιανικό εμπόριο (1 άτομο ανά 4 τ.μ.)

Τράπεζες (1 άτομο ανά 4 τ.μ.)

Επιχειρήσεις/οργανισμοί που εξυπηρετούν κοινό (1 άτομο ανά 4 τ.μ.)

Ωστόσο, για την κάθε κατηγορία πρέπει να ακολουθείται συγκεκριμένο πρωτόκολλο ως προς την προσκόμιση safe pass.

Στους χώρους υψηλής επικινδυνότητας, τα άτομα χωρίς ιστορικό εμβολισμού, ή που ολοκληρωσαν το εμβολιαστικό του πρόγραμμα και έχει παρέλθει η περίοδος των 7 μηνων, ή κατέχουν πιστοποιητικό νόσησης και έχει παρέλθει η περίοδος των 90 ημερών πρέπει να έχουν Rapid test 24 ωρών πριν ή PCR test 48 ωρών πριν (για άτομα 6-17 ετών η υποχρέωση αφορά Rapid ή PCR τεστ 72 ωρών).

Για άτομα που έλαβαν ενισχυτική/3η δόση εμβολίου, ή έλαβαν δύο δόσεις για διδοσικά εμβόλια, ή μία δόση για JJ και δεν έχει παρέλθει η περίοδος των 7 μηνών, ή κατέχουν πιστοποιητικό νόσησης και δεν έχει παρέλθει η περίοδος των 90 ημερών πρέπει να έχουν Rapid test 48 ωρών ή PCR test 72 ωρών πριν (για άτομα 6-17 ετών η υποχρέωση αφορά Rapid ή PCR τεστ 72 ωρών).

Για τους χώρους μέσης επικινδυνότητας, τα άτομα χωρίς ιστορικό εμβολισμού, ή που ολοκληρωσαν το εμβολιαστικό του πρόγραμμα και έχει παρέλθει η περίοδος των 7 μηνων, ή κατέχουν πιστοποιητικό νόσησης και έχει παρέλθει η περίοδος των 90 ημερών πρέπει να έχουν Rapid test 48 ωρών ή PCR test 72 ωρών πριν (για άτομα 6-17 ετών η υποχρέωση αφορά Rapid ή PCR τεστ 72 ωρών).

Για άτομα που έλαβαν ενισχυτική/3η δόση εμβολίου, ή έλαβαν δύο δόσεις για διδοσικά εμβόλια, ή μία δόση για JJ και δεν έχει παρέλθει η περίοδος των 7 μηνών, ή κατέχουν πιστοποιητικό νόσησης και δεν έχει παρέλθει η περίοδος των 90 ημερών πρέπει να έχουν επίδειξη εν ισχύι πιστοποιητικού εμβολιασμού ή νόσησης.                                                

Για τους χώρους χαμηλής επικινδυνότητας, τα άτομα χωρίς ιστορικό εμβολισμού, ή που ολοκληρωσαν το εμβολιαστικό του πρόγραμμα και έχει παρέλθει η περίοδος των 7 μηνων, ή κατέχουν πιστοποιητικό νόσησης και έχει παρέλθει η περίοδος των 90 ημερών πρέπει να έχουν Rapid test 72 ωρών ή PCR test 72 ωρών (για άτομα 6-17 ετών η υποχρέωση αφορά Rapid ή PCR τεστ 72 ωρών).

Για άτομα που έλαβαν ενισχυτική/3η δόση εμβολίου, ή έλαβαν δύο δόσεις για διδοσικά εμβόλια, ή μία δόση για JJ και δεν έχει παρέλθει η περίοδος των 7 μηνών, ή κατέχουν πιστοποιητικό νόσησης και δεν έχει παρέλθει η περίοδος των 90 ημερών πρέπει να έχουν επίδειξη εν ισχύι πιστοποιητικού εμβολιασμού ή νόσησης.                                                                    

Διευκρυνίζεται ότι τα άτομα που για ιατρικούς λόγους δεν δύναται να εμβολιαστούν και κατέχουν ιατρικό πιστοποιητικό που εκδίδει το Υπουργείο Υγείας, η υποχρέωση αφορά Rapid ή PCR τεστ 72 ωρών.

SafePass απαιτείται σε χώρους όπου συναθροίζονται πέραν των 25 προσώπων, δηλαδή χώροι άνω των 100 τ.μ.

Ο έλεγχος των προσώπων με εν ισχύι πιστοποιητικό εμβολιασμού ή νόσησης στους χώρους υψηλής επικινδυνότητας, θα γίνεται ως ακολούθως: α) το πιστοποιητικό εμβολιασμού ή νόσησης θα ελέγχεται μέσω της εφαρμογής CovScan Cyprus και β) στη συνέχεια η αρνητική εξέταση (Rapid ή PCR) θα προσκομίζεται σε έντυπη μορφή ή σε γραπτό μήνυμα.

Ο.Σ.

Σχετικά Άρθρα