ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Χωρίς ειδικά καθίσματα παιδιών τα λεωφορεία

28 Μαΐου 2022, 06:00

images

Αναστολή μέχρι την 30η Σεπτεμβρίου 2022 παίρνει η υποχρεωτική εγκατάσταση και χρήση συστήματος συγκράτησης για παιδιά κάτω των έξι ετών κατά τη μεταφορά τους με λεωφορείο για σκοπούς σχολικής εκδρομής ή άλλων οργανωμένων σχολικών δραστηριοτήτων.

Πρόταση νόμου που κατατέθηκε την Πέμπτη στη βουλή προνοεί τροποποίηση  του περί Οδικής Ασφάλειας Νόμου.

Σύμφωνα με την αιτιολογική έκθεση η ανάγκη αναστολής των εν λόγω διατάξεων προέκυψε στο πλαίσιο αυτεπάγγελτης εξέτασης του θέματος «Τα προβλήματα που προκύπτουν από την εφαρμογή της νομοθεσίας για υποχρεωτική εγκατάσταση και χρήση παιδικών καθισμάτων στα λεωφορεία που εκτελούν σχολικές εκδρομές» σε συνεδρία της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων, η οποία πραγματοποιήθηκε στις 5 Μαΐου 2022.

Κατά τη συνεδρία διαπιστώθηκε ότι οι σχετικές διατάξεις της νομοθεσίας παραμένουν ανεφάρμοστες λόγω έλλειψης επαρκούς αριθμού λεωφορείων τα οποία να πληρούν τα κριτήρια της εν λόγω νομοθεσίας.

Αξίζει να αναφερθεί ότι με την προτεινόμενη ρύθμιση προβλέπεται παράλληλα η υποχρεωτική χρήση των υφιστάμενων συστημάτων συγκράτησης που διαθέτουν τα λεωφορεία για τη μεταφορά της πιο πάνω κατηγορίας παιδιών με την υποχρεωτική παρουσία ενήλικα συνοδού, καθ' όλη τη διάρκεια της μεταφοράς τους, με σκοπό τη διασφάλιση της ορθής εφαρμογής των συστημάτων αυτών.

Το θέμα των παιδικών καθισμάτων ήταν προγραμματισμένο για συζήτηση στην Ολομέλεια της Πέμπτης με τη μορφή του κατεπείγοντος για να υπάρχει μια περίοδος εξι μηνών να μην υποχρεούνται να έχουν παιδικά καθίσματα τα λεωφορεια για παιδιά  αλλά τελικά έκαναν πίσω τα μεγάλα κόμματα. 

Σημειώνεται ότι η εκτελεστική εξουσία θα εξετάσει τη δυνατότητα εναλλακτικής ρύθμισης του ζητήματος, χωρίς ωστόσο να διακυβεύεται η ασφαλής μεταφορά των παιδιών. 

Το εν λόγω θέμα θα συζητηθεί την ερχόμενη Πέμπτη στις 2 Ιουνίου στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων, στο κτήριο της Βουλής των Αντιπροσώπων.

Της Ουρανίας Στυλιανού

Σχετικά Άρθρα